Van Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı projelerini açıkladı

Van Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı projelerini açıkladı
Van Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı içerisinde yapacağı çalışmaları düzenlediği toplantı ile kamuoyuna açıkladı.
Vizyon projeler ile kentte önemli çalışmalar yapacaklarını açıklayan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, bölgede yaşanılanlara değinerek, "Bugün barışı temenni etmek dışında, başka cümle sarf edecek gücü kendimde bulamıyorum" dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı içerisinde yapacağı çalışmaları düzenlediği toplantı ile kamuoyuna açıkladı. 2015 yılına ait gelir gider tablosu ve 2016 yılında yapılacak olan çalışmalar için harcanacak olan gider tablosunu da kamuoyuna paylaşan Büyükşehir Belediyesi vizyon projelerle Van’da model belediyeciliği hayata geçirecek.


Van Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı projeleri tanıtım töreni
2016 yılı içerisinde hayata geçireceği projeler ile Van’ın Türkiye’nin ve bölgenin en önemli kentlerinden birisi olmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Şehirlerarası Van Otogarı’nın yapımı, Sanat Galerisi ve Gösteri Merkezi, Van Sahil bandı projesinin hayata geçirilmesi, Hasta Yakınları Oteli, Van Ulaşım Ana Planı gibi projeyi yaparak kent halkının hizmetine sunacak.

 Van Büyükşehir Belediyesi Nuda Kültür ve Sanat Merkezi’ne düzenlenen toplantıya aralarında HDP Van Milletvekili Adem Geveri, HDP MYK üyesi Doğan Erbaş, HDP Van İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya’nın yanı sıra, ilçe belediye eşbaşkanları, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Program başlamadan önce demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından konuşmalara geçildi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, konuşmasına başlamadan önce kendilerini yalnız bırakmayan misafirlere teşekkür etti.

Van Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı projeleri tanıtım töreni

Eş Başkan Çoban: Barışı temenni ediyoruz

Bugün biraz kırgın ve üzgün olduklarını belirten Eş Başkan Çoban, en kısa zaman da barışın ve barışın birleştirici gücünü görebilmelerini umut ettiklerini ifade ederek, ”Emeğimizi, çabamızı barışa sunmak istiyoruz. Bugün barışı temenni etmek dışında, başka cümle sarf edecek gücü kendimde bulamıyorum. Burada daha önceki yıllarımızda hayata geçirmiş olduğumuz performans programımızı farklı kesimlerle paylaşmıştık. Başta sivil toplum örgütleri olmak üzere tüm halkımıza teşekkürü bir borç biliyoruz. Umarım kentimizin yurttaşlarına doğru şeyler iletmişizdir. Umarım 2016 yılında daha doğru şeyler iletme ve üretme imkanına sahip oluruz. Birlikte bunu sergileme atmosferini buluruz” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı projeleri tanıtım töreni

Şehirlerarası Van Otogarı’nın yapımına başlanılacak

Van Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ tarafından gelir ve gider tablolarının açıklanması ardından 2016 yılı için yapılacak olan çalışma ve hizmetlerin projeleri kamuoyu ile paylaşıldı. Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre tarafından yapılan sunumda Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı içerisinde hayata geçirilecek olan vizyon projeleri paylaşıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı projeleri tanıtım töreni

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılı içerisinde hayata geçirilecek olan Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin hayata geçirileceğini açıklayan Töre, Van’ın en önemli vizyon projelerinden bir tanesinin kent ve bölge halkı için hayata geçirileceğini ifade etti.

Erciş Yaş Sebze ve Meyve Hali Projesi’nin 2016 yılı içerisinde tamamlanacağını kaydeden Töre, projenin hayata geçirilmesi büyük bir sorunun ortadan kaldırılacağını belirtti.

Kent halkı sahil ile buluşacak

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılı içerisinde 5 ilçede mezbaha yapım projesi tamamlanarak hizmete sunulacak. 2015 yılı içerisinde çalışmasına başlanılan ve 2016 yılı içerisinde yapımına başlanılacak olan Havaalanı- İpekyolu arası Sahil Projesi ise kent için hayata geçirilecek olan çalışmaların en önemli çalışmalarından bir tanesi olacak.

