VAN'DA VE İLÇELERİNDE ŞEHİTLERİ ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ - VAN HABERLERİ

VAN'DA VE İLÇELERİNDE ŞEHİTLERİ ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ - VAN HABERLERİ
Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı nedeniyle Van’da ve çeşitli ilçelerinde anma programı düzenlendi.
VAN MERKEZ'DE 18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ VE ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 100. YIL DÖNÜMÜ

Van İl Müftülüğü tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı nedeniyle Yukarı Norşin Camii’nde sabah namazından sonra Çanakkale şehitleri için anma programı düzenlendi. Program okunan Yasin-i Şerif, tesbihat, zikir, esma-i hüsna ve kasidelerle devam etti. İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Çanakkale Savaşı’yla ilgili bilgi verdikten sonra şehitler için dua edildi. İl Müftüsü Arvas, bugün Çanakkale Zaferi’nin 100. yılını idrak etmek amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini belirterek, “Bütün Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığımız bir etkinlik başlattı. Biz de ilimizde çeşitli etkinliklerle bu sabah namazını burada gerçekleştirdik. Tabi bizi özelde Van’ı da ilgilendiren bir husus var. Çünkü 1915’de Ermeni Rus zalimini de burada vuku bulmuş. Yaklaşık 3 bin, 4 bin Müslüman halka burada bir katliam yapılmış, bunlar tabi Zeve’de şehit olmuşlardır. Bu da özelde Van’ımızı ilgilendiriyor. Çanakkale şehitlerini ve Zeve şehitlerini tekrar rahmetle anıyoruz. Onlara okuduğumuz Kur’an-ı Kerim’den hasıl olan sevapları ruhlarına ithaf ediyoruz" dedi.

Programa katılan AK Partili Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise, Çanakkale Zaferi’ni sabah namazında güzel bir ortamda geçirdiklerinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Biz hep şuna inanıyoruz. Ne zaman bu sabah namazları, cuma namazları kadar bu şekilde kalabalık olursa, inanıyoruz ki o zaman inşallah bu şehitlerimizin ruhları şad olur. Bu 100. yılda inşallah Allah’ın izniyle şehitlerimizin toplum için bırakmış olduğu bu mukaddes topraklar, bu mukaddes salaların inşallah bu kardeşlik, birlik ve beraberliğin devamı adına bir zemin olur. Rabbim inşallah bir daha da bu topraklarda, bu memlekette, bu bölgede hiçbir şekilde bu olaylara, kargaşaya sebebiyet vermeyecek. Rabbim daha nice zaferleri bu Müslümanlara, müminlere başta şu anda Suriye’de, Irak’ta, Miammar’da, Afganistan’da bütün kardeşlerimize nasip etsin” şeklinde konuştu.

Salâvatlar eşliğinde Peygamber Efendimizin Sakal-ı Şerif’ini öpen vatandaşlara un çorbası ile üzüm hoşafı ikram edildikten sonra program sona erdi.

ERÇİŞ'TE 18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ VE ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 100. YIL DÖNÜMÜ


Van’ın Erciş İlçe Müftülüğü, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle sabah namazının ardından bir program düzenledi.
Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü münasebetiyle Vanyolu Camii'nde gerçekleştirilen programa Erciş Müftüsü Ziya Albayrak, din görevlileri ile vatandaşlar katıldı. Namaz öncesi Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, namazdan sonra yapılan tespihat, tekbir, tehlil, salât-ü selâm, kaside ve dualarla devam etti.

Burada bir konuşma yapan Müftü Albayrak, Çanakkale ruhunun her daim canlı tutulmasına vurgu yaptı. Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümünde hak batıl mücadelesini yüz akıyla tamamlamış ve bu dünyadan göçmüş şehitleri hayırla yad ettiklerini belirten Albayrak, şehitlere bir kez daha Allah’tan rahmet dileklerini iletti. Program yapılan hatmin duasıyla sona erdi.

MURADİYE'DE SÜTLÜ BALLI ANMA PROGRAMI


Van’ın Muradiye ilçesinde, Çanakkale Şehitlerini Anma Günü nedeniyle sabah namazında düzenlenen anma programında davetlilere süt, bal, tereyağı ve otlu peynir ikram edildi.

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü nedeniyle 81 ilde olduğu gibi Van’ın Muradiye ilçesinde de anma programı düzenlendi. Yavuzselim Mahallesi Camisinde sabah namazı ile başlayan program, şehit ve gaziler için Yasin-i Şerif okunmasıyla devam etti. İlahilerin de okunmasının ardından bir konuşma yapan İlçe Müftüsü Selim Duman, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı nedeniyle şehitlere karşı görevlerimizi yerine getirmek ve halkın konuya olan duyarlılığını artırmak amacıyla tüm Türkiye’de olduğu gibi Muradiye’de de bir program düzenlediklerini söyledi. Duman, bugün sabah namazının ardından 81 il ve 957 ilçe merkezinde anma programı düzenlendiğini belirterek "Biz burada şehitlerimizi bir kez daha anıyor ve Allah’tan rahmet diliyoruz. Bedir’den Çanakkale’ye, Çanakkale’den bugünümüze kadar din, vatan, namus ve mukaddesat uğruna şehit olan tüm aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyor, teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Duman’ın konuşmasının ardından Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu, şehitlerin ruhuna dualar edildi. Anma programında Çanakkale menüsü yerine cemaate süt, bal, tereyağı ve otlu peynirin bulunduğu kahvaltı ikram edildi.


