YYÜ'de Din kültürü Öğretmenlerinden eylem

YYÜ'de Din kültürü Öğretmenlerinden eylem
İlahiyat fakültesinde bulunan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği öğrencileri Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi önünde haklarının ellerinden alındığı gerekçesiyle eylem yaptı.
 İlahiyat fakültesinde bulunan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği öğrencileri Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi önünde haklarının ellerinden alındığı gerekçesiyle eylem yaptı.

Grup adına basın açıklamasında bulunan Murat ve Süleyman " Yüksek Öğretim Kurumu’nun 12.11.2015 Tarihli pedagojik formasyon duyurusuna göre lisans döneminde Fen Edebiyat Fakülteleri ve İlahiyat Fakülteleri’ne 15.000 formasyon kontenjanı verileceği bildirilmiştir. Bir hafta sonra Yüksek Öğretim Kurumu verdiği kararın arkasında durmayarak kontenjan sayısını üniversiteler tarafından belirleneceğini üniversitelere bildirdi.

17.04.2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında “Yükseköğretim kurumları bünyesinde İlahiyat, İslami İlimler Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği programlarına mevcut öğrencilerin statüleri korunarak 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci alımının durdurulmasına karar vermiştir.” Buna paralel olarak 2012-2013, 2013-2014 yıllarında ÖSYM sınavı ile İDKAB kazanan öğrencilerin mevcudiyetleri halen devam etmektedir.

Ayrıca yine Yüksek Öğretim Kurumu 25.09.2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında “2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren İlahiyat, İslami İlimler Fakültesi öğrencilerinden isteyenlerin 2. Sınıftan sonra 3.Sınıfta İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği programlarına geçiş hakkı verilmiştir.”

19.09.2014 Tarihli İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümü, öğretmen atamalarında, İlahiyat Fakültesi mezunlarına İmam Hatip Liseleri yanında Ortaokulları tercih etme imkanı verilmesinden dolayı onlardan daha yüksek puan alarak bölüme yerleşen ve 4 yıl boyunca formasyon alarak DKAB Öğretmenliği bölümünü bitiren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin atanmaları zorlaşmış, böylece bir haksızlık ortaya çıkmıştır. Konu ile ilgili başvurduğumuz merciler bunun nedeninin Talim Terbiye Kurulu’nun 20.02.2014 Tarihli ve 9 sayılı kararı olduğunu bildirmişlerdir.

Talim ve Terbiye Kurulu’nun 20.02.2014 Tarih ve 9 sayılı kararının eki niteliğinde bulunan çizelgenin 16. Maddesinde yer alan ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği alanına kaynaklık eden Program ve Fakülteler alanına, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliğinin yanı sıra İlahiyat Fakültesi, İlahiyat Bilimleri Fakültesi, Uluslararası İslam ve Din Bilimleri, Dini İlimler Fakültesi ve İslami İlimler Fakültesi de eklenmiştir. Bu nedenle İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümünün alanına İlahiyat Fakültesi mezunları atanmıştır.

İHL Meslek Dersleri Öğretmenliği ile İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği arasında bölüm ayrımı yapılmadan atama talebi alınmış, İlahiyat Fakültesi mezunları asıl alanı olan İHL Meslek Dersleri Öğretmenliğine yönelmek yerine, geçmiş atamalarda kontenjanlarının çokluğu nedeniyle İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliğini tercih etmişlerdir. Bu nedenle İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, atamalarda mezunlarına bölüm ayrımı ve önceliği yapılmadığından dolayı mağdur edilmiştir.

Bu nedenlerden dolayı şayet örgün eğitim döneminde İlahiyat Fakültelerine pedagojik formasyon sertifikası programı sürdürülecekse 20.02.2014 Tarihli Talim Terbiye Kurulu 9 sayılı kararın gözden geçirilerek, öğretmenliğe kaynaklık eden program mezunlarının atanabileceği alanlar kararındaki, İlahiyat Fakültesi İlahiyat bölümünün atanabileceği alanlardan İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği kısmının çıkarılmasını veya İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine öncelikle İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölümü mezunlarının atanmasını, açık kalması halinde ilahiyat mezunlarının başvurabilmelerinin sağlanması ve almış olduğunuz kararların tekrardan gözden geçirilmesini ve ivedilikle yeniden düzenlenmesini

Bu hususta gereğinin yapılmasını temenni ederiz. Sonuç olarak bizler ayrıcalık değil yapılan adaletsizliğin son bulmasını, hakkımız olanın bir an önce verilmesini istiyoruz .Yarın saat 13.30’da sesimizi bir kez daha duyurabilmek için Ankara’da olacağız, her yerde hak alma mücadelemizi sürdürmeye kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandılar.

Grup basın açıklamasından sonra kısa bir yürüyüşle olaysız bir şekilde dağıldı.