Proje ile birlikte sazlık alanlar ve alanın habitatı korunarak sahil şeridinin insan ve doğa ilişkisinin sağlıklı ve uyumlu bir yaşam alanına dönüşeceğine dile getiren Töre, yine Van Kalesi ve İskele arası Sahil Rekreasyon Projesi’nin de çalışmalarına başlanılacağını belirtti. Yine Büyükşehir Belediyesi tarafından Van’da bulunan sahiller için Mavi Bayrak projesini hayata geçirileceği açıklandı.

Hasta Yakınları Otel Projesi

Van Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli vizyon projelerinden birisi olan Hasta Yakınları Oteli Projesi ise bölge illerinden Van’a gelen hasta ve hasta yakınları için önemli bir hizmet sunacak. Van’ın sağlık kenti olmasından dolayı her gün yüzlerce vatandaşın bölge illerinden Van’a geldiğini belirten Töre, Büyükşehir Belediyesi olarak yapacakları otel projesi ile Van’a gelen hasta ve hasta yakınları için yapılan otel projesi ile önemli bir hizmeti hayata geçireceklerini açıkladı.

Engelli yurttaşlar için Engelsiz Kafe açılıyor


Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte bulunan dezavantaj durumda olan engelliler için hayata geçirilecek olan Engelsiz Kafe projesi ise kentteki yurttaşlar için önemli çalışmalardan biri olacak. Kafenin Milli Egemenlik Parkı içerisinde yer alacak şekilde tasarlandığını belirten Töre, kafenin Nisan ayı içerisinde tamamlanarak engelli yurttaşların hizmetine sunulacağını açıkladı.

Van’ın ulaşım ana planı hayata geçirilecek

Kentte ilk defa hayata geçirilecek olan Van Ulaşım Ana Planı (VUAP) mastırını da açıklayan Töre, planın Van’ın 30 yıllık ana ulaşım planı olduğunu belirtti. Projesinin tamamlandığını ve 2016 yılı içerisinde hayata geçirileceğini açıklayan Töre, projenin İstanbul Teknik Üniversitesi ortaklığı ile yapıldığını belirtti. Van’a alınan yeni otobüsler ile kentteki ulaşım sorununu büyük ölçüde ortadan kaldıran Büyükşehir Belediyesi, kentte bulunan otobüsler için ise akıllı duraklar ve elektronik ücret toplama sisteminin ise bu yıl hayata geçirecek.

Büyükşehir Belediyesi binlerce kilometre yol ve asfalt yapacak


Van ve ilçelerde kent tarihinde şu ana kadar yapılamayan yol ve asfaltlamanın son 2 yıl içerisinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını belirten Töre, Büyükşehir Belediyesi olarak bu yılda yol çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Töre, Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl içerisinde 418 kilometre sıcak asfalt, 553 kilometre sathi kaplama, 520 kilometre stabilize,26 adet menfez ve 4 köprü yapacaklarını ifade etti.

Çocuk ve gençler için Yaşam Merkezi kurulacak

Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin merkez ilçelerinden birisi olan İpekyolu ve Edremit ilçelerinde dezavantaj durumunda bulunan gençler ve çocukların sosyal hayata geçirilmeleri için İpekyolu ve Edremit Çocuk Yaşam Merkezleri kurulacak. Bu merkezler ile birlikte dezavantaj durumunda bulunan çocuk ve gençlerin her türlü ihtiyaçları yerlerine getirileceği gibi, çocuk ve gençlerin sosyal hayata katılmaları için çalışmalar yapılacak. Bu projenin de 2016 yılı içerisinde hayata geçirileceğini açıklayan Töre, çalışmaların en kısa süre içerisinde başlanılacağını belirtti.