ÇATAK'TA 18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ VE ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 100. YIL DÖNÜMÜ

Van’ın Çatak ilçesinde, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü nedeniyle bir program düzenlendi.

Hükümet Konağı önündeki Atatürk büstüne çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa Kaymakam Uhut Emre Koyuncu, Garnizon Komutanı Feyyaz Aydoğdu, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Tan, Emniyet Amiri Niyazi İnanlı, Milli Eğitim Müdürü M. Salih Taş, kurum amirleri, öğretmenler, askeri erkan, şehit yakınları, gaziler ve öğrenciler katıldı. Jandarma Astsubay Çavuş Mustafa Gümüş’ün günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Atatürk İlköğretim Okulu’nun konferans salonuna programa devam edildi. Burada bir konuşma yapan Muhammed Sait Aydın Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Oya Kundakçı, bu toprakları vatan yapanların şanlı bayrağımıza al rengini veren ölümsüz şehitler olduğunu söyledi. Kundakçı, “Bu vatan üzerinde şanla, şerefle, övünçle yaşıyorsak, bütün bunların onuru aziz şehitlerimize aittir. Dünya tarihine imza atmışsak, bunun yegane temeli şehitlerimizdir. Bu sebeple şehitler ölmez” dedi.

Muhammed Sait Aydın Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırlamış oldukları tiyatro gösterisi salondaki katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Öğrencilerin Çanakkale ile ilgili şiirler okumasının ardından, ‘18 Mart Çanakkale’ adlı sinevizyon gösterisi izletildi.

Programın ardından bir konuşma yapan Kaymakam Uhut Emre Koyuncu ise, “Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden azizi şehitlerimizin 18 Mart Şehitleri Anma Günü’nü idrak etmenin büyük onurunu yaşamaktayız. Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda ve çeşitli sebeplerden ötürü şehit düşen vatan evlatlarını rahmet, şükran ve minnetle anıyorum” dedi.

ÇALDIRAN'DA 18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ VE ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 100. YILI

Van’ın Çaldıran ilçesin, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı nedeniyle bir program düzenlendi.

Hükümet Konağı önünde düzenlenen tören; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından programa Anıttepe Anadolu Teknik Meslek Lisesi’nin konferans salonunda devam edildi. Burada günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan M. Salih Zahide Tamince Lisesi edebiyat öğretmeni Mehmet Ay, “Çanakkale Zaferi’nde düşman gemileri işimizi yarım saatte bitirip, turistik seyahat yapıyorcasına boğazı geçeceklerinden o kadar eminlerdi ki beş çayı içmek, hatta piknik yapmak için sözler bile vermişlerdi. Haksız da sayılmazlardı kuvvet ve dengeler arasında korkunç uçurumlar vardı. Her türlü askeri malzeme bakımından gayet iyi düzeyde olan modern düşman ordusuyla topu tüfeğiyle sayılı siperleri ve silahları zayıf ordumuzun akıbeti meçhuldü. Kahraman ordumuz birçok mevziye soba borularını yerleştirerek top görünümünü verirken, bu savaşın silah ve iman gücünün çarpışmasından bir başka anlamı yoktu” dedi.

Öğrencilerin Çanakkale ile ilgili türküler okuması ve savaşın canlandırıldığı piyes gösterisinin ardından program sona erdi.

Programa İlçe Kaymakamı Mustafa Mengeç, Çaldıran Cumhuriyet Savcısı Yakup Karacaoğlu, İlçe Emniyet Müdür Vekili Bülent Ünal, 1. Hudut Tabur Komutanı Piyade Yarbay Yunus Emre Işıkoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Atay, Şehit ve Gaziler Derneği üyeleri, kurum amirleri, öğrenciler ve halk katıldı.


BAŞKALE'DE 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN YIL DÖNÜMÜ


Van’ın Başkale ilçesinde, 18 Mart Şahitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü nedeniyle bir program düzenlendi.
Hükümet Konağı önündeki Atatürk büstüne çelenk sunulmasıyla başlayan programa Kaymakam Murat Büyükköse, Belediye Başkan Vekilli Muğdat Kara, Garnizon Komutanı Piyade Yarbay Hamza Köse, Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak, kurum amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ardından Başkale 4. Hudut Tabur'unda bulunan Şehitlik Abidesi'ne gül bırakılarak saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Kur'an-ı Kerim’in okunması ve yapılan duaların ardından programa Milli Eğitim Müdürlüğü’nün konferans salonunda devam edildi.


ÖZALP'TA 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN YIL DÖNÜMÜ


Van’ın Özalp ilçesinde, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü nedeniyle bir program düzenlendi.
Özalp Kaymakamlığı önündeki Atatürk büstüne çelenklerin sunulmasıyla başlanan tören, daha sonra Özalp Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’nun salonunda devam etti. Burada TOKİ Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafında hazırlanan programa Özalp Kaymakamı İsmail Çiçek, 2. Hudut Tabur Komutanın Piyade Yarbay İsmail Dursun ve kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri katıldı.

Program, öğrencilerin hazırlamış oldukları tiyatro gösterisi ve şiirlerin okunmasının ardından Çanakkale türkülerinin seslendirilmesiyle son buldu.