Hukukçu Ersan Şen HDP gözaltıları için ne dedi?

Hukukçu Ersan Şen HDP gözaltıları için ne dedi?
Prof. Dr. Ersan Şen, ifade vermeye gitmeyen HDP'lilerin gözaltına alınmasına ilişkin, değerlendirmede bulundu.
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Şen, ifade vermeye gitmeyen HDP'lilerin gözaltına alınmasına ilişkin, "İfadeleri alınıp serbest bırakılacaklar ya da eğer bir tutuklama, adli kontrol düşünülüyorsa sulh ceza hakimliğine sevk edilecekler. Ondan sonra da soruşturma devam edecek. Meseleyi dikkatli takip etmek ve ön yargılı olmamak lazım." dedi.

Şen, AA muhabirine, ifade vermeye gitmedikleri için haklarında gözaltı kararı verilen HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yasama dokunulmazlıklarının kaldırıldığını hatırlatan Şen, "O dönemde bunun tartışması yapıldı. Esasında yasama dokunulmazlığının geriye dönük etkisi olmamalıydı. Ancak bu konuda Anayasa'ya geçici madde eklendi." ifadesini kullandı.

ÖN YARGILI OLMAMAK LAZIM

Neticede yakalama ve gözaltıların yaşandığını ifade eden Şen, "İfadeleri alınıp serbest bırakılacaklar ya da eğer bir tutuklama, adli kontrol düşünülüyorsa sulh ceza hakimliğine sevk edilecekler. Ondan sonra da soruşturma devam edecek. Meseleyi dikkatli takip etmek ve ön yargılı olmamak lazım." açıklamasında bulundu.

Şen, savcılık bakımından da ön yargılı olmamak gerektiğine dikkati çekerek "Son zamanlarda yapılan bazı soruşturmalarla ilgili, basın hürriyetini baskı altına almak, siyasi düşünceleri baskı altına almak... Burası devlet ve neticede kuralları var, bağımsız ve tarafsız yargısı var, hakim ve savcıları var, düzen devam etmeli." dedi.

İfade vermeye gitmeyen HDP'lilere ilişkin yargı sürecinin beklenmesi gerektiğine işaret eden Şen, "Yargı sürecini beklemeden sloganik yaklaşımlarla lehte ve aleyhte konuşmak hem suçsuzluk, masumiyet karinesine aykırı olur hem de yargı üzerine baskı oluşturmaya çalışılır ki bunlar doğru davranışlar olmaz." diye konuştu.

DEMEK Kİ SAVCILIK SORUŞTURMA YÜRÜTTÜ DELİLLERİ TOPLADI

Şen, terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan HDP'li milletvekillerinin adliyeye sevki sonrasında tutuklama olup olmayacağına ilişkin de şunları kaydetti:

"Tutuklamanın şartları, 'kaçma ihtimali, delil karartma ihtimali' var mı, yok mu, ona bakılır. Eğer varsa bu ihtimaller, onu değerlendirirler, yoksa talep reddedilir veya adli kontrol tatbik edilir. Şimdi burada dosyanın altına bakmak lazım. Dolayısıyla şu anda her iki açıdan da yani gerek şüpheliler gerek savcılık açısından bir değerlendirme yapmak doğru olmaz. Demek ki savcılık bir soruşturma yürüttü, delilleri topladı. Yani burası hukuk devleti, öyle keyfi, 'Ben gözaltına alıyorum, yakalıyorum...' Türkiye Cumhuriyeti'nin hakim ve savcıları böyle işlere alet olmazlar. Serinkanlı olup süreci beklemek lazım. Buradan halkın, toplumun da hemen bölünüp meseleyi farklı noktalara götürmesine gerek yok. Mesele siyaset veya farklı noktalardan ele alınmamalı, hukuk üzerinden yürütülmelidir. Kim olursa olsun herkes kurallara saygılı olmalı, sistem böyle işler ve hukuk düzeni korunur. Keyfi hareketler ve kural tanımazlık en tehlikeli olandır."