BAYRAM OTELİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ GELİŞME - VAN HABERLERİ

BAYRAM OTELİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ GELİŞME - VAN HABERLERİ
Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde, aralarında gazeteciler Cem Emir ile Sebahattin Yılmaz'ın da bulunduğu 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli sahipleri hakkında açılan, ancak Yargıtay'ın bozma kararı üzerine yeniden görülen davanın 2'nci duruşmasında kararın açıklanması bekleniyor
İkinci depremin tek sorumlusu olarak otel sahibi Tevfik Bayram yargılanırken, ilk depremin ardından "Otellerde kalınabilir" açıklaması yapan dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu başta olmak üzere devlet yetkilileri hakkında soruşturmaya dahi izin verilmedi. Davanın ikinci duruşmasında kararın verilmesi beklenirken, dava avukatları, dava ile ilgili gelişmeleri değerlendirerek, davanın depremde ölenlerin asıl sorumlularını yargılamadığını, dava ile birlikte yaşam hakkı ihlalinin yine tozlu raflara kaldırılacağına dikkat çekti.

'Devlet asıl suçluların yargılanmasını engelledi'

Van depreminde ölümlere sebep olanlara gereken cezaların verilmediğini belirten dava avukatlarından Övgü Erdoğan, 24 kişinin feci şekilde hayatını kaybetmesinden AFAD yetkilileri, Van Valisi, Van Belediyesi yetkilileri, Çevre ve Şehircilik Bakanı ve bakanlık yetkilileri, Bakan Beşir Atalay ve otel sahiplerinin sorumlu olmasına rağmen sadece otel sahibinin yargılandığını ve ceza aldığını söyledi. Diğer sorumlular için hukukun işlemediğine dikkat çeken Erdoğan, AFAD yetkilileri ve Van Valisi için İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık soruşturma izni vermediğini hatırlatarak, devletin bazı yetkilileri, devlet görevlilerinin yargılanmasını engellediğini söyledi.

'655 kişinin ölmesinde kusuru olanlar nerede?'

Türkiye'de yıllardır devlet görevlilerinin yargılanmadığını söyleyen Erdoğan, otel sahipleri gibi şahısların yargılandığını, ancak asıl sorumluları yargılayan bir dava olmadığının altını çizdi. "655 kişinin canı bu kadar ucuz muydu? 655 kişinin ölmesinde kusuru olanlar nerede? Niçin yargılanmıyor?" diye soran Erdoğan, şu ana kadar Van depreminde ölenlerle ilgili hiçbir devlet görevlisinin yargılanmadığına, hatta soruşturulmasına bile izin verilmediğine dikkat çekti.
 
'Kamu görevlileri yargılanmadıkça olayın failleri cezasız kalacak'

Davaya ilişkin hukuki bilgileri de paylaşan Erdoğan, otel sahibi Bayram'ın 1'nci depremde otelin hasar görmesine rağmen bu sebeple yıkılabileceğini öngörmesi gerekirken, sanığın şansına güvenerek riski göze aldığı hasar tespiti yaptırmadan işletmeye ara vermeden oteli açık tuttuğu ve ölümlere sebep olduğu gerekçesi ile cezalandırıldığını söyledi. Davanın 2'nci duruşmasının 19 Şubat'ta görüleceğini hatırlatan Erdoğan, "Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay'ın bu bozma kararına uydu, böylece bozmaya uygun yeni bir karar verecek. Dolayısıyla üst sınırdan ceza vermesini bekliyoruz. Ancak Tevfik Bayram, cezaevinde sağlık durumundan dolayı kalamayacağını iddia etmiş olup mahkeme sağlık durumunun Adli Tıp Kurumu'ndan sorulmasına karar vermiştir. Bu yazının da cevabı beklenmektedir" diye belirtti.

Erdoğan son olarak, mahkemede Bayram'a verilen ceza artırılsa da kamu görevlileri yargılanmadıkça olayın faillerin cezasız kalacağına inandığını belirtti.
 
'Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen soruşturmaya izin verilmedi'

Van Barosu adına davaya müdahil olan Baro Başkanı Murat Timur ise depreminin ardından Van'ın afet bölgesi olarak ilan edilmesi ile yaşanan hak ihlalinin, deprem sonrası açılan davalarda da yaşandığını belirtti. Depremin ardından açılan davada yargılanması gerekenler hakkında takipsizlik kararı verildiğini hatırlatan Timur, ilk depremin ardından dönemin Van Valisi Karaloğlu'nun "Otellerde kalın" açıklamasını hatırlattı. Dava sürecinde Van Valisi, AFAD yetkililerin yargılanmasına izin verilmediği için Anayasa Mahkemesine başvurduklarını belirten Timur, "Anayasa Mahkemesi yaşam hakkının ihlali olduğuna karar verdi.

Buna bağlı olarak mülki amirlerin yargılanması gerektiğine karar verdi. Ancak mahkemeler bu karara uymadı. Danıştay da itirazlarımızı reddetti" diye belirtti. Depremde yaşanan ölümlerle ilgili sadece bir otel sahibinin cezalandırılarak geçiştirildiğini vurgulayan Timur, yargılamanın adil olmadığını, mahkemeden de adil bir karar çıkmayacağını söyledi. Timur, davanın asıl sorumluları yargılanmadığı sürece, yaşam hakkı ihlali yine raflarda yerini alacağının altını çizdi.
 
Dava'nın seyri

24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram hakkında, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Davanın 7 Ekim 2013'teki duruşmasında, sanık Bayram'a 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası ile 3 yıl otel işletmeciliğinden men cezası verilmiş, sanık ve müşteki avukatlarının itirazı üzerine dosya Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi de eylemin ağırlığı ve ölen kişi sayısının fazlalığı nedeniyle "eksik ceza tayin edildiği" gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozarak, dosyayı iade etmişti. Öte yandan dava avukatları, dönemin Valisi ve AFAD yetkililerinde ölümlerden sorumlu olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, yaşam hakkı ihlali olduğu ve mülki amirlerin de yargılanması hakkında karar verse de mahkemelerden soruşturma izni çıkmadı. (DİHA)