Avrupa'da 10 bin mülteci çocuk kayıp!

Avrupa'da 10 bin mülteci çocuk kayıp!
Avrupa’da temaslarını tamamlayan TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu bir dizi skandalı içeren sarsıcı bir rapor yazdı. Raporda Almanya İçişleri Bakanlığı Göç ve Mültecilerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Norbert Seitz’in ülke genelinde 4 bin mülteci çocuğun kaybolduğuna dair açıklaması da yer aldı.

Başkanlığını Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu'nun yaptığı TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu, aylardır yürüttüğü, “göç ve uyum” çalışmalarını tamamlayarak raporlaştırdı. Avrupa'da yaşanan, “skandallar”ı ortaya koyan raporda, Almanya'da 4 bin mülteci çocuğun kaybolduğu bilgisi yer aldı. Rapora göre Almanya İçişleri Bakanlığı Göç ve Mültecilerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Norbert Seitz, Almanya genelinde 4 bin mülteci çocuğun kayıp olduğunu açıkladı. İtiraf gibi ifadeler kullanan Seitz, “Federal Almanya İstatistik Dairesi'nin kayıp çocuklar konusunda yayınladığı son istatistiklere göre Almanya genelinde 4 bin civarında çocuğun kayıp olduğunun tespit edildi, ancak tam rakam vermek mümkün değildir” dedi.

İSTİSMAR EDİLEREK ÖLDÜRÜLDÜ

Berlin Marburger Mülteci Yurdu Müdürü ise bir mülteci çocuğun kaçırılıp, tacavüz edildikten sonra öldürüldüğünü, “Yurtta şimdiye kadar bir çocuk kaçırma teşebbüsü gerçekleşmiş; bir çocuk ise kaçırıldıktan sonra istismar edilerek, öldürüldü” sözleriyle anlattı.

Almanya'da daha önce Türkler başta olmak üzere birbiriyle anlaşamayan ailelerin çocuklarını mahkeme kararıyla alınması ve bu çocukları Alman kültür ve inancına göre yetiştirilmesi tartışma konusu olmuştu.

UTANÇ VEREN BİR DAVA

Raporda, Danimarka'da bir Suriyeli'ye yardım eden Danimarkalı aileye dava açılıp ceza verildiği de yer aldı. Buna göre Danimarkalı çocuk hakları savunucusu ve yazar Lisbeth Zornig ile eşine, Suriyeli bir aileyi arabalarıyla taşıdıkları, onlara evlerinde kahve ve bisküvi ikram ettikleri ve tren biletlerini aldıkları için “mültecileri Avrupa ülkelerinde yaşamaya özendirdikleri ve göç psikolojilerini desteklerdikleri” gerekçesiyle 22 bin 500 kron (9 bin 640 lira) para cezası verildi. Zornig, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, “Bu, beni ve eşimi kullanarak -sığınmacılara yardım etmeyin- mesajı gönderen siyasi bir duruşmaydı” dedi.

PARALARINA EL KONULDU

Komisyon, yurtdışına yaptıkları inceleme gezilerinde elde ettikleri bilgileri de rapora yansıtırken, Danimarka hükümetinin mültecilerin takılarına el koyulmasını öngören yasa tasarısını 2016'da parlamentoda kabul ettiği bilgisi verildi. İsviçre'de, sığınmacıların bin İsviçre Frangından fazla para ve değerli eşyalarına el koymaya başladığı kaydedilen raporda, İsveç ve Danimarka ile birlikte göçmenlerin para ve değerli eşyalarına el koyma kararı alan iki Alman eyaletinin ise, sığınmacıların 350 bin eurosuna el koyduğu belirlendi.

EVLERİ KUNDAKLANDI

Almanya Federal Kriminal Dairesi'nin mültecilerin yaşam alanlarına yönelik ırkçı saldırılara ilişkin verdiği bilgilerin de yer aldığı raporda, 2015'te 700'den fazla ve 2016 yılında 600'dan fazla mülteci yurduna kundaklama dahil saldırılar yapıldığı kaydedildi.

PARİS'TE ÇOCUKLAR DONARAK ÖLDÜ

Raporda, Fransa'daki yürekleri sızlatan çocuk ölümlerine ilişkin vakalara da değinildi. Paris'te yüzlerce çocuğun soğuktan donarak öldüğü belirtilen raporda, İspanya'da mültecilerin hapislere doldurulduğu kayda geçti.

EUROPOL: 10 BİNDEN FAZLA ÇOCUK KAYIP

Raporda, Avrupa Polis Örgütü Europol'ün çarpıcı tespiti yer aldı. Europol, 2014'ten itibaren 10 binin üzerinde göçmen çocuğun Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geldikten sonra kaybolduğunu açıkladı ve Europol'ün istihbarat birimi, bu çocukların çeteler tarafından seks işçiliğine ve köleliğe zorlanabileceği, organ mafyasına ağına düşebileceği uyarısını yaptı.