Vallahi Biz Barışı Özledik!

Vallahi Biz Barışı Özledik!
Son zamanlarda yaşanan çatışmalar, ölümler nedeniyle barış ortamına hasret kalan Van, 1 Eylül Dünya Barış gününde bir kez daha ‘barış’ için haykırdı.

Son zamanlarda yaşanan çatışmalar, ölümler nedeniyle barış ortamına hasret kalan Van, 1 Eylül Dünya Barış gününde bir kez daha ‘barış’ için haykırdı. Kentin farklı kesimlerinden temsilciler bu günün milat olması ümidiyle çağrıda bulunurken, “Bir an önce barış geri gelmeli” mesajı verdi.

Vanlılar 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde tek vücut oldu, bir tek mesaj verdi: “Bir an önce barış gelsin”. Bölge ve Türkiye’de son zamanlarda yaşanan ölümler, olaylar ve gergin ortam bir türlü bitmek bilmiyor. Günlerdir STK’lar, bazı siyasi partiler, dernekler ve halk ‘Barış’ diye haykırmasına rağmen ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Tüm bu acılar yaşanırken bugün halk yine barış için haykıracak. Çünkü bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü. Tüm Van halkı bugün yeni bir sayfa açmak, yaşanan acıların son bulması ve akan kanın durması için çok umutlu. Bizde gazete olarak bugün kutlanacak olan Dünya Barış Günü için STK’lar, siyasi parti liderleri, belediye başkanları, oda başkanları, gazete dernekleri ve temsilcilerinin yanı sıra Van halkı ile görüştük. Yaptığımız tüm görüşmelerde ortak bir ses ve kesin bir dil var. Oda ‘Barışın bir an önce gelmesi.’ İşte Vanlıların barış beklentisi ve 1 Eylül mesajları…

TAKVA: SÜREÇ HERKESE ZARAR VERİYOR

Gazete olarak görüştüğümüz tüm isimler barışı haykırırken, Van’ın ne kadar barışa ihtiyaç duyduğunu bir kez daha görmüş olduk. İlk olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü için görüştüğümüz Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı (VAN TSO) Necdet Takva, yaşanan çatışmalı sürecin herekse zarar verdiğini ifade etti. Takva şu ifadeleri kullandı: “Hukukun, adaletin, hoşgörünün ve barışın olmadığı ortamlarda her zaman çatışma ve savaş ortamları belirir. İnsanların tek ihtiyacı ise, barış ve huzur ortamıdır. Her kim bu ortamları bozduysa, ya da bu ortamlara sahip çıkmadıysa bu ortamların yeniden sağlanması için gerekeni çok acil bir şekilde yapmalıdırlar. Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü. Bizler 1 Eylül’ün huzur ve barış getirmesini diliyoruz. Yaşanan bu savaşın hiç kimseye bir faydası yok. Bölgemiz ve ilimiz özellikle bu çatışmalı süreçte çok kötü zamanlar geçirdi ve bu süreci en çok bizler yaşadık. Kent olarak bu süreçten dolayı çok kötü olaylara şahit olduk. Herkesin bu durumu çok iyi bir şekilde bilmesi gerekiyor. Bu durum hepimizi mutsuz ediyor. Bu yüzden herkes ona göre atım atması gerekiyor. 1 Eylül Dünya Barış Günü hepimize barış getirmesini diliyorum.”

IRAK: 1 EYLÜL BARIŞ GETİRSİN

Görüşlerini aldığımız iş adamı Feridun Irak ise, “İnsanlık tarihini incelediğimiz zaman tarih boyunca süre gelen barışın, süre gelen savaşın yüzde 10’un kadar olduğunu görüyoruz. Buna rağmen insanlığın büyük kısmı barış istemektedir. Savaşı değil de barışı istiyorsak bunun için barış isteğimizi devam ettirmeliyiz. Yaşanan savaş ortamının durması için barış için ciddi bir şekilde sesimizi çıkarmamız gerekiyor. Ben Dünya ve Türkiye’de barış ortamının sürmesi ve sürekli hale gelmesini temenni ediyorum. Bundan dolayı Tüm Dünya ve Türkiye halkının Dünya Barış Gününü tüm kesimlere barış ve sevgi getirmesini diliyorum.” Dedi.

