2017-YSK Sandık sorgulama! Nerede Oy Kullanacağım! 26 Şubat 2017

2017-YSK Sandık sorgulama! Nerede Oy Kullanacağım! 26 Şubat 2017
Seçmen sorgulama nasıl yapılır? Seçmen sorgulama sistemi, YSK seçmen e-Devlet sorgulama sayfası! Nerede oy kullanacağım?Anayasa değişikliği için yapılacak olan Referandum'da nerede oy kullanacağını aşağıdaki bağlantıya tıklayarak öğrenebilir.
YSK seçmen sorgulama işlemlerinizi haberimizden ve E Devlet giriş üzerinden yapabilirsiniz. Referanduma sayılı günler kaldı. 16 Nisan’da oy vermek için YSK sitesinden TC kimlik numaranızla kaydınızı kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer kayıt oluşturmazsanız oy kullanamazsınız. Kaydınızı 26 Şubat 2017 tarihine kadar yaptırmalısınız. Yurt içinde 16 Nisan Pazar günü, yurt dışında ise 27 Mart-9 Nisan tarihlerinde oy kullanılacak.

16 Nisan'daki referandum için YSK seçmen sorgulama ve e-devlet seçmen sorgulama sistemleri açıldı. Haberimizden referandumda nerede, hangi okullarda oy kulalanacağınızı, seçmen kaydı başka ilde olanların ne yapacağını, öğrencilerin referandumda nasıl oy kullanacağını, YSK ve e devlet seçmen sorgulama sisteminde nasıl işlem yapılacağını öğrenebilirsiniz. Anayasa değişikliği ile ilgili olarak 16 Nisan'da yapılması planlanan halk oylaması için hazırlıklar başladı. Eğer seçmen listesi sorgulamasında isminiz çıkmazsa düzeltme ve yerleşim yeri adresi değiştirmek isteyenler nüfus müdürlüklerine şahsen başvurmanız gerekiyor. Bu işlem için son tarih 26 Şubat 2017. Ysk.gov.tr üzerinden sorgulama yaparak sizde oy kullanma yerinizi öğrenebilirsiniz.
 
REFERANDUM YSK SEÇMEN LİSTESİ SORGULAMA NASIL YAPILIYOR?

Seçmen sorgulama işlemini yapmak isteyenler bu işlemi internetten gerçekleştirebiliyor. Bunun için iki adresten faydalanmak mümkün. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesi ve e-Devlet Kapısı'ndan yararlanarak YSK seçmen sorgulama yapılabilecek. Şimdi her iki seçenekten nasıl sorgulama yapacağınıza değineceğiz.



YSK SEÇMEN SORGULAMA

YSK'nın internet sitesinden seçmen sorgulama yapmak isteyenler;

Öncelikle Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesine (www.ysk.gov.tr) adresine girin.

Ardından ana sayfanın alt kısmında yer alan "Seçmen İşlemleri" butonuna tıklayın.

Açılan sayfada karşınıza "Yurt İçi Seçmen Sorgulama" ve "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" olmak üzere iki seçenek çıkacak.

Eğer yurt içinde ikamet ediyorsanız "Yurt İçi Seçmen Sorgulama" seçeneğini,

Yurt dışında ikamet ediyorsanız ise "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" seçeneğini seçin.

Daha sonra açılan ekranda "Sorgulama Tipi" seçimini yapın. (T.C. Nüfus Cüzdanı ya da T.C. Kimlik Kartı)

Ardından "Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl, T.C. Kimlik Numarası, Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No" bilgilerini doğru şekilde girin.

Son olarak "Resim Doğrulama"nızı yapın ve "Sorgula" butonuna tıklayın. Böylece seçmen kaydınızın olup olmadığını öğrenmiş olacaksınız.

E- DEVLET SEÇMEN SORGULAMA

e-Devlet'ten seçmen kaydı sorgulamak için tıklayın

İkinci seçenek olarak seçmen sorgulama işleminizi e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. e-Devlet Kapısı'ndan seçmen sorgulama yapmak için;

Önce "www.turkiye.gov.tr" adresine gidin.

Sayfanın üst kısmında yer alan "Sisteme Giriş" butonuna tıklayın ve T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet'te giriş yapın.

Sisteme giriş yaptıktan sonra; isterseniz e-Hizmetler bölümünden, dilerseniz arama bölümünden "Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı"nı bulun.

Bu kurum altında "Yurt Dışı Seçmen Kaydı Sorgulama" ve "Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama" hizmetlerini göreceksiniz.

Bunlardan size uygun olanını seçin.

Böylece seçmen kaydınızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

SEÇMEN KAYDINIZ YOKSA

YSK seçmen sorgulama işlemini yaptınız ve seçmen kaydınızın olmadığını gördünüz. Yahut bulunduğunuz bölgeyi değiştirmek istiyorsunuz. Bu durumda Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunun için 26 Şubat 2017 Pazar gününe kadar yasal süre verildi. Eğer bu süre içerisinde gerekli işlemleri yapmamanız halinde referandumda oy kullanamazsınız.

