VAN'DA İNŞAAT SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR! - VAN HABERLERİ

VAN'DA İNŞAAT SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR! - VAN HABERLERİ
Her yıl Nisan ayıyla birlikte ısınan havanın etkisiyle Van’da inşaat sezonu başlıyor.Ağır geçen kış mevsiminden sonra bölgede bulunan birçok inşaatın yapım çalışmalarına başlandı.
Van merkezde bir yandan 2011'de yaşanan 2 ağır depremlerden dolayı hasarlı binalarda yıkım çalışmaları devam ederken, öte yandan kış şartları nedeniyle yarıda bırakılan inşaatlarda çalışmalar tekrar başladı. Yaşanan imar krizinden dolayı geçtiğimiz yıldan bu yana sıkıntılı biz zaman geçiren inşaat sektörü, yeni imarla birlikte canlanması bekleniyor.

 İNŞAAT LOKOMOTİF SEKTÖR

İnşaat Sanayisi, geleceğin altyapısını hazırlayan, bugünü ve yarını şekillendiren, ülkenin lokomotif sektörüdür. Ekonomide ilk adımın inşaatla atıldığı hatırlandığında, dünya ekonomilerinin krizleri aşmada neden inşaat sektörünü kullandıkları daha iyi anlaşılabilmektedir. Ekonominin üçte birini etkileyecek güce sahip inşaat sektöründeki hareketlilik, kendisine bağlı yaklaşık 400 alt sektörün de üretime geçmesini sağlıyor. Gerek Çalışma Bakanlığı, gerekse de Sosyal Sigortalar Kurumu istatistiklerine göre inşaat sektörü yüzde 20’ye yakın istihdam kapasitesiyle ilk sırada yer alıyor. Van’da inşaat sektöründe çalışan işçiler, işverenler ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut, bu yıl başlayacak olan inşaat sezonundan umutsuz olduklarını belirtti.

 TURGUT: İMAR PLANI MEKİK DOKUYOR

Kentin inşaat sektöründe 2012, 2013 ve 2014 yılları için nasıl bir sezon geçirdiğini özetleyen İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut, ekonominin can simidinin inşaat sektörü olduğunu belirtti. 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin ardından inşaat sektöründe Van’ın ön planda olması gerektiğini kaydeden Turgut, “Maalesef tam bir hayal kırıklığı yaşandı. Ekonominin can simidi olan inşaat sektöründe, yıl itibariyle TOKİ ve diğer kamu yatırımlarını bir tarafa bırakacak olursak ki bu firmaların yüzde 90’ının yabancı olması ve malzemelerinin çoğunun başka illerden temin etmesi Van’ın ekonomisine ciddi bir katkı sunmamıştır.” Dedi.

Özel sektör için kan kaybedici ağır sezonların yaşandığına dikkat çeken Turgut, “Sektördeki durgunluğun temel nedeni depremin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen, Van’ı yeniden dizayn edecek doğru düzgün bir imar planının yapılmamasıdır. Defalarca revizyona giden plan, bir türlü insanları ortak payda da birleştirecek bir netliğe ne yazık ki kavuşamamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Büyükşehir Belediyesi arasında mekik dokuyan imar planının oluşturduğu sıkıntıların çoğu, yine Van halkı ve esnafına kalmıştır.” Şeklinde konuştu.

 ‘BELEDİYELER SAĞLIKLI HİZMET VEREMİYOR’

Kent ekonomisinin temel kaynağı olan inşaat sektörünün durgun geçmesinin hem ilgili sektörde faaliyet gösteren firmalar için hem de sektörden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen diğer sektörlerde krizin etkilerini aşmak içi iş küçültme, işyeri kapatma, çalışanları işten çıkarma gibi çıkış yollarına başvurulduğuna vurgu yapan Turgut, “Piyasadaki belirsizliğin sürmesi, sıcak para akışının olmamasından dolayı, özel sektörde yapılacak yeni yatırımların hiçbiri yapılamazken, mevcut olan yatırımlar ise ya durdurulmuş ya da iş bitirme süreleri uzatılmak zorunda kalınmıştır. Seçimlerin sezon başına denk getirilmesi Van’ın Büyükşehir olması ile birlikte oluşan yeni belediyelerin henüz sağlıklı bir şekilde hizmet veremiyor olması, İmar, planlama ve ruhsat verme işlemlerinin yapılmıyor olması, zaten kısa olan inşaat sezonunun bir yıl daha heba edilmesine sebep olmaktadır.” Diye konuştu.

 ‘ESNAF KAMU MAĞDURU’

İnşaat sektöründe bir diğer bir sorununda KDV, Stopaj, vergi ve SGK primlerinin yüksek olmasından kaynaklandığına işaret eden Turgut, “Depremden sonra vergi ve SGK borçları için af bekleyen esnafın, şimdi biriken kamu borçlarından dolayı çok daha ciddi sıkıntıları var. Aynı zamanda kurumların hak ediş ödemelerini zamanında yapmaması, mağduriyeti bir o kadar daha artırmıştır.” Dedi.

 ‘İMAR PLANINA KALICI ÇÖZÜM BULUNMALI’

Bugün itibari ile açılacak olan inşaat sezonunun geçmişteki gibi ağır kayıplara yol açmaması için yetkililere seslenen Turgut, “Şehrin imar planının kalıcı olarak çözüme kavuşturulması, Ruhsat ve kullanım izin harçlarının düşürülmesi, kamu teşviklerinin hızlandırılması, esnafın depremden bu yana birikmiş olan, vergi ve SGK borçlarının acil olarak terkin edilmesi ve sektörü canlandıracak yeni projelere ağırlık verilmesi, çevreyolu ve sahil yolu projelerinin vatandaş mağdur edilmeden faaliyete geçmesi gerekmektedir. Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz.” Şeklinde konuştu. 

SEÇİMLERE BAĞLI BİR SEZON!

İnşaat sektöründe çalışan işçiler ve işverenler ise inşaat sektöründe sıkıntıların bitmediğini ve geçen sezonlara göre nasıl bir sezon bekledikleri ise 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlere bağlı olduğuna dikkat çekti. İnşaat sektöründe çalışan işçilerden Selahattin Konak, yok pahasına da olsa zor şartlar altında çalışmak zorunda olduğunun altını çizdi. Yine inşaat sektöründe çalışanlardan Fevzi Türk ise, başlayacak olan sezondan çalışma yapamayacaklarını ve umutsuz olduklarını belirterek, sezonda karlı çıkıp çıkmayacaklarını 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerin belirleyeceğini kaydetti.

KAYNAK; ŞEHRİVAN – MERAL YILDIZ