KESKİN: BİJÎ AŞİTÎ

1 Eylül Dünya Barışı için görüştüğümüz Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin şunları kaydetti: “Bölgenin ve Ortadoğu'nun barışa en çok ihtiyaç duyduğumuz bu süreçte 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde barışa dair sesimizi daha çok yükseltmeli, bu yöndeki çabamızı daha çok kuvvetlendirmeliyiz. Tüm halkların Dünya Barış Günü kutlu olsun. Bijî Aşitî.”

GÖKDERE: ÇOK YAŞA MUTLAK BARIŞ

Gazete olarak ayrıca siyasi parti liderleriyle de görüşerek 1 Eylül Dünya Barış Gününü değerlendirdik. İlk olarak görüştüğümüz Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı İlkay Gökdere, “Birleşmiş Milletlerde bir çan vardı. Japonlar tarafından çocuklar için toplanan paralarla yaptırılan bu çanın üstünde ‘Çok yaşa mutlak barış’ diye yazılıyordu. Ben bu kelimeyi her zaman çok anlamlı bulmuşumdur. Sadece dillerimizde olan değil, gerçekten bir barış bunu iliklerimize kadar yaşayacağımız. Bizim coğrafyamız her zaman çok sıkıntılı bir coğrafya olmuştur. Ne olduğunu, niçin olduğunu bilmediğimiz ve kardeşin kardeşi vurduğu bir ortamda yaşıyoruz. Bu bizlere acı veriyor. İnsanlarımızı yeniden kaybetmeye başladık, annelerimiz çok ağlıyor bu yüzden mutlak barışa ihtiyacımız var. Eskiden savaşlar var olmak ve ayakta kalmak için olurdu ama şimdi savaşlar yeni pazarlar arama noktasına gelmiştir. Halk olarak kuvvetli bir bağımız var. İnşallah bu halk bir birine düşmeyecektir.” Sözlerine yer verdi.

İLHAN: ÖLÜMLERİN SIRADANLAŞTIĞI BİR DÖNEM

1 Eylül Dünya Barışı için görüştüğümüz bir diğer siyasi parti lideri ise Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan oldu. İlhan şunları kaydetti: “Küresel güçler tarafından Ortadoğu'nun yeniden şekillendirilmeye çalışıldığı bugünlerde ne yazık ki ülkemizde sıkıntılar hat safhaya ulaşmıştır. Gencecik bedenlerin toprağa düştüğü anaların feryadının yürekleri sızlattığı, sofralarımıza oturduğumuz da izlediğimiz haberler nedeniyle ekmeğimizin boğazımıza düğümlendiği günlerden geçmekteyiz. Bugün bölgemizde, ülkemizde yeryüzünde bütün insanlık için barış ekmek ve su kadar acildir. Ölümlerin sıradanlaştığı bir dönemden geçmekteyiz. İnsanların huzur ve barış içinde yaşadığı İslam ümmetinin bir ve beraber olduğu Yaşanabilir bir Türkiye ve Yeni bir Dünyaya olan özlemimiz hat safhadadır. Saadet Partisi olarak kan ve gözyaşının ülkemizden ve tüm dünyadan silindiği herkesin birbirine insanca yaklaştığı güzel günlerin gelmesini Cenabı Allah'tan niyaz eder bu duygu ve düşüncelerle 1 Eylül dünya barış gününü kutlarız.”