Sağlık Merkezi kurulacak

Büyükşehir Belediyesi tarafından günde 25 bin kişi için yemek yapabilecek olan Mobil Aşevi ve Mobil Sağlık Tırı ise alınarak Van halkının ve diğer bölge illerinin hizmetine sunulacak. Olası afet durumlarında hazır olacak olan mobil aş evi ve mobil sağlık tırı ise önümüzdeki günlerde teslimatı yapılacak. Van’da ve ilçelerde yaşayan yurttaşların sağlık hizmetleri için Büyükşehir Belediyesi tarafından açılacak olan Sağlık Merkezi ile birlikte tüm yurttaşlar için ücretsiz sağlık hizmeti sunulacak.

Van’ın 3 ilçesi için park yapılacak

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçeler için yapılan park çalışmalarına bu yılda devam edilerek, 3 ilçe için park yapılacak. Her türden aktivitenin yapılabileceği park projeleri ile ilçelerde yaşanan park ve yeşil alan sorunları ortadan kaldırılacak.

Van Gölü kirlilikten kurtarılacak

Van ve bölge illeri için hayati önem taşıyan Van Gölü için çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi, Van Gölü’nde yaşanan kirliliğin önüne geçmek için Van Gölü Yüzey Temizleyici Tekne alarak, Van Gölü’nden yaşanan kirliliğinin önüne geçecek.

Van tarım ve kırsal kalkınmada öncü rol oynayacak


Van Büyükşehir Belediyesi bu yılda tarımsal alanlar için önemli çalışmalar yapacağını dile getiren Töre, bu  göre Büyükşehir Belediyesi tarafından 46 bin fidan dikiminin yapılacağını bu fidanların 28 binin elma 18 binin ceviz ve diğerlerinin de farklı türden fidanlar olduğunu belirtti. Üreten Van şiarı ile 2 bin 550 dekarlık alanda çiftçiler ile birlikte mercimek nohut ve badem çekirdeği ekilecek. Yine seraya büyük önem veren Büyükşehir Belediyes, 16 adet sera daha kuracak.

Kadınlar için tekstil fabrikası kurulacak

Van’da tekstilin hayat bulması için büyük bir çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi 90 kadının istihdam edileceği proje ile 2 bin 400 metre kare alan üzerinde fabrika kuracak. Bu fabrikalarda kadınlar tarafından çanta ve iç giyim üretimi yapılacak. Bir dönem Van’ı dünyaya tanıtan günümüzde ise kaybolamaya yüz tutmuş Gümüş İşletmeciliği Projesi ile kentin değerleri tekrardan kadın eliyle gün yüzüne çıkacak.

Sanat Galerisi ve Gösteri Merkezi yapılacak

Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürel anlamda hayata geçirilecek olan projeleri açıklayan Töre, Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projelerinden birinin ise eski belediye binasının yıktırılarak yerine Sanat Galerisi ve Gösteri Merkezi yapılması olarak açıkladı. Sanat Galerisi ve Gösteri Merkezi’nin yapımına bu yıl başlayacaklarını belirten Töre, projenin Türkiye’nin sayılı projelerinden birisi olduğunu dile getirdi. Töre ayrıca köylerde yaşanan kültürlerin kaybolmaması için Köy Kültür Evi projesini hayata geçirileceklerini söyledi.

Van Kitap Fuarı düzenlenecek

Van’da daha önce düzenlenen ve yüzlerce yazarın katılımı ile adeta bir festivale dönüşen ancak deprem nedeniyle daha sonra yapılamayan Van Kitap Fuarı tekrardan düzenlenecek. Van Kitap Fuarı’nın müjdesini veren Töre, Van Kitap Fuarı’nın Mayıs ayında açılacağını belirtti. Van’da düzenlenen Film ve Tiyatro Günleri ile kent halkını tiyatro ve filmler ile buluşturan Büyükşehir Belediyesi, film ve tiyatro günlerini Van Film ve Tiyatro Festivali’ne dönüştürerek her yıl Van halkıyla buluşturacak.

