Kiracıları etkileyen 30 günlük tahliye süreci uyarısı

Kiracıları etkileyen 30 günlük tahliye süreci uyarısı
Kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar çözüm bulmaya devam ediyor.

Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorunlar çözüme kavuşmuyor. Hükümetin kira fiyatlarına getirdiği yüzde 25 zam sınırı da bu sorunları çözemedi. Ev sahipleri, daha yüksek fiyatlarla evlerini kiralamak için kiracılarını nasıl çıkartacaklarını düşünürken, kiracılar da aynı şekilde evlerinden çıkmamak için çaba gösteriyor.

Ev sahipleri, genellikle evlerini daha yüksek fiyata kiraya verebilmek için kiracılarını “eve kendilerinin ya da yakın bir akrabalarının taşınacağı” bahanesiyle çıkartmaya çalışıyorlar. Ancak bu durumda ev sahiplerinin çoğunun sözünde durmadığı ve kiracılarını çıkarttıktan sonra evi daha yüksek fiyattan kiraya verdiği biliniyor.

Kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkların örneklerinden biri İstanbul’da yaşandı. 2021 yılında 2+1 daireye taşınan H.K., ev sahibinin kira ücretine yüzde 300’ün üzerinde zam yapmak istediğini öne sürdü, ancak daha sonra TÜFE’ye göre zamma razı olduğunu belirtti. Anlaşmanın üzerine 4 ay sonra evden çıkmaları gerektiği söylendi, çünkü ev sahibinin kendisi taşınacaktı. Ancak kredi çekerek evi boşaltan H.K., kısa bir süre sonra ev sahibinin taşınmadığını ve evi daha yüksek fiyata kiraya verdiğini öğrendi.

Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa konuya ilişkin değerlendirmesinde, ev sahibinin kiracıyı çıkarma hakkına sahip olduğunu, ancak kiracının haksız tahliye sebebiyle tazminat davası açabileceğini belirtti.

Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklarda adil bir çözüm bulunması için yasal düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması büyük önem taşıyor.