ŞAHİN: HERKES BARIŞ İÇİN ÇALIŞMALI

Barış günü için görüşlerine başvurduğumuz Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı ve Barış İnsiyatifi Yetkili İbrahim Şahin barışı istemek zorunda olduğumuzu ifade etti. Şahin şu sözlere yer verdi: “Herkesin dünya barış gününü kutluyoruz. Bizim çocukluğumuz ve gençliğimiz çatışmalı süreçte geçti. 50 yaşına kadar geldik halen olağan üstü bir durumda yaşıyoruz. Biz bu bölgede en çok barışı isteyenlerdeniz. Barış niçin önemlidir. Ülke için, anneler için barış çok önemlidir. Sonuçta savaşla bir yere varılamayacağını bilenler bunu defalarca açıkladılar. Bunun savaşla çözülmeyeceğini bildiğimize göre bu barışla çözülebilir ancak. Yıllardır süre gelenlerden dolayı normal bir hayat yaşamadığımızı çok iyi görebiliyoruz. Bu yüzden de barış için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bu savaşın derhal durmasına inanıyoruz. Bu yüzden çok acil bir şekilde yeniden barış görüşmeleri yapılmalıdır. Tüm savaşların sonu barış ile olmuştur. Buda böyle olmalıdır. Bu savaşta eli tutan herkesin barışı inşası için elinden geleni yapmalıdır.”

VİMED: BARIŞ GÖNÜLLÜLERİ GEREKMEKTEDİR

1 Eylül için görüştüğümüz Van İnternet Medyası Derneği (VİMED) Yönetim Kurulu “Bugün Orta Doğu Halklarının üzerinden bir an olsun savaş uçakları inmediği gibi Dünya üzerinde birçok yerde savaşlar halen sürmektedir. Yakın tarihte yaşanan demokratik seçimlerde umduklarını bulamayanların, kendi halkının yaşam hakkını gözden çıkararak orantısız güç, göz altılar, yangınlar, sıcak çatışmalar aracılığıyla kaos ortamı yaratıp çıkarları uğruna gözünü kırpmadan ülkeyi iç ve dış savaşa sürüklediğine tanık olmaktayız. Orada bulunan halklar adına derin üzüntü ve kaygı hissetmekteyiz. Yaşananları kınarken, daha fazla zayiat yaşanmadan en kısa zamanda demokrasi ve adaletin kazanmasını umut ediyoruz.

Barışa giden yolda barışa, demokrasiye yönelmiş istikrarlı ve kararlı bir siyasi irade her iki kesim için de mutlaka bulunması gereken ilk şarttır. Bunun yanında birbirlerinin kayıplarına, acılarına duyarlı, gereksinimlerini ve geçmişte yaşananları görmezden gelmeyen, nifak tohumları atmak yerine yaşananlardan ders çıkarıp, gerçek ve kalıcı bir barışa köprü kuran, medya mensupları, eğitimciler, kolluk görevlileri, kamu görevlileri, tarihçiler, siyasiler, sendikacılar, emekçiler, işletme sahipleri, akademisyenler kısacası yediden yetmişe barış gönüllüleri gerekmektedir.”

Gazete olarak görüştüğümüz isimlerin yanı sıra belediyeler ve diğer kurumlarda 1 Eylül Dünya Barış Günü için mesajlar yayınladı. İşte o mesajlar:

