16 Nisan 2017 Türkiye Geneli referandum sonuçları: Evet ve Hayır oy oranları

16 Nisan 2017 Türkiye Geneli referandum sonuçları: Evet ve Hayır oy oranları
2017 referandumunda evet mi diyecek hayır mı? Türkiye herkes bu pazar yapılacak referandum sonuçlarına gözlerini dikti. Anasaya'daki 18 maddenin değişikliği referanduma götürülüyor. Bugün yapılan 2017 referandum sonuçları açıklandığı zaman haberimizde yer alacak. Peki Türkiye geneli bu değişikliklere evet mi diyecek hayır mı? Türkiye geneli 2017 referandum sonuçlarında ne çıkacak?

Türkiye Geneli referandum sonuçlarına detaylı olarak ulaşabileceksiniz.

16 NİSAN REFERANDUM SONUÇLARI 2017

Anayasa referandumu için sayılı günler kaldı. Türkiye'de Milyonlarca vatandaş “Evet” ya da “Hayır” için sandıkta tercih yapacak. Bu tarihi günde vatandaşlar 2017 referandum sonuçlarını merak ediyor. Türkiye geneli ve ayrı ayrı 81 ilin referandum sonuçlarına ilişkin tüm detaylara 16 Nisan Pazar günü takip edilebilecek.

2010 REFERANDUM SONUÇLARI NASILDI?

Seçmen sayısının 52 milyon 51 bin 828 kişi olduğu 2010 referandumunda sandığa giden kişi sayısı 38 milyon 369 bin 215 kişi olmuş seçmen katılım yüzdesi %73,71’de kalmıştı. İşte 2010 referandum sonuçları:

EVET : %57.88 21 milyon 787 bin 610 kişi
HAYIR : %42.12 15 milyon 856 bin 441 kişi
GEÇERLİ OY : %98.61 37 Milyon 644 bin 051 kişi
GEÇERSİZ OY : %1.39 725 bin 164 kişi

2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE NE OLMUŞTU?

2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde toplan seçmen sayısı 52 milyon 701 bin 719 kişi olarak belirlenmiş toplam 41 milyon 284 bin 822 kişi sandık başına gitmişti. Katılım oranı ise %73,72’de kalmıştı. Sandıktan:

Recep Tayyip Erdoğan: %51,79

Ekmeleddin İhsanoğlu: %38,44

Selahattin Demirtaş : %9,76

Bu sonuçlara göre Recep Tayyip Erdoğan 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilmişti.

2015 GENEL SEÇİMLERİNDE NE OLMUŞTU?

Seçmen sayısının 56 milyon 949 bin 9 kişi olduğu 2015 genel seçiminde kullanılan oy sayısı 48 milyon 537 bin 695 olmuştu. Geçerli oy sayısı 47 milyon 587 bin 695; geçersiz oy sayısı ise 697 bin 464 olarak belirlenmişti. Bu sonuçlara göre:

PARTİGenel başkanOy%Sandalye
Adalet ve Kalkınma PartisiAhmet Davutoğlu23.681.92649,5317
Cumhuriyet Halk PartisiKemal Kılıçdaroğlu12.111.81225,32134
Milliyetçi Hareket PartisiDevlet Bahçeli5.694.13611,940
Halkların Demokratik PartisiSelahattin Demirtaş
Figen Yüksekdağ
5.148.08510,7659

Bu sonuçlarla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına iktidar olurken Cumhuriyet Halk Partisi ise ana muhalefet partisi olarak belirlendi.

Yüksek Seçim Kurulu, yurtiçi ve yurtdışında oy kullanacak seçmen sayılarını açıkladı. 1 Kasım 2015 seçiminde oy kullananlara oranla seçmen sayısı yüzde 2,6 oranında arttığını açıkladı. YSK, 16 Nisan 2017 referandumunda oy kullanacak  yurtiçi seçmen sayılarını açıkladı. 1 Kasım’da  54.049.940 olan yurtiçi seçmen sayısı yüzde 2,6 artış ile 55.319.222 oldu.

YSK tarafından açıklanan seçmen sayısı verilerine göre;

SEÇİM YASAKLARI CUMARTESİ 18:00'DA BAŞLAYACAK

Türkiye, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için 16 Nisan Pazar günü sandık başına gidecek.

