Korona Virüs Testi

Korona Virüs Testi
PCR Testi; Buna moleküler tanı testi de denmektedir. Öncelikle testi yapan kişiler, özel kişisel koruyucu kıyafetlerini giyerek, özel şartlar altında ve sıkı önlemler eşliğinde bu testleri yapmaktadırlar.

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmış ve daha sonra oldukça yayılmacı bir hastalık olarak varlığını devam ettirmiştir. 31 Aralık 2019 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirilmesinden 70 gün sonra COVID – 19 adını alan bu hastalık, 11 Mart tarihinde pandemi olarak ilan edilmiştir.

Bu ilan sonucunda artık tüm dünyada etkili olan ve her yaştan kesimi etkileyen bir hastalık olarak adından bahsettirmeye devam etmiştir. Türkiye’de de 18 Mart’ta tarafından açıklanan ilk vakanın ardından virüs ile tanışmış ve onunla savaşmanın yollarını arayan ülkeler arasında kendini bulmuştur.

Test Çeşitleri

Artık global bir sorun haline gelen bu hastalıktan en az zarar ile kurtulmak için;

  • Evde, işte, hastanede vs olmak üzere her yerde dayanışma içerisinde olma,
  • Temizliğe önem verme,
  • Teması sıfıra indirip araya mesafe koyma,
  • Başta Dünya Sağlık Örgütü ve daha sonra da Sağlık Bakanlığı tarafından verilen yasaklara harfiyen uyma

gibi konulara önem vermek gerekmektedir.

Bu hastalığın tanısının konulabilmesi için iki çeşit test yapılmaktadır. Bunlar;

  • Hızlı tanı testleri

Nasıl Yapılır?

PCR Testi; Buna moleküler tanı testi de denmektedir.

Öncelikle testi yapan kişiler, özel kişisel koruyucu kıyafetlerini giyerek, özel şartlar altında ve sıkı önlemler eşliğinde bu testleri yapmaktadırlar. Burundan ve ya genizden bu teste ait özel çubuklar ile dikkatli bir şekilde örnekler alınmaktadır.

Tamamen kapalı ortamda muhafaza edilen bu örnekler, yine aynı titizlik içerisinde sadece bu test için ayrılan laboratuar ortamında inceleniyor. En doğru sonucu veren test, PCR testi olmaktadır.

Hızlı Tanı Testleri;

Burada virüse ait antijenleri ya da insan vücudunun virüse karşı geliştirdiği antikorlar taranmaktadır. Bu testler hem geniz hem burundan alınan sürüntüler ve kandan bakılabilmektedir. Geniz ve burundan alınan sürüntülerde aranan şey virüs antijenidir. Kandan bakıldığı zaman ise aranan antikor yani insan vücudunda virüse karşı gelişen antikorlar olmaktadır.

 PCR testlerinden daha az güvenilir durumda olmaktadırlar bu sebeple de daha çok tarama testlerinde kullanımı tercih edilmektedir.

Bu iki testler de ülkemizde “Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuarı”nda ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen “Halk Sağlığı Laboratuarı”nda yapılabilmektedir.

İnsandan insana öksürme, hapşırma, bağırarak konuşulduğu zaman ağızdan çıkan damlacıklar yolu ile ve doğrudan temas yoluyla bulaşmaktadır. Vücut dışı ortamda uzun süre yaşayabilme imkânına sahip olmaktadır. Bu sebeple de kişinin gün içerisinde temas ettiği yerlere dikkat etmesi ve kişisel temizliğine, el temizliğine oldukça dikkat etmesi gerekmektedir.

Özellikle el temizliği burada etkili bir faktör olmaktadır. Zira sürekli bir yerler ile temas halinde olan eller ağıza, burna ve göze temas etmeden önce güzelce yıkanmalı yıkanamayacak ortamda iseniz de alkol bazlı dezenfektan ya da kolonya ile güzelce temizlenmelidir.

Bir kişinin kurallara uyması sadece kendisi için değil pek çok insanın da hayatını kurtaran bir etken olmaktadır. Bu bir zincirleme gibi birinden diğerine, ondan diğerine bulaşan bir hastalık olduğu akıllardan çıkmamalıdır.