KAVGA 'KÜRT' OLDUKLARI İÇİN Mİ ÇIKTI! - VAN HABERLERİ

KAVGA 'KÜRT' OLDUKLARI İÇİN Mİ ÇIKTI! - VAN HABERLERİ
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 5 yıldızlı bir otelin inşaatında çalışan Vanlı işçilerle Sivaslı işçiler arasında çıkan kavganın ardından Vanlı işçiler kente döndü.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 5 yıldızlı bir otelin inşaatında çalışan Vanlı işçilerle Sivaslı işçiler arasında çıkan kavganın ardından Vanlı işçiler kente döndü. Saldırıya maruz kaldıklarını belirten Vanlı işçiler, kavganın Kürt olmalarından kaynaklı çıktığını iddia ederek; "Bunu bir Kürt-Türk kavgası olarak çıkardılar. Bu saldırı kabul edilemez" şeklinde sitem ettiler.

Haber: Fazıl ERÜŞ

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, 5 yıldızlı otelin inşaatında çalışan Vanlı işçiler ile Sivaslı işçiler arasında grev sebebiyle kavga çıktığı bazı basın yayın kuruluşları tarafından iddia edilmişti. Yaklaşık 300 kişinin karıştığı kavgada 3 kişi hastaneye kaldırılmış ve çok sayıda kişi de hafif şekilde yaralanmıştı. Ancak bu kavganın grev sebebiyle çıkmadığını belirten ve saldırıya maruz kalan Vanlı işçiler gazetemize açıklamalarda bulunarak kavganın neden çıktığını anlattılar.

"KÜRT OLDUĞUMUZU ANLAYINCA TAVIRLARI DEĞİŞTİ"

Saldırıya maruz kaldığını belirten Vanlı işçilerden Muttalip Acar, olayı şöyle anlattı:

"10 Ekim 2014 tarihinden beridir 15 kişiyle beraber ekmek parası için Balıkkesir'in Ayvalık İlçesinde bir inşaatta çalışıyoruz. Şirket elemanıyız. Sivaslılar ile beraber aynı inşaatta çalışıyorduk. İlk gittiğimizde bizi tanımıyorlardı. Bu nedenle bize ırkçılık da yapmıyorlardı. Ancak bizim Vanlı ve Kürt olduğumuzu öğrendikten sonra bize bakış açıları değişti. Kendi aramızda Kürtçe konuştuğumuzda bize 'ikinci kanala geçmeyin' diyorlardı. Ayrıca bizim inadımıza milliyetçi şarkılar dinliyorlardı. Biz bunlara rağmen ekmek parası için sesimizi çıkarmıyorduk. Ama psikolojimiz alt üst olmuştu. Bunu inşaat çavuşumuza da anlattık. Çavuşumuz onlarla konuştu. Ancak onların sayısı 150-200 kişiye yakın olduğu için karşı karşıya geldiğimizde her defasında kendilerini haklı çıkarıyorlardı."

"CANIMIZI ZOR KURTARDIK"

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, 5 yıldızlı otelin inşaatında çalışan Vanlı işçiler ile Sivaslı işçiler arasında grev sebebiyle kavga çıktığı bazı basın kuruluşları tarafından iddia edildiğini ifade eden Acar, "Bizim grevle hiçbir alakamız yok. Balıkkesir'in yanlı medyası bunu bu şekilde lanse etmiş. Kesinlikle bu doğru değildir. Sivaslı işçiler paralarını almadıkları için greve girdiler biz değil. Bizimle kavga etmelerinin en büyük nedeni Kürt olmamızdır. Bunu kaldıramıyorlardı. En son olarak da yemek sırasında bir tartışma yaşadık. Olan orada oldu. Daha sonra ülkücü grupları da yardımlarına çağırdılar. Bizi linç etmek istediler. 'Türk-Kürt' kavgasıdır diyerek ülkücüleri de galyana getirdiler. Jandarma gelmeseydi bugün hayatta olmayabilirdik. Canımızı zor kurtardık. Bizi karakola götürdüler. Karakolun önüne bile gelmiştiler. Ancak daha sonra güvenlik eşliğinde İzmir'e götürüldük. Daha sonra oradan da kendi imkânımız ile memleketimiz Van'a geldik" dedi.

"KÜRT İŞÇİLERİ ENDİŞELİ"

İşçilerden Furkan Acar da şunları söyledi:
 
"Amca çocuklarımızla birlikte 5-6 yıla yakındır şirket aracılığı ile batı illerinde çalışıyoruz. Bu muamelelere her zaman maruz kalıyoruz. Ayvalık'ta da yaşadığımız bunun en somut örneğidir. Sivaslı içilerin bize yaptığı kabul edilemez. Biz kardeşiz ve ekmek parası için çalışmaya gitmişiz. Onlar ise sanki siyaset yapmak için oradaydılar. Onların bize karşı tavırlarına, söylemlerine hep sessiz kaldık. Ama her defasında damarımıza basıyordular. Sürecin kötüye gideceğini tahmin ediyorduk. Ve olan oldu. Çözüm sürecinin tartışıldığı bu bugünlerde bile böyle kavgaların yaşanması bizi endişelendiriyor."

"DÜŞMANCA TAVIRLAR SERGİLEDİLER"

4-5 aya yakındır Sivaslı işçiler tarafından sözlü tacize uğradıklarını iddia eden Hakan Acar adlı işçi ise, "150-200 kişilik bir grubun lincinden zor kurtulduk. Güvenlik güçleri bizi zor olay yerinden kaçırdı. Ardından karakolda bize onlarla barışmak ister misiniz diye sordular. Yetkililere bunların 'barışına' nasıl güveniriz diye sitem ettik. 4 aydır bunlar tarafından bütün değerlerimiz yok sayılıyor. Bize kinle bakıyorlar. Bu düşmanca tavırları sergileyen grupla nasıl bir daha bir araya gelebiliriz?" ifadelerini kullandı.

"BİZİ HOR GÖRÜYORLAR"

Anadilleri ile rahat konuşamadıklarını ve baskı altında olduklarını belirten Emre Acar adlı işçi de şunlara dikkat çekti:

"Bizi hor görüyorlar. Kendi dilimizle bile rahat konuşamıyoruz. Yıllardır batı illerine çalışmaya gidiyoruz. Bu zorluklarla karşılaşıyoruz. Ancak bizim memleketimize gelen hiçbir Türk bu muamele ile karşılaşmıyor ve karşılaşmaz da. Çünkü biz kardeşçe yaşamayı bilen ve buna inanlardanız. Ayrıca Van'daki yetkililere de çok kızgınız. Kentimizde ciddi bir işsizlik var. Kendi memleketimizde iş olsa batı illerine gitmezdik ve bu tepkiyle de karşılaşmazdık."

"KÜRT-TÜRK KAVGASI OLARAK ÇIKARDILAR"

Şevket Sekvan adlı işçi de son olarak şunları kaydetti:


"Bu faşizanca bir yaklaşımdır. Bunu bir Kürt-Türk kavgası olarak çıkardılar. Biz 10 kişiydik onlar ise 150-200 kişiye yakındı. Birçok arkadaşımız yaralandı.Bunu doğru bulmuyoruz. Bu böyle olmamalı. Biz ekmek parası için oralara çalışmaya gidiyoruz, siyaset yapmaya değil. Bu nedenle yetkililer bu konuda duyarlı olmalı ve gereken bütün önlemler alınmalıdır. "