Eşbaşkan Çoban, Büyükşehir Belediyesi'nin Çatak'ta yaptığı çalışmaları inceledi

Eşbaşkan Çoban, Büyükşehir Belediyesi'nin Çatak'ta yaptığı çalışmaları inceledi
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya'nın ilçeler ile kırsal mahallelere yaptıkları ziyaret devam ediyor.

- Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya'nın ilçeler ile kırsal mahallelere yaptıkları ziyaret devam ediyor. Çatak ilçesinde yapılan çalışmaları inceleyen Eşbaşkan Çoban, " Tüm ilçelerimizi geziyoruz, amacımız hem yıl içerisinde yaptığımız çalışmaları incelemek hem de 2017 yılında yapacağımız çalışmaların ön planlamasını yapmaktır" dedi.



Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya'nın ilçeler ile kırsal mahallelere yaptıkları ziyaret devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi'nin ilçe ve kırsal mahallelerde yaptığı çalışmaları denetleyen eşbaşkanlar, hem 2016 yılında yapılanları hem de 2017 yılında yapılacak olan çalışmaları belirliyor. Daha önce Muradiye, Edremit, Gevaş, Tuşba ve Saray ilçeleri ile ilçelere bağlı kırsal mahalleleri ziyaret eden Eşbaşkanlar, bugün de Çatak ilçesine gitti. Ziyarete Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban ve belediyenin teknik ekibi katılırken, HDP Grup toplantısına katılmak için Ankara'da bulanan Eşbaşkan Kaya ise katılmadı. Çatak'ta Belediye Eşbaşkanları Evin Keve ve Celalettin Bartu tarafından karşılanan Çoban, ilk olarak ilçe merkezinde yapılan çalışmaları denetledi. Çatak Belediyesi tarafında kent merkezine yapılan parke taşı çalışmalarını inceleyen eşbaşkanlar, ardından geçen yıl ekimi, bu yıl ise hasadı yapılan Sarımsak Projesinin uygulandığı alana geçti. Büyükşehir Belediyesi'nin Sarımsak Projesini hayata geçiren ve ilçede 'Toprak Ana' diye anılan 60 yaşındaki Şerife Ünat'a ziyarette bulanan Eşbaşkan Çoban, bir kadın olarak yaptığı böylesine değerli bir çalışma için kendisini teşekkür etti.

Çoban'dan 'Toprak Ana'ya ziyaret

Sarımsakları inceleyen eşbaşkanlara bilgi veren Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şerif Kayalık, ilk defa Van'da alternatif ürün olarak ektikleri Sarımsaktan elde edilen hasadın, Türkiye'deki ortalamanın çok daha üzerinde olduğunu söyledi. Kayalık, kentin artık sarımsak ihtiyacının kentte ektikleri sarımsaktan karşılanabileceğini aktardı. Eşbaşkan Çoban ise, kentte belediyenin teşviki ile bu yıl hasadı yapılan sarımsaktan önemli bir hasılat elde edilmiş olmanın mutluluk verici olduğunu söyleyerek, Van'da çiftçilik yapan insanların daha farklı ürün desenlerine yönelmeleri gerektiğini söyledi. Sarımsak'tan önemli bir gelir kaynağının da elde edilebileceğini ifade eden Çoban, Çatak'ta özellikle bir anne tarafından yapılan böylesi değerli çalışmadan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.



Eşbaşkan Çoban: Amacımız hem yıl içerisinde yaptığımız çalışmaları incelemek hem de 2017 yılında yapacağımız çalışmaların ön planlamasını yapmaktır

Çoban ve beraberindekiler ardından Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Çatak'ta yapılacak olan 'Çatak ilçe garaj' yerini inceledi. İncelemenin ardından eşbaşkan Çoban ve beraberindekiler Van Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa çalışmaları süren köprülerde inceleme yaptı. Geçen yıl ilk kez Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Bıttım Ağaçlarının Fıstık Ağacına Dönüştürülmesi' projesi kapsamında aşılanan ağaçlık alanda incelemelerde bulanan Eşbaşkan Çoban, projenin önemine dikkat çekerek, yapılan çalışmaların sürmesini istedi. Eşbaşkan Çoban ve beraberindekiler ardından Çatak Belediye binasında teknik heyetin de katıldığı kısa bir toplantı gerçekleştirdi. Birimlerin yapılan ve yapılacak çalışmaları aktarmalarının ardından konuşan Eşbaşkan Çoban, "Biz bir süredir ilçeleri ve kırsal alanları ziyaret ediyoruz. Bizim amacımız hem yıl içerisinde yaptığımız çalışmaları incelemek hem de 2017 yılında yapacağımız çalışmaların ön planlamasını yapmaktır. Teknik ekiplerimiz ve ilçe belediyelerimiz bu konuda bir çalışma yaparak iyi bir planlama ortaya çıkaracaklardır. Bizler de bütçemiz dahilinde bu çalışmaları yapmaya çalışacağız" dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nden Çatak ilçesine önemli çalışmalar

Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım, Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı tarafından Çatak ilçesine; 25 km stabilize, 20 kilometre yeni yol, 50 kilometre yama, 14 adet menfez, 300 noktaya 1800 metre koruge boru, 45 kilometre genişletme, iyileştirme, 226 kilometre arazi yolu ve 550 kilometre reglaj çalışması yapıldı. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından ise, 4 mahallede su toplama havuzu, kanal ve sanat yapıları inşa ederken, yıl içerisinde 4 bin adet ceviz fidanının dikimini de gerçekleştirdi. Hayvanların su ihtiyacının karşılanması için 278 adet sıvat kurulurken, 2 adet 250 metrekarelik sera kurulma çalışmaları ise devam ediyor. Yıl içerisinde yine 4 bin 500 adet bıttım ağacına 48 bin adet göz aşısı yapılırken, 15 kilometre kanal ve 2 adet gölet temizliği çalışmaları yapıldı. Daire Başkanlığı yine, ihtiyaç duyulan alanlara 2 bin 60 metre koruge boru döşedi. Van Büyükşehir Belediyesi, yine 2016 sezonu içerisinde taziye evleri yapımı için; 100 ton demir, 8 bin torba çimento, 2320 metrekare yer seramiği, 835 metrekare fayans, bin 330 tabaka çatı sacı, 37 bin 600 adet bims beton, 114 metreküp kereste ile 1000 kilogram ise iç, dış ve tavan boyasını kırsal mahallelere dağıttı.