Güçbirliği Toplantısı sonrası Van 5 şeye odaklanacak - Van Haber

Güçbirliği Toplantısı sonrası Van 5 şeye odaklanacak - Van Haber
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla yapılan toplantıda 5 öncelikli sorunun çözülmesine odaklanacağı öğrenildi. DAKA adına Genel Sekreter Emin Yaşar Demirci bu maddeleri şöyle sıraladı.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla yapılan toplantıda 5 öncelikli sorunun çözülmesine odaklanacağı öğrenildi. DAKA adına Genel Sekreter Emin Yaşar Demirci bu maddeleri şöyle sıraladı.

İŞTE VAN’IN ÇÖZÜM İÇİN ÖNÜNDEKİ 5 BAŞLIK!

 
-Kapıköy Sınır Kapısının Modernizasyonu

-Teşvik Uygulaması

-OSB Altyapısının İyileştirilmesi

-Lojistik Merkez Kurulması

-Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölge Kurulması





VAN’DAN 1,5 MİLYAR TL SERMAYE KAÇMIŞ!

 
Kapıköy’ün verilen müjdelerle birlikte çözülmesi için adım atıldığını ve bu konunun tartışılmasına gerek kalmadığını belirten Yaşar Demirci, Van ile ilgili önemli maddelerden birisinin teşvik uygulaması olduğunu vurgularken bu noktada önemli bir bilgiye de yer verdi. Van’da son yaşanan olaylardan sonra sermayenin tutarının 1 buçuk milyar TL bölgeyi terk ettiğini belirtti. Demirci daha sonra 6’ıncı bölgeye özgü teşviklerle ilgili komisyonların aldığı kararları dile getirdi.

VAN’IN KREDİ BORCU TRİLYONU AŞTI!

 

Van TSO Başkanı Nejdet Takva finansmana dair verileri de paylaşarak Van’ın ciddi oranda kredi borcu olduğunu belirtti. “Bankacılık noktasında Van’ın kullanılan toplam nakdi kredi tutarı 4 trilyon 760 milyar 279 bin TL’dir. Bu deprem sonrası arttı. Erişim arttı ama biz sorunlarımızı kredi kullanarak çözme mücadelesi veren bir kentiz Bu noktada vergi terkini konusunda bir talebimiz var. Bazıları çok haz etmiyor ama biz bu konunu terkin edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bölgedeki olumsuzluklar nedeniyle kredi kullanımınızda sınırlamalar getirildi. Kredi almak neredeyse imkânsız hale geldi. Kredi vermemek için bir çaba harcanıyor. Anlaşılmaz bir tutum var. Bu terör meselesinin yoğunlaştığı dönemde finansın bu işi ranta ve çağdaş tefeciliğe dönüştürdüğünü de ifade etmek gerekiyor. Özellikle kamu bankaları bu konuda kolaylaştırıcı olmalı. Devlet acil bir şekilde bu konuda harekete geçmeli. Yine eksper değerlendirmesinde sorun yaşıyoruz. Bölgede eksper firması yok, değerlendirme yapılınca da ipotek değerleri ciddi anlamda sıkıntılı gerçekleşiyor. İlçelerdeki arsalar ipotek olarak kabul edilmemekte. Bu da Van için önemli sorun. Bazı durumlarda da Van dışında ipotek isteniliyor. Bu da oldukça garip bir durum. Bölgede KOBİ’lerin finansmana erişim konusunda bir pazarlık konusu edildiğini görüyoruz.”

Kaynak: Şehrivan Gazetesi