Kentin imar planı yapılacak

İmar çalışmalarında da büyük bir revizyona giden Büyükşehir Belediyesi kentin halihazır 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli, haritalarını yapacak. Yine Büyükşehir Belediyesi tarafından Saray, Başkale, Özalp ve Çaldıran ilçelerinin revizyon imar planları yapılacak. Ayrıca doğal, tarihi ve ekolojik açıdan önemli alanların korunması ve planlanmasını sağlamak amacıyla Hoşap Kalesi ve çevresinin korunması amacıyla imar planı yapılacak. Zernak Tepe, Çavuş tepe, Muradiye Kalesi ve Edremit ilçesinde bulunan Kız Kalesi’nin koruma amaçlı planlarının ise startı verildi.

2016 yılında 2 bin 565 kilometre içme suyu hattı çekilecek

VASKİ 2016 yılı içerisinde Van merkez ve tüm ilçelerde 330 bin 600 metre içme suyu hattı, 73 adet kaptaj imalatı, 13 adet yeni depo yapımı, 138 adet depo onarımı, 8 adet yeni terfi binası inşası, 34 adet basınç kırıcı odası, 5 adet çeşme imalatı, 24 adet klorlama cihazı ve 29 adet sondaj imalatı gerçekleştirecek. VASKİ yine, Erciş'te bulanan içme suyu arıtma tesisi inşaatını bitirerek, 10 bin adet bozulan su sayaçlarını ücretsiz olarak değiştirecek. Yine VASKİ merkezde bulunan 3 adet büyük deponun yeniden yapılması, mevcut 2 adet deponun onarılması ve Erciş'te bulunan su kaynağının bulunduğu Işıklı Su Kaynağını rehabilite edecek.

SCADA sistemi ile tüm depoları ve su kaynaklarını izlemek için önemli bir sistem kuracak olan VASKİ, bu çalışmaların devamını da yıl içerisinde bitirecek. VASKİ yine kentte bulanan mevcut eski hatların tümünün güzergahlarını, cinsini, bağlantı yerlerini, vana noktalarını belirleyip, alt yapı haritasını oluşturarak arıza ve bakım-onarımda hızlı bir şekilde müdahale etmek için bir sistem oluşturacak. Bu sistemde bir cep telefonuyla su miktarı görülebilir ve arıza olan noktalarda su kesintisi yapabilecek. VASKİ 2016 yılında Bahçesaray'a 82, Çatak'a 27, Edremit'e 202, Gevaş'a 130, Gürpınar'a 83, Tuşba ile İpekyolu'na 1500, Özalp'e 118, Saray'a 115, Başkale'ye 190 ve Çaldıran  ilçesine ise 118 kilometre olmak üzere toplamda 2565 kilometre içme suyu hattı çekecek.

2016 yılında 138 bin 500 metre kanalizasyon hattı yapılacak

VASKİ 2016 yılında kanalizasyon çalışmaları kapsamında ise, 2014 yılında inşaatına başlanan Erciş Atık su Arıtma Tesisi ve 75 bin metre kanalizasyon hattından kalan 15 bin metreyi yıl içerisinde tamamlayacak. Yine yıl içerisinde Edremit ilçesine 69 bin metre, Gürpınar ilçesine 10 bin metre, Muradiye ilçesine 3 bin metre, Edremit/Eminpaşa mahallesine bin 500 metre, Saray ilçesine 28 bin metre ve Başkale'ye 5 bin metre, Çatak'a 2 bin metre, Özalp'a 5 bin metre, Çaldıran'a 8 bin metre, Bahçesaray'a 5 bin metre, merkez ilçelere 15 bin metre olmak üzere toplamda 138 bin 500 metre kanalizasyon hattı yapım ve onarımını gerçekleştirecek.

VASKİ yıl içerisinde Tuşba ve Çelebibağ Atıksu Arıtma Tesislerinin işletilmesi ile yapımı tamamlanan ancak deneme işletmesinde olması sebebiyle henüz devir alınmayan Edremit Atık Su Arıtma Tesisi, Gevaş Atık Su Arıtma Tesisi ve Başkale Atık Su Arıtma Tesisi'ni tamamen işletmeye alarak halkın hizmetine sunulacağı belirtilirken, yıl içerisinde yine Bahçesaray, Çatak, Gürpınar, Saray, Muradiye ve Çaldıran Atık su Arıtma Tesisi için başvurular yapılarak projeleri tasarlanıp bitirileceği açıklandı.