Hakkari'de işyerlerine güvenlik kamerası takmak zorunlu hale geldi

Hakkari'de işyerlerine güvenlik kamerası takmak zorunlu hale geldi
HAKKARİ Valiliği il genelindeki tüm esnafın iş yerlerine güvenlik kamerası takması istendi. Takmayanlara ise cezai işlem uygulanacağı belirtildi.
Hakkari Valisi Yakup Canbolat'ın imzasıyla Hakkari Valiliği resmi internet sitesi'nde yayınlanan genel emri ile kent merkezindeki bütün iş yerlerine 2 ay içersinde güvenlik kamerası takılması istendi. Kamera özelikleri, kameraların çözünürlükleri, kayıt ortamı ve saklanma koşullarının ayrıntılı olarak verildiği genel emri işyerlerine gönderildi. 2 ay içersinde iş yerlerine kamera takmayan ve buna uymayan iş yerlerinde Kabahatler Kanunu'nun 32'inci maddesine göre cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

Uygulamanın bölgeye yayılabileceği ve il Valilikleri'nin sırayla böyle kararlar alabileceği belirtiliyor. İnsansız hava aracı Drone'lerle ilgili de böyle bir süreç izlenmişti. 

Hakkari Valiliği tarafından yayınlanan 7 maddelik genel emri'nde şu ifedelere yer verildi.

"Güvenlik kameraları, suç ve suçlulukla mücadelede caydırıcı etkisinin yanı sıra, suç oluştuktan sonra faillerin tespiti ve delillendirilebilmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. İnsan gözünün atlayabileceği bir detay, güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kayıt altına alınabilmektedir. Delilden şüpheliye ulaşma genel prensibinde de; her delilin suçun en aza indirilmesi için yapılacak her çalışmada belli bir maliyeti olmasının yanında hem maddî hem de psikolojik getirileri çok daha fazladır. İşyeri vb. yerlerde güvenlik kameralarının takılmasının gerekli olduğu öngörülmektedir. Bu doğrultuda güvenlik kuvvetlerimiz dünyada birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de güvenlik amaçlı kameralarla suç bölgelerini ve halkımızın yoğun olarak bulunduğu cadde, sokak ve meydanları izlemeye almaktadır. Ancak, güvenlik kuvvetlerinin mevcut imkânlarla tüm suç işlenebilecek yerleri kameralarla izlemesi mümkün olamayacağından, özel güvenlik hizmetlerinin devreye sokulması ve belirtilen iş yerlerinde güvenlik amaçlı kamera kullanılması amaçlanmıştır. Bu genel emir, il ve ilçelerde faaliyet gösteren, halkın yoğun olarak bulunduğu iş yerleri, otogarlar, akaryakıt istasyonları, dinlenme tesisleri, hastaneler, alış veriş merkezleri, bankalar, iş hanları, büyük marketler, kuyumcular, döviz büroları, oteller, araç kiralama şirketleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, lokantalar, oto galerileri, sanayi siteleri, internet kafeler, baz istasyonları ve gerekli görülen diğer iş yerleri ile 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun hükümlerine göre Valiliğimizden özel güvenlik izni alan kurum ve kuruluşları kapsar.

İlimizde ve ülkemizde giderek artan Terör ve Asayiş suçlarıyla mücadelede, şehir hayatının gereklerinden birisi haline gelen güvenlik kameraları, gelişmiş ülkelerde yaygın ve etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Suç oluşmadan önleyebilmenin maliyeti, suç oluştuktan sonra yapılacak tüm çalışmalardan daha düşüktür. Devletin suçu önlemede alacağı tedbirlerin yanında, vatandaşların kendi can ve mal emniyetini sağlayacak tedbirlerin alınmasında iş birliği yapması, genel asayiş ve huzurun sağlanmasında güvenlik hizmetlerine katkı sağlayacaktır. Yapılacak kontrollerde güvenlik kameralarının belirtilen sürede kurulmadığının, faal durumda bulundurulmadığının veya genel emir hükümlerine aykırı davranıldığının tespit edilmesi durumlarında, 5188 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar için yine aynı Kanunun 20. maddesinin (c) fıkrası hükmü, diğer kuruluşlar için ise İl İdaresi Kanununun 66 ncı ve Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi hükümleri uygulanır. Olay sonrasında görüntülerin ilgili kurumlarca ayrıntılı olarak incelenebilmesi için kameralar en az (720X576) piksel çözünürlükte olacak, gerektiğinde siyah - beyaz kayıt yapabilme özelliğine sahip olacaktır."