Buna göre propaganda serbestliği, oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek.

Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Bu rakamın 1 milyon 269 bin 282'sini, oy verme gününe kadar 18 yaşını dolduran yeni seçmenler oluşturacak. Halk oylaması için cezaevlerine de 461 sandık kurulacak.

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen Vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek.

Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibrazı şart olacak.

Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

Halk oylamasında, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunan 2 ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile "Tercih" mührü kullanılacak.

OY VERME SAATLERİ

Seçmenler, adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00 saatlerinde oy kullanacak. Diğer illerde oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olacak.

Oy kullanmanın bitiş saatine gelindiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.

10 SİYASİ PARTİ

Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasına ilişkin işlemlerde bulunabilecek ve ayrıca Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 23. maddesi gereğince sandık kurullarına üye verebilecek siyasi partiler de belirlendi.

Buna göre, Ak Parti, CHP, HDP ve MHP'nin yanı sıra ANAVATAN, Bağımsız Türkiye Partisi, büyük birlik partisi, Hür Dava Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi halk oylamasına ilişkin işlemlerde bulunabilecek ve sandık kurullarına üye verebilecek.

PROPAGANDA SERBESTLİĞİ VE BAZI SEÇİM YASAKLARI

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı seçim takvimi kapsamında, 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları 9 Nisan'da başladı.

Buna göre, propaganda serbestliği, oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek.

Siyasi partiler, radyo ve televizyon kanalları ile yazılı, sözlü ve görsel basında yapacakları propagandalarda, Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçeler de kullanabilecek.

Oy verme gününden önceki 24 saate kadar siyasi partiler radyo ve televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj ve panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecek.

Siyasi partilerin açık veya kapalı yer toplantılarına ilişkin radyo ve televizyonlarda canlı yayın yapılabilecek. Halk oylaması sürecinde, özel tanıtıcı programlar (Ulusa Sesleniş, Millete Hizmet Yolunda ve benzeri konuşmalar) banttan veya canlı yayınlanamayacak.

Siyasi partiler, propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve Reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.

Vatandaşların, elektronik posta adreslerine, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderilemeyecek. Ancak siyasi partiler kendi üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesajları her zaman gönderebilecek.

Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılamayacak. Bu sürenin dışında yapılacak yayınların, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olması, kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığı, denek sayısı ve araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak.

NEYİ OYLAYACAĞIZ?

1. MADDE NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci maddesine göre, Anayasa'nın "Yargı yetkisi" başlığında değişikliğe gidilecek.  Buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "Bağımsız ve tarafsız" mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.

2. MADDE NEDİR?

Teklifin ikinci maddesi milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını öngörüyor

3. MADDE NEDİR?

Teklifin üçüncü maddesi, seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor.

4. MADDE NEDİR?

Teklifin dördüncü maddesiyle, Anayasanın "TBMM'nin Seçim Dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve Cumhurbaşkanının Seçim Dönemi" olarak değişiyor.

Teklife göre, TBMM seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı seçimleri de TBMM seçimleri gibi 5 yılda bir olacak ve seçmenler, iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek. Cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.

5. MADDE NEDİR?

Teklifin beşinci maddesiyle, TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.

6. MADDE NEDİR?

TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarına ilişkin maddesindeki değişiklik ile yasamanın belli bir konuda Meclis Araştırması yapması, Genel Görüşme açarak Genel Kurulda görüşmesi ve milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların cevaplaması istemiyle yazılı soru sorması yeniden düzenleniyor.

Buna göre, TBMM, Meclis Araştırması, Genel Görüşme, Meclis Soruşturması ve Yazılı Soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak. Gensoru, denetleme yetkisinden çıkarılacak.

7. MADDE NEDİR?

Maddeyle, cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılıyor. Böylelikle doğrudan halk tarafından seçilen ve siyasal bir kişilik olan cumhurbaşkanının, partisiyle ilişkisinin kesilmesine dair hükmü yürürlükten kaldıran ilga normunun, halk oylamasında kabulü akabinde yürürlüğe girmesi anında bir siyasi partiyle ilişki kurması mümkün hale getiriliyor.

8. MADDE NEDİR?

Düzenlemeyle, Anayasanın "cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine" ilişkin maddede değişiklik yapılıyor ve cumhurbaşkanına, "devlet başkanı" sıfatı getiriliyor. Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de veriliyor.

Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak. Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü TBMM'de açılış konuşmasını yapacak. Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclise mesaj verecek.

Cumhurbaşkanı, kanunları yayımlayacak ve kanunları tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderecek. Kanunların, TBMM İçtüzüğü'nün tümünün veya belirli hükümlerinin anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açacak.

9. MADDE NEDİR?

Söz konusu maddeyle, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşüp ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verecek.

Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığına sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.

10. MADDE NEDİR?

Teklifin 10. maddesiyle "cumhurbaşkanı yardımcılığı" geliyor. Madde, Cumhurbaşkanına, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilmesi imkanı tanıyor.

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde 45 gün içinde cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı, cumhurbaşkanlığına vekalet edecek ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanacak. Genel seçime 1 yıl ve daha az kalmışsa, TBMM seçimi de cumhurbaşkanı seçimiyle yenilenecek.

11. MADDE NEDİR?

Teklifin 11. maddesine göre, TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi durumunda cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.  Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam edecek. Bu şekilde seçilen Meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de 5 yıl olacak.

12. MADDE NEDİR?

Teklifin 12. maddesine göre, cumhurbaşkanı; tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edebilecek.

13. MADDE NEDİR?

Teklifin 13. maddesine göre, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. Ancak savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilecek.

14. MADDE NEDİR?

Teklifin 14. maddesinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısında değişikliğe gidiliyor.

Maddeye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek. Kurulun üye sayısı 13, daire sayısı 2 olacak. Kurula Adalet Bakanı başkanlık edecek ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulun tabii üyesi olarak görev yapacak.

Kurulun 3 üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından, 1 üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idari yargı hakim ve savcıları arasından cumhurbaşkanınca; 3 üyesi Yargıtay üyeleri, 1 üyesi Danıştay üyeleri, 3 üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından TBMM tarafından seçilecek.

Öğretim üyeleri ile avukatlar arasından seçilen üyelerden, en az birinin öğretim üyesi ve en az birinin de avukat olması gerekecek. Kurulun TBMM tarafından seçilecek üyeliklerine ilişkin başvurular, Meclis Başkanlığına yapılacak. Başkanlık, başvuruları Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderecek.

Komisyon, her bir üyelik için 3 adayı, üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğuyla belirleyecek. Birinci oylamada aday belirleme işleminin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu aranacak. Bu oylamada da aday belirlenemediği takdirde her bir üyelik için en çok oyu alan 2 aday arasında ad çekme usulüyle aday belirleme işlemi tamamlanacak.

TBMM, Komisyon tarafından belirlenen adaylar arasından, her bir üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim yapacak. Birinci oylamada üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğu; bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması halinde, ikinci oylamada üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu aranacak. İkinci oylamada da üye seçilemediği takdirde en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulüyle üye seçimi tamamlanacak.

Üyeler, 4 yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilecek.

Kurul üyeliği seçimi, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki 30 gün içinde yapılacak. Seçilen üyelerin görev süreleri dolmadan kurul üyeliğinin boşalması durumunda, bunu takip eden 30 gün içinde yeni üyelerin seçimi yapılacak.

15. MADDE NEDİR?

Teklifin 15. maddesine göre, kamu idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları yıllık bütçelerle yapılacak.

Bütçe kanununa, bütçeyle ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm konulamayacak. Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, mali yılbaşından en az 75 gün önce TBMM'ye sunacak. Bütçe teklifi, Bütçe Komisyonunda görüşülecek. Komisyonun 55 gün içinde kabul edeceği metin, Genel Kurulda görüşülecek ve mali yılbaşına kadar karara bağlanacak.

16. MADDE NEDİR?

Teklifin 16. maddesiyle, önerilen hükümet sistemine uyum için anayasanın farklı maddelerinde bulunan bazı ibareler değiştiriliyor ya da metinden çıkarılıyor.

17. MADDE NEDİR?

Bu madde uyarınca, TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak.

Seçimin yapılacağı güne kadar milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27'nci Yasama Dönemi Milletvekili Genel Seçimi, cumhurbaşkanı seçimiyle beraber yapılacak.

18. MADDE NEDİR?

Maddeye göre, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

"REFERANDUM NEDİR?"