SEÇMEN KÜTÜĞÜ DÜZELTMELERİ 26 ŞUBAT'A KADAR GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEK

1. Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt içi olmasına rağmen,

Yurt içi seçmen kütüğünde kaydı bulunmayan,

Kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyen vatandaşların;

26 Şubat 2017 (17.00) Pazar gününe kadar; bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurmaları ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına teslim etmeleri gerekiyor.

OY KULLANMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLER BAZI İŞLEMLER GERÇEKLEŞTİRECEK

2.Seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrencilerin (askeri öğrenciler hariç);

Öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurması ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına teslim etmeleri gerekmektedir.

REFERANDUMDA KAÇ SEÇMEN OY KULLANABİLECEK?

Türkiye'de yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı 55 milyon 336 bin 960 seçmen bulunuyor. Bu seçmenler yaklaşık 164 bin sandıkta oy kullanabilecekler. Öte yandan şu anki verilere göre yurt dışı kütüğüne kayıtlı olan 2 milyon 929 bin 389 seçmen yine referandumda sandık başına gidecek. Bu seçmenler 57 ülke, 119 temsilcilik ve 32 sınır kapısından oy verme işlemini gerçekleştirebilecek.

YURT DIŞI SEÇNEMLERİ NE ZAMAN OY KULLANABİLECEK?

Türkiye'de referandum 16 Nisan 2017 Pazar tarihinde gerçekleştirilecek. Ancak yurt dışı seçmenleri daha erken tarihte oy kullanmaya başlayacaklar. Yurt dışında temsilciliklerde kurulan sandıklarda 27 Mart-9 Nisan 2017 tarihleri arasında, gümrük kapılarındaki sandıklarda ise 27 Mart-16 Nisan 2017 tarihleri arasında oy kullanabilecekler.

PUSULALAR HANGİ RENKTE OLACAK?

Referandumda pusulalarda iki renk kullanılacak. Beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi üzerinde "Hayır" ibarelerinin bulunduğu iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. Seçmenler tercih mührünü kullanarak oy verme işlemini gerçekleştirecek.

HANGİ PARTİLER SANDIK KURULUNA ÜYE VEREBİLECEK?

16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak referandumda Sandık Kuruluna üye verebilecek siyasi partiler şöyle: 1- Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 2- Anavatan Partisi (ANAP), 3- Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), 4- Büyük Birlik Partisi (BBP), 5- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6- Halkların Demokratik Partisi (HDP), 7- Hür Dava Partisi (HÜDAPAR), 8- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 9- Saadet Partisi (SP), 10- Vatan Partisi (VP).

OY VERME SAATLERİ

Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasında oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00 - 16.00, bunlar dışındaki illerde ise 08.00 - 17.00 saatlerinde olacak.
 
Halk oylamasında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile "Tercih" mührü kullanılacak.

Anayasa değişikliği için 16 Nisan pazar günü yapılacak olan Referandum için geri sayım başladı. Milyonlarca seçmen için oy kullanmak için sandığa gidecek.

Peki kim nerede oy kullanacak? Oy kullanacağım yeri nasıl öğrenirim? Referandum sandık yeri sorgulama gibi soruları cevabını aşağıdaki bağlantıya tıklayarak öğrenebilirsiniz

e-Devlet Referandum sandık yeri sorgulama sayfası - tıkla

21 Şubat salı günü itibariyle Referandum sandık yerleri açıklanmadı. Fakat e-Devlet üzerinden YSK açıklama yaptı. Sorgulamada ismi çıkmayanlar bu adımları uygulamazsa oy kullanamayacak? İşte Yüksek Seçim Kurumunun o açıklaması

1. Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt içi olmasına rağmen,

    Yurt içi seçmen kütüğünde kaydı bulunmayan,
    Kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyen vatandaşların;

26 Şubat 2017 (17.00) Pazar gününe kadar; bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurmaları ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri,

2.Seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrencilerin (askeri öğrenciler hariç);

Öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurması ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri gerekmektedir.

Dikkat! Seçmen Kütüğünde engellilik kaydı bulunmayan (görme ve ortopedik) engelli seçmenler Engellilik Beyan Formunu doldurarak yerleşim yeri adresinin bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna veya ilçe seçim kuruluna iletilmek üzere bağlı bulunduğu muhtarlığa veya doğrudan Seçmen Kütüğü genel Müdürlüğüne bizzat veya bir yakını tarafından iletebilirler.

Seçmen Kütüğüne engelli olarak kayıtlı seçmenler oylarını aileleri ile birlikte sandık alanlarının giriş katlarında kullanabilirler.