Balon balığı avcılarına devlet desteği sağlanacak

Balon balığı avcılarına devlet desteği sağlanacak
Balon balığı avlayanlar, devlet tarafından ciddi desteklerle teşvik edilecek.

Resmi Gazete’nin son sayısında yayımlanan kararla birlikte balon balığı avlayanlara devlet tarafından ciddi destekler sunulacak. Getiren kişilere 10 bin TL ödeme yapılacak, ayrıca her balık için 10 lira ödeme yapılacak.

13 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ” (No: 2024/8), denizlerimizde yayılan istilacı balon balıklarının üzerindeki av baskısını artırmayı ve ekonomik getiriyi artırmayı hedefliyor.

Tebliğ kapsamında, Su Ürünleri Bilgi Sistemi’ne kayıtlı, geçerli ruhsat tezkeresine sahip balıkçı gemileriyle avlanan ve belirlenen türlerden balon balığı yakalayanlara destekleme ödemesi yapılacak. Özellikle Akdeniz ve Ege Denizi kıyısında avlanan balıkçılara yönelik olan bu tebliğ, balon balığının popülasyonunu azaltmayı ve ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyor.

Balon balıklarının çeşitli türlerine yönelik belirlenen destek miktarlarına göre, avlanan her balon balığı için ödeme yapılacak. Örneğin, lagocephalus sceleratus türünden 150 bin adede kadar olan her bir balık için 25 lira, diğer türlerden 125 bin adede kadar olan her bir balık için ise 10 lira destekleme ödemesi verilecek.

Balıkçılar avladıkları balon balıklarını uluslararası sularda belirlenen mesafeye götürerek bertaraf edecekler. Tebliğ kapsamında belirlenen türden 400 adet balon balığı getiren balıkçılar, tek seferde 10 bin TL’lik ödeme alma fırsatına sahip olacaklar.

Bu tebliğ, denizlerimizdeki ekosistemi korumak ve balıkçıları teşvik etmek adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.