Referandum, anayasa değişikliği, yasaların kabulü veya önemli devlet meselelerinde halkın yapılacak değişikliklere karşı iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Referandumda halka yapılacak değişikliğin istenip istenmediği sorulmaktadır ve çıkan oylama sonuçlarına göre de yapılması planlanan değişiklik yürürlüğe girer veya iptal edilir.

İlk defa 1789'da Fransız İhtilali sonucunda kullanılan bu sistemle yapılacak değişiklik için halkın onayı alınır. Eğer halk onaylamazsa değişiklik yapılmaz. Çıkarılacak veya değiştirilecek kanun/yasaların halkın iradesine sunulması ABD ve İsviçre ülkelerinde temel bir prensip olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde de yakın tarihte 2007'deki Türkiye anayasa değişikliği referandumu yapılmış ve %68.95'lik oy oranıyla yapılan anayasa değişikliği kabul edilmiştir. Aynı zamanda 2010'da yapılan 26 maddelik anayasa değişiklik referandumunda %57.88'lik oy oranıyla yapılan değişiklik yine kabul edilmiştir.

2017 TÜRKİYE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ REFERANDUMU ANKETLERİ

Anket sonuçları aşağıda ters kronolojik sıralamayla, en yeni anketler en üstte, en eski anketler en altta olacak şekilde listelenmiştir. Tarih olarak anketin saha çalışmasının yapıldığı tarihler kullanılmıştır. Sonuçlar kararsızlar ve cevap vermeyenler dağıtılmıştır Anketler yalnızca yurt içi seçmeni kapsamaktadır.

