Egzama Tedavisi

Egzama Tedavisi
Egzamanın değişik çeşitleri bulunmaktadır. Egzamanın nedenlerine bakıldığı zaman ise hem kalıtsal hem de harici nedenlere göre değiştiği söylenilebilir. Bu yüzden egzamanın belirtileri herkeste aynı seyretmez.

Yaygın bir hastalık olan egzamanın değişik çeşitleri bulunmaktadır. Yaygın olması dolayısıyla da dermatoloji alanında uzman olan dermatologlar tarafından sıkça tedavi gerektiren bir deri rahatsızlığıdır. Bu kadar yaygın olmasına rağmen maalesef kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Egzamanın nedenlerine bakıldığı zaman ise hem kalıtsal hem de harici nedenlere göre değiştiği söylenilebilir. Bu yüzden egzamanın belirtileri herkeste aynı seyretmez. Egzama tedavisi kesin olmadığından ve herkeste farklı seyrettiğinden egzama tedavisi olarak görülen korunma yöntemi uygulanır. Yani un önerdiği uyarı ve önlemlerle egzamanın seyri yavaşlatılabilir ve tekrarlaması engellenilebilir.

Egzamanın şiddeti mevsimlere bağlı olarak da değişiklilik göstermektedir. Örneğin kış mevsiminde soğuk hava ve nem oranın düşük oluşu bu şiddeti artırmaktadır. Aynı zamanda harici sebepler ile yani deterjan, sabun gibi kimyasal maddeler ile haşır neşir olma veya tozlu ortamlar da egzamanın şiddetini artıracağı gibi egzama tedavisini de zorlaştırabilir. Egzama başlangıçta içi su dolu kabartılar halinde görünür. Bu belirtinin ardından kabartılar, kepeklenmeler ve kabuklar ile devam eder. Daha sonra ise son aşamaya ulaşır ve ciltte kalınlaşmaya kadar gider.

Harici nedenlerin en çok görüldüğü yerler çok sık temizlik yapan kimseler ve kuaför ortamlarıdır. Çünkü deterjan gibi temizleyici özelliği bulunan ve saç boyasında kullanılan kimyasallar en çok bu ortamlarda bulunur.

Başta egzamanın değişik çeşitleri bulunduğu söylenmişti. Egzama saç derisinde, el ve ön kol bölgelerinde görülebilir. Eldeki egzama daha çok sık sık yıkanan ve temizlik kimyasallarıyla uğraşan ellerde görülür. Egzamanın yayılma özelliği de olduğu için özellikle elin üst tarafı bu yayılmaya müsaittir.

Egzama alerjik nedenler ile de ortaya çıkabilir. Ve eğer alerjik nedenli ortaya çıkarsa dermatologa danışılmadığı ve yayılma önlenmediği sürece egzamadan kurtulmak mümkün değildir. Alerji şiddeti de kişiden kişiye değişeceği gibi alerji yapan madde en ufak bir temas halinde egzamayı oluşturabilir ve yayabilir. Bunun için bir dermatologa başvurulmalıdır. Dermatolog, egzamanın ne sebeple oluştuğunu tespit edebilmek için patch testi uygulayacaktır. Patch testi sırt bölgesine yapıştırılan maddeler ile başlar. Bu maddelerin verdiği sonucu görebilmek için ise 48 veya 72 saat süresince izlenerek beklenir. Sırt bölgesi bu maddelerin hangisine alerjik reaksiyon gösterirse yani kızarıklı veya kabarıklık gibi belirtiler olursa kişinin o maddeye alerjisi var demektir.

Testten sonra kişinin egzama ile ilgili geçmişi ve dermatologun muayenesiyle tanı konur. Böylece dermatolog sonuca göre egzama tedavisinin yöntemini belirleyip kişiden bunu uygulamasını bekler.

Detaylı bilgi için;