Doğu ve Güneydoğuda hayvancılık iflasın eşiğinde‏

Doğu ve Güneydoğuda hayvancılık iflasın eşiğinde‏
Doğu ve Güneydoğu bölgesinde çözüm sürecinden dönülüp yeniden başlayan çatışmalı sürecinde yayla yasakları nedeniyle zor durumda kalan hayvancılığın durumunu değerlendirdi. Reşit Akman Hakkari ili Damızlık Koyun –Keçi yetiştiricileri Birliği Başkanı’nın Koyun ve keçi sahiplerinin büyük tehlike olduklarını ve bir an önce hayvancılığın içine düştüğü durumdan kurtarılması gerektiğini belirtti.
Ülkemizde 42 Milyon küçükbaş hayvan bulunmakta ve bunun %40 a yakını doğu ve güneydoğu bölgesinde yetiştirilmektedir, Barış sürecinde 3 yıl gibi kısa bir sürede yayla yasaklarının kalkması ile küçükbaş hayvan sayılarında %2’ lik hızlı bir yükseliş görüldü. Yetiştiriciler güvenlik ortamının oluşmasından sonra tekrar küçükbaş hayvan büyük bir ivme kazanıldı hayvan fiyatları son 5-6 yılda iyi olması nedeni ile yüksek gelirler elde edildi.
   
ÇİFÇİLER AKİBETLERİNİ BİLMİYOR

Barış sürecinin bitmesi nedeni ile güvenlik ortamının bozulması ile yayla yasakları başladı bazı illerde güvenlik bölgeleri ilan edilmesi ile yayalardan erken indirilen yetiştiriciler, yem giderlerinin yüksek olmasından büyük zarar gördü. Sütü ve peyniri satmakta sıkıntı çekmektedirler 2 Tl olan sütün Litresi 1 Tl ye geriledi. Hayvan alım satım ticaretleri sekteye uğradı. Yetiştiricilerin beklemediği bu eksta durum onların daha çok borçlanmasına sebep olmuştur. Eskiden var olan kredi ve diğer borçlarını ödeyemez hale gelmiştir. Kışlaklarda ise yasaklara rağmen yetiştiriciler barış süreci tekrar başlar umudu ile hayvanlarını satmayarak ellerinde tuttular. Ancak büyük bir korku ile kışlaklardan yaylalara gitmeye başlayan yetiştiriciler akıbetlerinin ne olacağını bilmeden bağlı oldukları birliklerden müjdeli haber beklemektedirler.

ÇİFTÇİLER İFLASIN EŞİĞİNDE

Hakkâri’den Van’a Bitlis’ten Muş’a Ağrı’dan Erzurum’a Bingöl’den Tünceli’ye Elazığ’dan Erzincan’a Urfa’dan Diyarbakır’a Siirt’ten Batman’a Mardin’den Şırnak’a Iğdır’dan Kars’a Küçük baş hayvan sahipleri yayla yasakları nedeni ile büyük sıkıntılar çekmektedirler. Güvenlik nedeni ile yasaklar devam ederse doğal olarak hayvan satışları olacaktır. Yaylalarda otlanamayan hayvanlara Ot, Saman Arpa ve Yem yetiştiricileri iflasın eşliğine getirecektir. Zarar eden yetiştirici Kredi bulamazsa mecburen elindeki hayvanları kesme yluna gidecektir. Damızlık hayvanlarının kesilmesi ile Ülke hayvancılığı çok zarar görecektir. Hayvancılık yıllarca toparlanamaz, Ülkede yaşanan Et açığı ve Et krizi daha da büyüyecektir.

Birlik başkanı olarak Bütün yetkililere sesleniyorum!

Acil olarak tedbir almamız gerekmektedir. Silahların susması tekrar barış sürecine geri dönülmesi gerekmektedir.

Yayla yasaklarının kalkması ve tekrar güvenlik ortamının sağlanması gerekmektedir. Tekrar tekrar söylüyorum; Damızlık hayvanların kesilmesi ile hayvan sayımız düşecektir. Büyük risk altındayız tekrar toparlanmamın yıllarca zor olacaktır. Et fiyatları yükselecektir. Hayvan Satan yetiştirici köylerden göç edip işsiz kalacaktır. İşsiz kalan, Borcu olan ve ekonomik krize düşen insanlarımız toplumsal ekonomik krizin büyümesine katkı sunacaktır.

Borçları için yeni faizsiz krediler verilmelidir. Güvenlik bölgesinde hayvanları telef olanlara ‘ Mücbir koşullar ‘  adı altında destek verilmeli ve banka kredi borçları faizsiz ertelenmelidir. Bugün halen müdahale etme şansımız var, Yarın geç olabilir.