TOKİ MAKSADINI AŞMIŞTIR - VAN HABER

TOKİ MAKSADINI AŞMIŞTIR - VAN HABER
VAN HABER - Van’da 2011 yılındaki depremden sonra yapılan TOKİ konutları tartışılmaya ve sorunları dillendirilmeye devam ederken Van Mimarlar Odası Şube Başkanı Ünsal Keser, TOKİ’ye dair sert eleştirilerde bulundu.
HABER; MERAL YILDIZ

2000'li yıllarda yapımına hız verilen, 2011’deki depremde ise Van’da rekor sürede bitirilerek halka teslim edilen TOKİ konutlarında sıkıntılar bitmezken, konutların fiyatları, çevre düzenlemeleri, sorunları da konuşulmaya devam ediyor. Uzmanlar halkın sosyolojik, ekonomik ve kültürel durumu gözetilmeden kentlerin dışına inşa edilen TOKİ'lerin inşasına yönelik olumsuz değerlendirmelerde bulunuyor. Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası Van Şube Başkanı Ünsal Keser, “TOKİ görevinden şaşarak ‘yap-satçılık’ yapıyor. Depremde Van’a yapılan konutlarda kâr amacı güdüldü.

Bunun tek adı gözü dönmüş mütahitler gibi yap-satçılık yapmaktır. Buda TOKİ’nin çıkış sebebine aykırı bir davranıştır. TOKİ’nin görevi mütahitlik değil ki. Tek amacı konut yapmak olan Toplu Konut İdaresi hastane yapıyor, okul yapıyor, alışveriş merkezi yapıyor. Hâlbuki TOKİ’nin amacı durumu kötü olan ailelere konut yapmaktır. TOKİ’nin amacı şehrin çeperlerine, yaşanmayacak alanlara kutu kutu evler yaparak insanları oralara gömme değil. Fakir, durumu olmayanlar şehrin çeperlerine gönderilirken, şehir merkezleri de dönüştürülerek zenginlerin mekânı hale getiriliyor. TOKİ bunların hepsini yaptı. TOKİ maksadını aşmıştır.” Diye kaydetti.

Şehrivan’a konuşan Mimarlar Odası Başkanı Ünsal Keser, özellikle 2011 yılında yaşanan 2 yıkıcı depremin ardından merkezden çok uzak yerlere yapılan TOKİ’lerin halkı birçok anlamda olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Özellikle depremden sonra Toplu Konut İdaresi ile defalarca görüşme talebinde bulunduklarını ancak hiçbir şekilde cevap bulamadıklarını dile getiren Keser, “Daha sonra Çevre Şehircilik Müdürlüğünde bir araya geldik. Dedik ki yer seçimleri konusunda vatandaşlara uygun mu? Çünkü yapılan yer seçimleri de yanlış mimari proje olarak da halka uygun değil dedik. Bunları defalarca yazılı ve sözlü olarak söyledik. Ama bizi dikkate almadılar. Toplu Konut İdaresi kendisini diktatör ilan etmiş. Resmen ‘Dediğim dedik çaldığım düdük’ diyor.” İfadelerini kullandı.

KESER: TOKİ’LERE ULAŞIM ÇOK ZOR!

TOKİ konutlarının halkın ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edildiğini kaydeden Keser, “Sadece hazine arazisidir diye gidip şehrin uç bölgelerine konutları yapıp, sonra kanunsuz bir şekilde imar planına dâhil edilirse sonunda olacağı budur. Normalde bir konut yapılırken yer seçimi, konutların şekli ve tipi, ihtiyaçlar belirlenmeli. Şehirdeki dinamiklerle görüş alışverişinde bulunulmalı. Ve öyle yapılmalı o konutlar.” Dedi. TOKİ’lerde yaşanan sorunların çok fazla olduğunu hatırlatan Keser, alt yapı olmadığından belediyelerin oralara hizmet götüremediğini kaydetti. Keser, “Ulaşım çok zor oralarda. Çalışma olanaklarına ne kadar uzak olduğuna bakın. Yol mesafelerine bir bakın. Bunlar aslında hepsi yanlışların birer göstergesi. Genellikle TOKİ’lerde yaşayan vatandaşlar asgari ücretle çalışanlardır. Zaten 3 yüz lira yol masrafı. Yakıt parası 3 yüz lira. Taksitlerde başladı. E bu asgari ücretle çalışan vatandaş evine nasıl ekmek götürecek.” Şeklinde konuştu.

“TOKİ’LER ŞEHRİN DOKUSUNU BOZUYOR!”

