Eş Başkan Çoban: Belediyecilik kimliği hizmet kimliğidir

Eş Başkan Çoban: Belediyecilik kimliği hizmet kimliğidir
Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ortaklığı ile yürütülen proje kapsamında belediye çalışanlarına iletişim eğitimi konulu 8 günlük seminer verildi.

Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ortaklığı ile yürütülen proje kapsamında belediye çalışanlarına iletişim eğitimi konulu 8 günlük seminer verildi. Van Ticaret Borsası (VATBO) Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminerin ilk gününe  Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar ve çok sayıda personel katıldı. Toplantıda konuşan DAKA Genel Sekreteri Yaşar, DAKA olarak yerel yönetimlerle ile birlikte bu tür organizasyonlar yatıklarını ve bu organizasyonlar ile birlikte pozitif bir sonuç aldıklarını söyledi. Yaşar, yerel yönetimlerle birlikte yaptıkları program ve organizasyonlara bundan sonra da devam edeceklerini ve bu tür programları daha sıklıklaştıracaklarını ifade etti.

Eş Başkan Çoban: Kent halkının dediklerini esas alacağız

Ardından konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, DAKA’ya verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başladı. İletişim eğitimin önemine değinen Çoban, personele verilen eğitimin kişiden başlayarak kent halkına ve belediye hizmetlerine yansımasını beklediklerini kaydetti. Zor bir coğrafyada olduklarını ve çeşitli nedenlerden dolayı kültür anlamında bazı eksikliklerin yaşandığını belirten Çoban, bunun aşılması ve kader olarak görünmemesi gerektiğini dile getirdi. Çoban,” Bu algıyı değiştirebiliriz, değişimi kendimizden başlatarak toplumu da değiştirebiliriz. Bireyin iyidir dediği değil, toplumun, kent halkının iyidir dediğini esas almamız gerekiyor. Toplumun kabul etmediği alışkanlıkları değiştirmek için çabalamamız gerekiyor. Toplumumuz eril, erkek zihniyetli bir toplum, işte bu zihniyeti değiştirmek için hem erkek hem de kadınlar çabalamalıdır. Toplumda erkeğe verilen bu rolün değişmesi gerekiyor. Dünya sadece erkeklerden ibaret değildir. Unutmayın ki, erkeği de dünyaya getiren kadındır. Kadına başımız, gözümüz üstüne diyemezsiniz. Çünkü kadını incitiyorsunuz, sokakta, evde, yaşamın her alanında kadını incitiyorsunuz. İşte bu alışkanlıklar hizmete de yansıyor, halka da yansıyor. Biz bu değişimi hayata geçirmek için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

‘Belediyecilik kimliği hizmet kimliğidir’

Belediyecilik kimliğinin hizmet kimliği olduğunu aktaran Çoban, hiçbir belediyecinin toplumun üstü olmadığını, belediyecinin halka hizmet etmek için varolduğunu söyledi. Halka dönük tahakküm dilinin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Çoban,” Her belediyeci kendisinden önce kurumunu temsil ediyor. Belediyeciler hizmeti sadece mesai saati içerisinde görüyorsa bu bir yanılgıdır. Toplum sizleri 24 saat boyunca bu kimlik içerisinde görüyor ve bu şekilde kabul ediyor. Halka her belediyeci halka hizmet etmeyi yaşamında oturtmak zorundadır. Halka hizmeti esas alan, halkla birlikte hizmeti hayata geçiren bir anlayışın hayata geçirilmesi gerekiyor. Yine halkın öncülük yapmasını sağlayan, halkın konuşmasını teşvik edildiği bir kültürün benimsememiz gerekiyor. Ama birçok zaman çalışma arkadaşlarımı takip ederken, emir kipi ile konuşan, tahakkümcü bir yaklaşım göstererek, kendini halktan üstün gören bir profili görüyorum. Bu kod yanlış bir koddur. Çünkü bu yaklaşım belediyemizin halk belediyeciliğini esas alan koddan uzak bir koddur. Biz bir halk belediyesiyiz, her arkadaşımız belediyemizin en üst düzeyde temsili demektir. Halka dönük kullanılan olumlu, olumsuz her cümle hem eşbaşkalar hem de belediye adına kullanılıyormuş gibi bir sonuç ortaya çıkarıyor” diye belirtti.

Eş Başkan Çoban: Ekip ruhu ile başarı mümkündür

Son olarak personelin giyiminden konuşmasına, kurum da ve dışarıda halka dönük her türlü davranışın istenilen düzeyde olmasının bir ekip işi olduğunu belirten Çoban, kendilerinin 2 eşbaşkan olarak bu dönüşümü tek başlarına sağlamalarının mümkün olmadığını, değişimin sağlanması için bütün belediyenin bu değişimi hayata geçirmesi gerektiğini söyledi. Çoban,” Belediyede ki başarının anahtarı hepimizin birlikte bir ekip ruhu ile çalışması ve bu temel de halka hizmet yapması ile olacaktır.  Belediyenin tüm birimleri bu anlayışı başarırsa bizler başarırız. Halkımıza her şeyi vermeyebiliriz, imkanlarımız buna elvermeyebilir. Halkımıza ‘hayır’ derken bile onu kırmadan, incitmeden hayır demeyi bilmemiz gerekiyor. Belediye olarak şuan istediğimiz noktada değiliz. Belediyeye gelen halkımızı kırarak, üzerek gönderiyoruz. Sokakta ki davranışımız da, belediyede ki davranışımızda halkımızı şuan tatmin etmiyor. İşte bu eğitimlerin, seminerlerin bir nedeni de değişimi kendimizden başlayarak halkımıza daha iyi daha kaliteli bir hizmeti hayata geçirmeye yöneliktir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından DAKA tarafından seminer için getirilen uzman eğitmen tarafından personele yönelik halk içi eğitim, konuşma ve hitap kültürü, iletişim ve diğer konu başlıkları altında eğitim verildi.