VAN'DA TURİZM SEKTÖRÜ SANCILI - VAN HABERLERİ

VAN'DA TURİZM SEKTÖRÜ SANCILI - VAN HABERLERİ
VAN HABER - Van'da yaz turizmi sezonu için hazırlıklar başladı. Turizme büyük umut bağlayan Van, turizm sezonuna yine birçok eksikle 'merhaba' dedi. 2011'de yaşanan depremlerde ağır darbe alan turizm sektörü 2015 yılında ilk 5 ayında beklentileri karşılayabilmiş değil.

Fazıl ERÜŞ

Tanıtım eksikliği nedeniyle Van'a yeterince turistin gelmediği belirtilse de özellikle son yıllarda Van'a akın eden İranlı turistlerin bile Van'da tutulamadığı görülüyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz turizm sektörü temsilcileri tanıtım eksikliğine dikkat çekerken, TÜRSAB Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ise, bu konuda esnaftan dert yandı.

Van'da yaz turizmi sezonu için turizmciler hazırlıklarına başladı. Kentte turizm konusunda hala birçok eksik bulunurken, turizm konusunda bir türlü istenilen seviyelere ulaşılamıyor. Bölgenin kalbi durumunda olan ve komşu olduğu ülkeler açısından önemli ve stratejik konuma sahip olan kentte Van Gölü gibi bir değerin bile kıymeti bilinmiyor. Devasa güzelliği ve büyüklüğüne rağmen Van Gölü'nden turizm açısından hiçbir şekilde faydalanılamıyor. Hal böyle olunca turistlere umut bağlayan oteller de durumdan dert yanıyor. Ancak turizm sektörünün istenilen seviyede olmadığı kentte otel yetkilileri turizm konusunda ümitlerini kaybetmiş değil. Konuyla ilgili görüştüğümüz otel yetkilileri ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, yaz turizm sezonunu gazetemize değerlendirdi ve iyi bir tanıtımın şart olduğu üzerinde durdu.

EROĞLU: TANITIM EKSİKLİĞİ VAR



Bu yıl kente, önceki yıllara oranla daha fazla İranlı turistin geldiğini belirten Akdamar Otel Müdürü Ersin Eroğlu, "Son yıllarda kentimizde turizm sektöründe bir hareketlilik yaşanıyor. Kentimize Avusturya, Polonya, Fransa ve Almanya'dan gelen turistler var. Ama Van'da turizm sektörü istediğimiz seviyede değil. Reklamın büyük faydası var. Tanımadığımız bir şeyi tanıtamayız. Van'ı çok iyi bilmiyoruz. Vasıflı eleman sıkıntımız var. Seyahat acenteleri yeteri kadar turlar düzenlemiyorlar. Van Gölü'nü bile tanıtamıyoruz. Ama inanıyorum ki 5 yıl içinde turizm sektörü bu kentte ciddi anlamda canlanacak. Ancak bu da bir masa etrafında toplanıp 'sektörü nasıl canlandırabiliriz?', şeklinde tartışarak mümkün olabilir" dedi.

DEMİRCİ: VAN İÇİN UMUTLUYUM



Van'ın tanıtılması gereken birçok tarihi ve turistik alanının olduğunu ama hala buraların tanıtılmadığını dile getiren Elit World Oteli Banket Satış Müdürü Gülgün Demirci de, " Van, Newroz döneminde bir İranlı yoğunluğu yaşadı. Bu bizi sevindirdi. Ancak Van'da turizm istenilen yerde değil. Bunun da en büyük nedeni Van'ın çok iyi tanıtılmamasıdır. Biz elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Birçok ülkede fuarlara katılarak Van'ı tanıtıyoruz. Bu nedenle Avrupa'nın birçok ülkesinde de gruplar geliyor. Ama bu sayı yetersiz. Van Gölü etrafında sosyal tesis yok. Bu durum turizmi ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Kentte yatırım eksikliği var. Bu eksiklikler giderilip ve iyi bir tanıtım yapılırsa sektör hak ettiği yere gelecektir. Yine de Van için umutluyum. İnşallah ilgililer sesimizi duyar ve bu sektöre bir el atar" ifadelerini kullandı.

ÖZGÖKÇE: İRANLILARI BURADA TUTABİLMELİYİZ



Bu yıl kentte yaşanan İranlı turist yoğunluğuna dikkat çeken TÜRSAB Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ise, " Van bu yıl İran akımına uğradı. Newroz döneminde gelen İranlıları artık yılın 12 ayında kentte görebiliyoruz. Ama şöyle bir gerçek de var: Van'a gelen İranlıların birçoğu Van'daki eksiklikler yüzünden başka illere gidebiliyor. İşte bizim üzüldüğümüz nokta burası. Ayrıca İranlı turistler Van esnafından çok şikayetçi. Bu durum Van turizmini baltalıyor"diye konuştu.

ÖZGÖKÇE: VAN İÇİN KEFİLİM

Van'da turizm sektörünün istenilen seviyede olmadığını vurgulayan Özgökçe, son olarak şunları kaydetti:

" IŞİD belası nedeniyle bu yıl Avrupa'dan gelen turist sayısı da azaldı. İddia ediyorum ki Van, İstanbul'dan ve Antalya'dan daha güvenli. Bu nedenle onlara biz kefiliz. Yeter ki ilimize gelsinler. Yıllarca 'terör' bahane edildi. Bölgeye neredeyse turist gelmedi. Ama şunu tüm samimiyetimle söylüyorum. Van birçok turizm kentine göre daha güvenli ve daha güzel. Van'da çok büyük oteller açıldı. Bunun da büyük katkısı var. Ama Van'ın bir sahil kenti olduğunu hissettiremiyoruz. Bu konuyu ilgililerle de görüştüm. Van'a gelecek yıl bir modern plaj yapılacağı bize söylendi. İnşallah verilen sözler tutulur ve kazanan Van olur. Bunu da yapabilmek için bir masa etrafında bir an önce toplanmalıyız."