TarihAnketi yapan kuruluşKatılımcıKararsızlarla birlikteKararsızlar olmaksızın
EvetHayırKararsızEvetHayır
13 Nisan 2017KONDA3,462---51.548.5
12 Nisan 2017KONSENSÜS2,00051.248.8
12 Nisan 2017SONAR----48.851.2
12 Nisan 2017ANAR----5347
11 Nisan 2017IVEM7,550---58.241.8
11 Nisan 2017AKAM8,160---46.2553.75
8-9 Nisan 2017Gezici1399---51.348.7
5 Nisan 2017GENAR----5446
30 Mart 2017AKP 2[1]----5644
29 Mart 2017CHP-4255343.556.5
1-2 Nisan 2017Gezici----53.346.7
28 Mart 2017ORC2,74055.444.6-55.444.6
27 Mart 2017Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı kişilerin oy kullanabildiği gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı.
27 Mart 2017SONAR5,000---4951
25 Mart 2017KONSENSÜS----48.851.2
18-22 Mart 2017AKAM2,03232,5440,6326,8344,4755.53
17 Mart 2017CHP42.046.012.047.752.3
17 Mart 2017Gezici-48.951.1-48.951.1
6–13 Mart 2017Politic's2,75346.236.916.955.744.3
12 Mart 2017Türk bakanların Rotterdam'da kampanya yürütmesi engellendikten sonra Türkiye ve Hollanda arasında bir diplomatik kriz yaşandı.
3–9 Mart 2017AKAM8,12035.648.216.242.457.6
7-10 Mart 2017TÜSİAR285052,237,410,358,341,7
1–7 Mart 2017ORC3,14051.638.79.757.242.8
25 Şubat–2 Mart 2017MAK5,40053.037.010.058.941.1
1 Mart 2017Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti yanlısı anket şirketlerine Mart sonuna kadar anket yapmayı durdurmaları talimatı verdiği iddia edildi.
16–21 Şubat 2017AKAM4,06034.945.219.943.656.4
16–19 Şubat 2017NET3,53543.845.810.448.951.1
10–18 Şubat 2017THEMİS1,98536.245.314.542.457.6
7–12 Şubat 2017SAMER (sadece güneydoğu)1,11225.157.417.530.469.6
10 Şubat 2017Cumhurbaşkanı Erdoğan referandum teklifini kabul etti ve tarihi 16 Nisan 2017 olarak açıkladı.
9 Şubat 2017Sonar43.040.017.051.848.2
8 Şubat 2017CHP41.048.011.046.153.9
4–5 Şubat 2017Gezici2,86043.745.710.648.951.1
2 Şubat–8 Mart 2017Argetus-53-5647-44-53-5647-44
26 Ocak–1 Şubat 2017MAK5,40052.035.013.059.840.2
30 Ocak 2017GENAR55.045.055.045.0
24–29 Ocak 2017Konsensus1,49944.241.114.751.848.2
26 Ocak 2017Gezici41.858.241.858.2
21 Ocak 2017Meclis, 18 anayasa maddesini de kabul ederek referandum kararı verdi.
6–19 Ocak 2017MetroPoll2,00042.444.013.649.150.9
11–17 Ocak 2017AKAM2,24042.457.642.457.6
1–11 Ocak 2017ORC2,34062.038.062.038.0
3–10 Ocak 2017Optimar2,04346.340.013.753.646.4
1–25 Aralık 2016Sonar5,00042.344.613.148.751.3
7–16 Aralık 2016KHAS1,00036.942.220.946.653.4
15 Aralık 2016ORC2,45061.039.061.039.0
1–8 Aralık 2016AK Parti, anayasa taslağını MHP'ye sundu ve iki parti arasında görüşmeler başladı.
21 Kasım–6 Aralık 2016İVEM3,65050.039.011.056.243.8
25 Kasım –3 Aralık 2016Gezici42.058.042.058.0
30 Kasım 2016MetroPoll49.051.0-43.356.7
26–27 Kasım 2016A&G3,01045.741.612.752.447.6
15–17 Kasım 2016Andy-AR1,51647.141.38.553.346.7
31 Ekim 2016AK Parti, anayasa taslağını MHP'ye sundu ve iki parti arasında görüşmeler başladı.
10–16 Ekim 2016ORC21,98055.936.27.960.739.3
11–12 Ekim 2016Başbakan Binali Yıldırım, MHP'nin anayasa teklifini meclise getirmesi için AK Parti'ye yaptığı çağrıyı kabul etti.
15–16 Temmuz 20162016 Türkiye askerî darbe girişimi
5–12 Haziran 2016ORC2,24058.941.158.941.1
1 Haziran 2016MetroPoll1,20041.947.510.546.953.1
30 Mayıs 2016Optimar1,50849.341.69.154.245.8
5–6 Mayıs 2016ORC1,26558.441.658.441.6
25–29 Nisan 2016MAK5,50057.033.010.063.336.7
25 Nisan 2016AKAM1,21435.045.719.343.456.6
19 Nisan 2016Gezici55.235.59.360.939.1
2–6 Mart 2016ORC4,17657.043.057.043.0
12 Şubat 2016İVEM60.031.09.065.934.1
27 Ocak – 3 Şubat 2016ORC8,32956.143.956.143.9
1 Şubat 2016GENAR4,90055.040.84.257.442.6
18 Mayıs 2015Gezici4,86023.876.223.876.2
23 Şubat 2015Gezici3,84023.276.823.276.8
3 Şubat 2015MetroPoll34.342.223.544.855.2

Anketler yenilerden eskiye doğru listeleniyor. Kararsız oy kullananlar eşit olarak dağıtıldı. Anketlerde yurtdışında seçmen bulunmuyor.

Yapılış TarihiAnketi YapanKatılımcı sayısıEvetHayır
Şubat 2017Gezici-41.858.2
Ocak 2017AKAM-42.457.6
Ocak 2017Mak-48.2552.75
9 Şubat 2017Sonar-51.848.2
6 Ocak 2017GENAR39005540.8
6 Nisan 2017Gezici53.346.7
3-10 Ocak 2017Optimar204353.646.4
3 Mart - 9 Mart 2017AKAM812042.4357.57
28-30 Ocak 2017GENAR5545
27 Aralık 2016Gezici-4258
26-27 Kasım 2016A&G301052.447.6
26 Ocak - 1 Şubat 2017MAK54005248
25 Şubat-2 Mart 2017MAK540058.841.12
21 Şubat 2017AKAM406043.656.4
14 Şubat 2017Gezici-48.951.1
11 Şubat 2017Konsensus-5248
11 Nisan 2017IVEM75505347
11 Nisan 2017ANAR-58.241.8
11 Nisan 2017AKAM816046.2553.25
10-18 Şubat 2017THEMİS198542.457.6
10-16 Ekim 2016ORC2198055.944.1
10-11 Ocak 2017ORC23406238
1-25 Aralık 2016SONAR500048.751.3