TOKİ’lerin yapılmasıyla oluşturulması planlanan ‘Kent modelleri’ni bozduğunu ve bir nevi çarpık kent yapısının daha da arttığına vurgu yapan Keser, “TOKİ’ler aslında kuralsız yapılardır. Şehir planlarına aykırılar. İddia ediyorum. TOKİ’nin başkanı da gelsin. Oturup konuşalım. Çünkü onlar önce binaları yapıyorlar sonra şehrin imar planına ekliyorlar. Van’dakilerde önce hazine arazisini seçtiler. Yere hiç dikkat etmediler. Sonra o hazine arazisine TOKİ’leri diktiler. Ve kanunsuz bir şekilde imar planına eklediler. Bu şekilde bir modern şehirleşmeden bahsedilebilir mi? Planlara uygun yapılmaz ise vahim sonuçlar doğabilir.

Sırf bu yüzden 2 yıl önce bir mimar arkadaşımız öldü.” İfadelerini kullandı. Keser, TOKİ’lerin şehrin yapısını bozduğunu belirterek, “Bir konut yapılırken belli plan ilkeleri var. Önce bina yapılıp sonra plana dahil edilmez. Plan yapılır sonra bina inşa edilir.” Diye konuştu. Konutlar plana uygun yapıldığında daha yaşanılır bir kent oluşturulacağını belirten Keser, “İnsanları kalıp Edremit’in tepelerine gönderiyorsunuz ama işi gücü şehir merkezinde. Çalışarak kazandığı parayı ancak yol masrafına yetiştirebiliyor. E peki adam ne yiyecek evine nasıl bakacak.” Dedi.

“TOKİ’LERDE KAR AMACI GÜDÜLDÜ!”

Türkiye’nin sosyal devlet olma ilkesiyle anayasansın zorunlu kıldığı barınma sorununun çözülmesi gerektiğine işaret eden Keser, “TOKİ’de anayasanın bu kanununu çözmek için kurulmuş bir kurumdur. Daha önceleri dar gelirli ailelerin bütçelerine göre uzun vadeli taksitler yaparak faiz oranlarını belki hiç almayarak halkı yaşanabilir konutlara kavuşturmak amacıyla kurulmuş. TOKİ’de eski kaynaklardan beslenerek bugünlere gelmiş. Şimdilerde ise TOKİ hazine arazisi üzerine konut yapıyor ve bunu halka satıyor. TOKİ görevinden şaşarak ‘yapısatçılık’ yapıyor. Depremde Van’a yapılan konutlarda kâr amacı güdüldü. 

Bunun tek adı gözü dönmüş mütahitler gibi yapısatçılık yapmaktır. Buda TOKİ’nin çıkış sebebine aykırı bir davranıştır. TOKİ’nin görevi mütahitlik değil ki. Tek amacı konut yapmak olan Toplu Konut İdaresi hastane yapıyor, okul yapıyor, alışveriş merkezi yapıyor. Hâlbuki TOKİ’nin amacı durumu kötü olan ailelere konut yapmaktır. TOKİ’nin amacı şehrin çeperlerine, yaşanmayacak alanlara kutu kutu evler yaparak insanları oralara gömme değil. Fakir, durumu olmayanlar şehrin çeperlerine gönderilirken, şehir merkezleri de dönüştürülerek zenginlerin mekânı hale getiriliyor. TOKİ bunların hepsini yaptı. TOKİ maksadını aşmıştır. TOKİ maksadını, görevini ve sorumluluğunu aşmıştır. Hatta bence TOKİ ihanet içindedir.” İfadelerine yer verdi.

KESER: TOKİ GÖREVİNİ VE MİSYONUNU İYİ BELİRLEMELİ!

Özellikle 2011 depreminden sonra yapılan TOKİ’lerin ihalelerinin ve malzemelerinin Van’dan değil de dışarıdan alındığını belirten Keser, TOKİ’nin yaptıklarını birer skandal olarak değerlendirdi. Keser, “Böyle olunca şehrin ekonomisi de çöktü. Nitelik olarak Van’a yakışmayan binalar yapıldı ve inşaat sektörü de bu sayede çöktü. Bunların hepside TOKİ’nin vurdumduymaz tavrından dolayı ortaya çıktı bunlar. Toplu Konut İdaresi kendi görevini ve misyonunu iyi belirlemeli. TOKİ konut yapacağı zaman vatandaşın ihtiyaçlarını göz önüne alarak yapmalı. Sivil toplum kuruluşlarının düşüncelerini önemseyerek hareket etmeli. Konut yapacaksa alt yapısını tamamlayarak, konutları şehrin çeperlerine yapmamalı.” Diye kaydetti.