Botan: Soru önergeleri cevapsız kalıyor

Botan: Soru önergeleri cevapsız kalıyor
Halkarın Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, yaptığı yazılı açıklamada; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'na sormuş olduğu, "kötü koşullarda çalıştırılan çocuklar ve engelli çocukların eğitim sorunları" ile ilgili önergelerin yanıtsız bırakıldığını dile getirdi.
-Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Milletvekili Botan, çocuklara ilişkin TBMM'ye sunduğu önergelerin ilgili bakanlıklar tarafından cevapsız bırakılmasını eleştirdi. Botan yazılı açıklamasında; "Hükümetin, çocuklara ve sorunlarına karşı duyarsızlığı her geçen gün artmakta ve bu duyarsızlıktan kaynaklı olarak yeni sorun alanlarının oluşması da ülkenin geleceği açısından kaygıları arttırmaktadır. Kamuoyu gündemini uzunca bir süredir meşgul eden 'istismar' olayları ve bu olayların faili olan kurum ve kişilerin aklanmasına dönük hükümetin yoğun çabaları ibretle izlenmiştir. Ülkemizde çocuklara dair eğitimden tutalım küçük yaşta çalıştırılmaya kadar birçok sorunlu alan mevcuttur. Hükümetçe doğru ve sağlıklı politikaların geliştirilmesi ve sorunların giderilmesine dair gerekli tedbirlerin alınması için de muhalefet olarak bu sorunlara dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmak da kuşkusuz bize düşen görevler arasındadır. Bu bağlamda, yakın zamanda hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sormuş olduğumuz çocuk işçiliğine dair sorular hem de Milli Eğitim Bakanlığı'na sormuş olduğumuz engelli çocuklarımızın eğitimine dair sorular maalesef ki yanıtsız bırakılmıştır." ifadelerini kullandı.

"ÖNERGELER CEVAPSIZ KALDI"

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, cevaplanmayan soru önergelerinin içeriğine yönelik şunları söyledi; "05.02.2016 /958 tarih ve sayı numaralı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle yöneltmiş olduğumuz; Türkiye'deki çocuk işçiliği ve özellikle Suriyeli sığınmacı çocukların kötü şartlarda çalıştırılmasına yönelik soru önergesine Bakanlıktan cevap verilmemiş ve önergemiz 01.04.2016 (7/2326) tarihinde, süresi içinde cevaplanmayan soru önergeleri listesinde yayımlanmıştır. Türkiye'nin de taraf olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 1999 yılında benimsenen 182 sayılı 'Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Önlemler Sözleşmesi' ile sözleşmede tanımlanan kötü işlerde çocukların hiçbir şekilde çalıştırılamayacakları hususu kabul edilmiştir. Buradan hareketle, basına ve kamuoyuna yansıyan kötü koşullarda çalıştırılan çocuklara dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ne tür tedbirler alındığı ve bu sorunların giderilmesine dönük ne gibi çalışmalar yürütüldüğü yönündeki sorularımız yanıtsız bırakılmıştır. Bu haliyle İngiltere'de yayımlanan The Independent gazetesince ünlü İngiliz tekstil markalarının Türkiye'deki atölyelerinde Suriyeli küçük yaştaki çocukların çalıştırıldığına dair iddialar üzerine sorulan sorulara da cevap verilmemiş oldu."

"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDAN DA CEVAP YOK"


Milletvekili Botan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın cevaplaması talebiyle TBMM'ye sunduğu önergeye de cevap verilmediğini söyledi. Milletvekili Botan; "Aynı şekilde Milli Eğitim Bakanlığı'na yöneltmiş olduğumuz 15.02.2016/1055 tarih ve sayılı soru önergemizde; Türkiye 28 Ekim 2009 tarihinde yürürlük kazanan Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'ye göre, 'engelli kavramı, diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin bir şekilde katılımlarının önünde engel teşkil eden, uzun süreli, fiziksel, zihinsel, düşünsel ya da algısal bozukluğu bulunan kişileri kapsamaktadır'. Sözleşmenin engellilerin eğitimleriyle ilgili bölümü 'Taraf devletler, engellilerin eğitim hakkını tanırlar. Bu hakkın fırsat eşitliği temelinde ve ayrımcılık yapılmaksızın sağlanması için, eğitim sisteminin her seviyede engellileri de içine almasını ve ömür boyu öğrenim imkânı sağlamalıdır' şeklinde düzenlenmiştir. Bu minvalde ülkemizde engelli çocukların eğitim alanında yaşadıkları zorluklar ve alınması gereken tedbirlere dönük sorduğumuz sorulara da yanıt alınamamış, soru önergemiz Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca 'Süresi İçinde Cevaplandırılmayan Yazılı Soru Önergesi' olarak 18.04.2016/7/2864 tarih ve sayısıyla Meclis Başkanlığı kayıtlarına düşmüştür. Hükümet icraatlarının ve yasal düzenlemelerin topluma ne şekilde yansıdığının öğrenilmesi ve yaşanan sorunlara dikkat çekilmesinde muhalefet partilerinin önemli bir denetim aracı olan yazılı ve sözlü soru önergelerinin çoğunlukla cevapsız bırakılması muhalefet partilerinin hükümet uygulamalarını denetleme aracını kullanılamaz ve uygulanamaz hale getirmektedir." ifadelerini kullandı.