BÜYÜKŞEHİR EŞ BAŞKANLARI'NDAN 1 EYLÜL MESAJI

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, 1 Eylül Dünya Barış Günün nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı. Eş Başkanlar, "1 Eylül Dünya Barış Günü'nün ruhuna en uygun yaklaşım, ülkede müzakerelerin tekrar başlaması, çatışma ve savaş politikalarına son verilmesidir" dedi. Türkiye ve Ortadoğu coğrafyasında halkların, her gün savaşın en acımasız yüzü ile karşı karşıya kaldığını aktaran Eş Başkanlar, "Bu şiddet sarmalı, bu acımasız uygulamalar, savaş dili ve insanların ölümüne yol açan politikalara biran önce son verilmelidir. Barıştan başka yol yok. Hiçbir savaş sonsuza kadar sürmemiştir. Bu savaş ve çatışma da sonsuza kadar sürmeyecektir. Döneceğimiz tek yer barıştır. Daha fazla insan toprağa düşmeden, insan onuruna yakışır bir geleceği birlikte kurgulamamızdan başka seçeneğimiz yoktur. Tıpkı büyük yazar Yaşar Kemal'in dediği gibi; "Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulmuşsa, şimdi en güzel şiir, barıştır". Evet, ülkemizin tüm halklarının bu şiiri birlikte okuma zamanı gelmiştir. 2015 Eylül'ü bu şiiri birlikte söyleyeceğimiz bir yıl olsun istiyoruz. Ülke halkları olarak toplumsal barışımızın önündeki tüm engelleri birlikte kaldırarak, gerçek barışı sağlamak için tüm irademizi ortaya koymamız gerekiyor. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nün ruhuna en uygun yaklaşım, ülkede müzakerelerin tekrar başlaması, çatışma ve savaş politikalarına son verilmesidir. Barışın, ancak tüm ezilenlerin demokrasi, çözüm ve barıştan yana olan tüm halkların, inançların, iradelerini birleştirerek hayat bulacağını biliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle barışa inanan tüm dünya halklarının 1 Eylül Dünya Barış gününü kutluyor; ülkenin derhal bu karanlıktan çıkması için müzakere ve diyalog yoluna girmesi çağrımızı yeniliyoruz" ifadelerini kullandı.

İPEKYOLU EŞ BAŞKANLARI: DESTEK VERMELİDİR

İpekyolu Belediye Eşbaşkanları 1 Eylül Dünya Barış Günü adına mesaj yayınladı. Eşbaşkanlar yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi. " Ortadoğu ve Mezopotamya yarım adasında tarihten günümüze kadar savaşlar ve kan davalarına sahne olmuştur. Yakın tarihte coğrafyamızda uzun yıllar süren bu savaşı iliklerimize kadar hissettik. İnsanlık tarihi, birinci ve ikinci dünya savaşlarında savaşan tarafların, yüz binler ve milyonlara varan kayıplarına rağmen kısa sürede nasıl dostane bir barış sağladığına şahit olmuştur. Ortadoğu da gelişen savaş bu toprakların bir tarihi yazgısı değildir. Uzun yıllar süren ve adeta kısır döngüye dönüşen bu savaş 21. yüzyılın dili olmaktan çıkmalıdır. Diyarbakır 2013 Newrozun’da yapılan çağrı üzerine başlayan barış süreci ve İmralı'da sürmekte olan müzakere sürecinin yeniden inşa edilebilmesi için tüm toplumsal kesimlerin hız kesmeden bu sürece aktif bir şekilde destek vermelidir. Son 30-40 yılda yaşanan bu savaşın toplumsal bir barışa evrilebilmesi için atılacak en ufak bir adımın bile büyük bir tarihi önemi vardır. Artık savaş ve ölümler yaşanmamalı, 'baba ve annelerin çocuklarını toprağa gömdüğü çağı' geride bırakmalıyız. Siyasi emellerin ve iktidar kaygılarının, bu süreçte yaşamını yitiren gencecik canlardan değerli olduğu düşünülemez, bunun izzahı bile yapılamaz. Şüphe yok ki bu kanayan yaranın son bulması hepimizin ortak duygusu ve umududur. Bu anlamda 2015 1 Eylül Dünya Barış günün başta ortadoğu ve coğrafyamız olmak üzere tüm dünya halklarına 'büyük insanlık kucaklaşması' getirmesi temenni ediyor, her kesimden insanların barış ve kardeşliğe giden yola bir adım atarak bu umuda bir şans vermesini diliyoruz.


HABER; ÖNDER ALTINAL