Keser; Cezalar hukuki değil siyasidir

Keser; Cezalar hukuki değil siyasidir
Van'da 16 Kürt siyasetçinin yargılandığı "KCK" davasında hakkında 12 yıl 6 ay hapis verilen İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanı Veysel Keser, verilen cezaların siyasi olduğunu vurguladı.
Van'da 2012 yılında "KCK" adı altında düzenlenen baskınlarda aralarında belediye başkanları ile BDP yöneticilerinin de bulunduğu 16 kişi hakkında Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 9 Haziran'da görülen karar duruşmasında verilen toplam 145 yıl cezaya tepkiler sürüyor. "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla verilen cezalarda birçok demokratik eyleme katılmak bile delil gösterildi. Gizli tanık beyanları ve telefon dinlemeleri baz alınarak yapılan yargılamada Kürt siyasetçilerin katıldıkları demokratik eylemler ve bu eylemlerdeki konuşmaları suç kapsamında değerlendirildi. Newroz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 1 Mayıs İşçi Bayramı, 1 Eylül Dünya Barış Günü, 4 Nisan kutlamaları gibi on binlerin katıldığı etkinliklere katıldıkları için yargılanan Kürt siyasetçilerin, bu eylemlerde yaptıkları konuşmalar da "KCK üyeliği" için yeterli neden sayıldı.

Sivil itaatsizlik eylemi bile delil sayıldı

Hakkında ceza verilen Kürt siyasetçilerden, o dönemin Çelebibağı Belde Belediye Başkanı şimdiki İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanı Veysel Keser'in 2009 yılında "KCK" adı altında düzenlenen siyasi soykırım operasyonlarına tepki amaçlı "Ben de KCK'liyim, kendimi ihbar ediyorum" adı altında başlatılan sivil itaatsizlik eylemine katılması suç sayıldı. Keser'in sivil itaatsizlik kapsamında verdiği dilekçeyi yargılamada delil olarak gösteren mahkeme, Keser'in açlık grevine verdiği desteği de KCK üyeliği için delil kabul etti. Yine Kürt siyasetçilerden BDP eski Van İl Saymanı Naim Işık'ın cezaevlerine yaptığı ziyaretler ile PKK'liler için kurulan taziyeleri ziyaret etmesi de "suç" kapsamında değerlendirildi.

'Cezalar hukuki değil siyasidir'

Verilen cezaları siyasi bir karar olarak değerlendiren Veysel Keser, mahkemenin öne sürdüğü delillerin tamamının demokratik eylemler olduğunu söyledi. Keser, Newroz, Kadınlar Günü gibi eylemlere katıldıkları gerekçesi ile kendilerine dava açıldığını, yargılamada KCK'ye üyesi olabilmesi için organik bağı ifade edecek somut delillerin olmadığına dikkat çekti. KCK davalarının artık anlamını yitirdiğinin altını çizen Keser, AKP'nin KCK davalarını yeniden umut bağlamasını seçimlerde aldığı yenilgiye bağladı. Keser, seçimden 2 gün sonra verilen cezaların AKP'nin Van'da aldığı 7-1'lik yenilginin rövanşı olarak gördüklerini, ancak verilen cezaların kendilerini yıldırtmayacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK; DİHA