VAN VATANDAŞINI KARA KARA DÜŞÜNDÜREN OLAY - VAN HABERLERİ

VAN VATANDAŞINI KARA KARA DÜŞÜNDÜREN OLAY - VAN HABERLERİ
Van’da 2011 yıllında yaşanan iki büyük depremde yıkılan 30 bin konut yerine TOKİ 20 bine yakın konut inşa etti. Depremden dört yıl sonra konutların taksitlerinin nisan ayında başlaması vatandaşları düşündürüyor.
TOKİ ÖDEMELERİ BAŞLIYOR!

Van'da, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen depremlerde 30 bin konut yıkılmıştı. Yıkılan konutların yerine Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 20 bine yakın yeni konut inşa etti. Konutların ilk taksitleri önümüzdeki Nisan ayında başlıyor. Maddi konu da oldukça sıkıntı yaşayan vatandaşlar konut taksitlerini nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünüyor. Ortalama her ailenin 350 TL taksit vereceği konutlarda genel olarak aylık 8 milyona yakın bir para vatandaşların cebinde çıkacak.

TAKVA, “VATANDAŞLAR AİDATI BİLE VEREMİYOR”

Daha önce bu sıkıntıyı defalarca dille getirdiklerini belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Başkanı Necdet Takva, “Biz hükümetimizden nisan ayında yapılacak ödemelerin ertelemesini istedik. Daire fiyatlarının düşülmesi konusunda talepte bulunduk. Deprem çoğu vatandaşın evi yıkıldı ve TOKİ’ye taşınmak zorunda kaldı. Bu taksitlerin ödenmesi sonucunda ortalama her ay vatandaşın cebinde 8 milyon TL’ye yakın bir para çıkacak. Bu kadar maddi sıkıntı yaşayan illimizde insanların ödemesi çok zor olacaktır. Her gün insanlar yakıt parası vermedikleri için bize geliyorlar. Yakıt parasında bu kadar zorluklar yaşayan vatandaşlarımızın bu aidatları nasıl ödeyecek? Biz hükümetten ödeneklerin ertelenmesini ve konut fiyatlarının düşürülmesini istiyoruz. Ümit ederiz ki bu talebimiz ilgili makamlar tarafından kabul edilir. Aksi takdirde kentimizde yaşanan ekonomik kriz daha da büyüyecektir” dedi.

VATANDAŞLAR NE YAPACAĞINI BİLMİYOR

Depremlerde ve sonrasında oldukça maddi sıkıntı yaşayan vatandaşlar nisan ayında başlayacak olan taksitlerin nasıl ödeneceği konusunda ne yapacağını bilmiyor. Depremde en büyük hasar gören Erciş’te kendisini ait olan evi yıkılan Şahabettin Toprak, “Bizim için asıl deprem şimdi başlayacak. Babamda klan sadece bir evim vardı. Oda depremde yıkıldı. İnşaat işçisiyim. Herhangi bir güvencem yok. Yıllın belli aylarında ancak çalışıyorum. Bu taksitleri nasıl ödeyeceğimi de bilmiyorum. Yetkililerden yardım bekliyorum” ifadelerini kullandı. Anne ve babası ile birlikte yaşan Veysi Demir ise, “ailecek maddi sıkıntı yaşıyoruz. Zaten aidatlarımızı zor ödüyoruz. Herhangi gelirimiz aylık yok” dedi. Demir gidecek yerlerinin de olmadığını mecbur oldukları için TOKİ de yaşadıklarını belirtti.

KAYNAK; MERKURHABER