HDP'den bugüne kadar sadece bir kişi ifade verdi

HDP'den bugüne kadar sadece bir kişi ifade verdi
Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması kanununun yürürlüğe girmesinin ardından, çok sayıda milletvekili ifade verirken, HDP'den ise mahkemeye tek bir isim gitti.
Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin, anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, aralarında CHP ve MHP'nin genel başkanları ile AK Partili milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda isim ifade verdi. HDP'nin, hakkında çeşitli suçlardan fezleke bulunan 55 milletvekilinden ifade veren tek isim Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım oldu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin 8 Haziran 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, 154 milletvekili hakkındaki 810 dosyada soruşturma ve kovuşturma engeli ortadan kalktı.

AK Parti'den 29 milletvekili hakkında 50, CHP'den 59 milletvekili hakkında 215, MHP'den 10 milletvekili hakkında 23, HDP'den ise 55 milletvekilihakkında 518 fezleke bulunuyordu. İsmi, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile ortak bir dosyada yer alan Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka ise 5 fezlekeye sahipti.

Adalet Bakanlığı ve TBMM'de bekleyen fezlekeler, anayasa değişikliğinin ardından cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilmeye, haziran ayından itibaren de ilgili başsavcılıklar milletvekillerini ifade vermeye çağırdı.

Üç partinin milletvekilleri çağrıya uydu

AK Parti'den Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, İstanbul milletvekilleri Mehmet Metiner, Erol Kaya, Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ile Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın da aralarında bulunduğu isimler savcılığın talimatına uyarak ifade verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın yanı sıra CHP'de ifade verenler arasında İstanbul milletvekilleri Mehmet Akif Hamzaçebi, Mahmut Tanal, Eren Erdem, Barış Yarkadaş, Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da yer aldı.

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal da savcılıkta ifade vererek savunmasını sundu.

Milliyetçi Hareket Partisi de ifade çağrısına uydu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ve Balıkesir Milletvekili İsmail Ok savcılara ifade vermeye gitti.

55 HDP'liden ifadeye giden tek isim

Terör ağırlıklı suçlara ilişkin dosyaları kabarık olan 55 HDP milletvekilinden ise ifade çağrısına tek cevap veren isim Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım oldu. Yıldırım, hakkında açılan bir dava nedeniyle, partisinin diğer milletvekillerinden farklı olarak ifade verdi.