Van'da NRP Eğitimleri Son Hızıyla Devam Ediyor

Van'da NRP Eğitimleri Son Hızıyla Devam Ediyor
Van İl Sağlık Müdürlüğü, bebek ölümlerinin önlenmesi amacıyla Neonatal Resüsitasyon Programı’nın (NRP) uygulayıcı eğitimlerine ara vermeden devam ediyor.
İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi tarafından düzenlenen dört günlük eğitim programı teorik ve pratik olarak uygulandı. İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz; Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, özel hastaneler ve Sağlık Müdürlüğü çalışanlarının eğitimde bulunduğunu belirterek, Neonatal Resüsitasyon Programı’nın (NRP) uygulayıcı eğitimlerine katılımın yüksek olduğunu kaydetti.

Dr. Yanmaz
, “Hocalarımız zaten bu konuda profesyonel bir ekip. İnşallah iş hayatınızda bunu hissedersiniz. Verimli olur sizlere de katkısı olur. Bu anlamda ilimizde gerek doğum salonlarında çalışan personeller olsun ve 112 çalışanları olsun, ‘Yeni Doğan Canlandırma’ eğitimini almış olmasını sağlamaktır. Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlenebilinir. Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenmektedir.

İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim
birimimizce Hedeflenen bu programın, doğumda gelişebilecek yeni doğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğunu gerçekleştirmek olacaktır. Bu eğitime katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyoruz, umarım sizler için faydalı bir eğitim olmuştur” dedi.


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nde görev yapan Prof. Dr. Oğuz Tuncer ise, Yeni Doğan Canlandırması’nın zamanla yarış olduğunu söyleyerek, “Size günlerce verilen bu emekler iki dakika içindir, bunu çok iyi değerlendirmek gerektiği bilincinde olmanız gerekir. Dakika içerisinde ya o hayat olacak ya da yok olacak. Biz olan tarafta olacağız ve kararlılıkla yaşatacağız. Başka yolu yok. Her zaman söylüyorum, bir uçak düştüğü zaman iki yüz kişi ölüyor ve bir ay bunun haberi yapılıyor. Halbuki her gün kaç uçak dolusu yeni doğanımız ölüyor. Bu sessiz çığlıklar seslerini duyuramıyorlar. İşte bunlar yaşayınca seslerini duyuyoruz. O zaman kim yaşatacak, sizler bizler yaşatacağız. Bu sessiz çığlıklara can olacağız, umut olacağız. Onlarda geleceklerimizin garantisi olacaklar. Bu vesile ile öğrendiğiniz bu bilgileri acil durumlarda kullanırsanız, verdiğimiz tüm emekler size helal olsun” diye konuştu.
Eğitimlerini tamamlayanlar için sertifika töreni düzenlendi.