VAN’DA URARTU KÜLTÜR KORİDORU PROJESİ ÇALIŞTAYI SONA ERDİ - VAN HABERLERİ

VAN’DA URARTU KÜLTÜR KORİDORU PROJESİ ÇALIŞTAYI SONA ERDİ - VAN HABERLERİ
Van’da, Doğu Anadolu Projesi (DAP) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından iki günlük süren ‘Urartu Kültür Koridoru Projesi Çalıştayı’ sona erdi.
Van’da Rescate Hotels'te iki gün boyunca yapılan çalıştayda 6 başlık üzerinde oturumlar düzenlendi. Urartu’larda sosyal hayat, ekonomi, gastronomi yani yemek kültürü, el sanatları, mimari ve rotalar konuları üzerinde bilgiler verildi ve konuşmalar yapıldı.

Çalıştayın sonunda konuşan Prof. Dr. Oktay Belli, Urartu kültürü ile ilgili ilk defa böyle bir çalışmanın yapıldığını ifade ederek, “Bu bölgede yaklaşık 45 yıldan beri arkeolojik kazılar yapıyoruz. Urartu uygarlığını ortaya çıkarıp hem Türkiye’ye hem dünyaya yayıyoruz. Urartu Krallığının başkentliğini yapmış olduğu bu coğrafyada, Van’da, bu bölgeye altın çağını yaşatan bir krallığın çeşitli konularında yalnızca bir tek konuda değil, örneğin sulama konusunda, barajlar konusunda, göletler konusunda, tarım, madencilik ya da takıları konusunda veya diğer konularında sürekli olarak çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar, düzenlenen uluslar arası kongrelerle, çıkarılan kitaplarla Türkiye ve dünyaya yayıldı.

DAP ve DAKA buraları turizme ve insanlara nasıl bir fayda temin eder diye böyle b,ir çalışma başlattılar. Bütün Urartu uzmanlarını bir araya topladılar. İlk defa böyle bir çalışma yapılıyor. Bu çok büyük bir çalışmalardır. Tebrik ediyorum emeği geçenlere, bu çalışmanın devamını istiyoruz. Bunların devamı, sempozyumla ve özellikle Urartularla ilgili çıkmayan web sitelerle olur” dedi.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Doğu Anadolunun kültürlerinden biri olan Urartu kültürü, Doğu Anadolunun zenginliğinin bir göstergesidir. Batı uygarlıklarında olmadığı kadar daha zengin bir kültür varlığının Urartularda olduğunu biliyoruz. Millattan önce birinci binde Anadolu’da, İran’da, Irak’ta, Nahçıvan’da, Ermenistan’da,ve Gürcistan’da toprakları olan bu büyük kültür aynı zamanda Hidroloji’de,Maden’de,ve çeşitli el sanatları dünyanın en önemli kültürlerinden birini oluşturmuştur.

Dolayısıyla zengin bir kültür varlığımızın mutlaka daha geniş anlamda değerlendirilmesi gerekir. Malum günümüzde artık Türkiye’nin Batısı turizm açısından son derece çok verimli ve bilinen bir bölge olmuştur. Kuzeyi Doğusu ve özellikle’de Van bölgesinin turizm kültürünün değerlendirilmesi için Urartu en değerli varlık olarak görülmelidir. Dolayısıyla bölge tarihinin, kültürünün, coğrafyasının turizm açısından değerlendirilmesi hiç şüphesiz Urartu kültürünün çok geniş olarak tanıtılmasıdır.ilk defa Urartu çalıştayının Van’da yapılması da bilim adamları olarak bizi son derece mutlu kılmaktadır.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) İdaresi Başkanı Adnan Demir, büyük izler bırakan Urartu medeniyetini bugün ki insanlara bir turizm kültürü, bir medeniyet kültürü nasıl sunulabileceklerini yapmış oldukları bu toplantının faydalı olduğunu vurgulayarak, “Kısmet olursa inşallah Van eksenli bir Tuşba baş şehrinde turizm koridoru şeklinde sunma konusunda nasıl bir konsept oluşturulacak konusunda çok ciddi veriler elde ettik. Önümüzdeki süreçte yapacağımız çalışmalarla spesifik proje halinde sunmayı planlıyoruz. Bu var olan geçmişte bu güne kadar yansımış olan çok önemli bir değer var şu anda.

Şamran Kanalı dediğimiz bin 760 kodundan, bin 700 koduna kadar yani 60 metrelik bir kodu 48, 50 kilometre cazibeli bir şekilde yapılmış olan bir su kanalını acaba bunu bir eksen alarak, Urartu’dan bugüne kadar bırakmış olduğu izleri bu koridor üzerinden nasıl bir ürün olarak, bir kültür koridoru, bir turizm koridoru şeklinde nasıl sunabileceğimiz konusunda bir proje fikri şu anda canlandı. İnşallah bunu gerçekleştirmek noktasında da bize kısmet olur. Bunu hem yerli hem yabancı turistlere bunu sunarak Van’ı bir Urartu medeniyetinin cazibe merkezini oluşturmayı arzu ediyoruz” dedi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Planlama, Programlama ve Koordinasyonu Birimi Başkanı Bade Altıner, Urartu ile ilgili olarak bizim turizm stratejilerimizin içerisinde bir sürü stratejimiz yer aldı. Fakat bununla ilgili ilk olarak bu tür bir çalıştayı DAP idaresiyle ortak olarak gerçekleştirdik. Amacımız bun konuda bizim ülkemizde birikmiş oldukça önemli bir akademik bilgi var. Van’ın kadim uygarlık medeniyeti Urartu. Bunu biz bölgemizde nasıl yatırım programlarımıza, kalkınma stratejilerimize tahvil edebiliriz, bu akademik bilgiyi aslında nasıl pratik projelere dönüştürülme çalışmasıydı bu” dedi.

Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu, Urartu Kültürünü, Urartu tarihini, Urartu arkeolojisini temel alarak Doğu Anadolu’da turizmin kalkınmasıyla ilgili neler yapılabileceği ortaya koyan bir çalışma olduğunu belirterek, “Ümit ediyoruz ki arkeolojik kazılardan elde edilen bazı veriler, oluşturulacak olan bu Urartu Kültürü koridoru ile ilgili bize bazı bilgiler verecektir. Bunları pratiğe dökme şansımız olacaktır” dedi.