Hoşap Kalesi'ndeki kazı ve restorasyon çalışması

Hoşap Kalesi'ndeki kazı ve restorasyon çalışması
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında tarihi Hoşap Kalesi’nde devam eden kazı çalışmaları sırasında bu yıl gün yüzüne çıkarılan alçı süslemeler dikkat çekti.
Van-Hakkari karayolunun 60. kilometresinde yüksek kayalıklar üzerine kurulu olan kartal yuvası görünümüyle yerli ve yabancıların büyük ilgisini çeken kalede, 2007 yılından bu yana Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında yapılan kazı çalışmaları devam ediyor. Hoşap Kalesi'nde yaklaşık olarak 8 yıllık kazı çalışmalarında o dönem kalede kullanılan alçı süslemeler dikkat çekti. Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, Hoşap Kalesi’nde bu yılki kazı çalışmalarının sonuna geldiklerini ifade ederek, “Kazılarda ki diğer önemli bir buluntu grubumuzun ise mimari de kullanılan alçı süsleme parçaları oluşturuyor. Van Gölü havzasında özellikle biz alçı süslemenin iki yapıda kullanıldığını bu şekilde ortaya çıkarmış olduk.

Bunlardan bir tanesi eski Van şehrindeki Selçuklular döneminden kalma Ulucami, Van'daki ilk alçı malzemenin kullanıldığı yapı. İkinci olarak da Osmanlı döneminde özellikle Hoşap Kalesi’nin harem dediğimiz mekanlarının yoğun bir biçimde süsle amaçlı olarak alçı malzemenin kullanıldığını gördük. Bunlar hem dönemin Osmanlı sanatı özelliklerini yansıtırken İran ve Azerbaycan geleneklerinin de bu süslemelerde devam ettiği görülüyor. Bunlar daha çok kalıplama tekniğinde bitkisel süslemeler, palmet dediğimiz, hatta kozalak motifleri, kabartmaları yapılmış. Gülbezik motifleri, geometrik motifler bu şekilde süslemeleri karşımıza çıkıyor. Bunlar gerçekten Hoşap Kalesi’nde bu şekilde alçıları süsleme amaçlı kullanıldığını bize gösteriyor. Bunlarda bizim için çok önemli bulgulardır” dedi.