15 TEMMUZ'A KADAR SAKIN ALMAYIN - VAN HABERLERİ

15 TEMMUZ'A KADAR SAKIN ALMAYIN - VAN HABERLERİ
VAN HABER - Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da inci kefali avlanma yasağı 15 Nisan tarihinde başladı. Bu tarihte balıkçılar teknelerini iskeleye çekti, ağlarını topladı. Yasak 15 Temmuz 2015 tarihine kadar devam edecek. Bu tarihe kadar inci kefali avlanması yasak. Ancak yasağa rağmen her yıl olduğu gibi bu yıl da yasağı delenler var. Kaçak avcılık yapanlar avladıkları balıkları piyasaya sürmeyi de başarıyorlar. Bu konuda denetimlerin yetersizliği ön plana çıkarken, duyarsızlık da cabası!
Umut TARHAN

Konu ile ilgili toplumsal duyarlılık oluşturulmaya çalışılıyor olmasına rağmen bu konuda tam anlamıyla istenilen seviyelere ulaşılamadığı görülüyor. Kaçak olarak avlanan inci kefali, özellikle de seyyar satıcılar eliyle ara mahalle ve sokaklarda satılıyor. Tüm uyarılara rağmen avlanan balık maalesef alıcı da buluyor.

MENÜ LİSTELERİNE GİRİYOR

Kaçak olarak avlanan ve satışa sunulan inci kefali balığı mahalle aralarında satılmasının ötesinde, bazı lüks restaurant ve otellerde bile servis edilebiliyor. Yasak döneminde bile menüler listesine giren inci kefali, bu kaderini bir türlü yenemiyor. Bu sıkıntının aşılabilmesi için kentte topyekün bir bilgilendirme ve sahiplenme seferberliği başlatılması gerektiğine vurgu yapılıyor. Ancak şuana kadar bu konuda gereken atılım ve adım atılmış değil.

ALMAYIN, YEMEYİN!

Türkiye içsularında üretilen balığın çok büyük bir kısmı Van Gölü'nde yetişiyor. Binlerce insanın geçim kaynağını oluşturan bu balığın neslinin devamını sağlamak için de her yıl av yasağı uygulanıyor. Yasağa ve alınan tedbirlere rağmen kaçak avcılığın önüne geçilemiyor. Uzmanlar arz - talep ikilemine göndermede bulunarak; "Halk yasak döneminde inci kefali balığını almazsa zamanla satışlar da yapılmama noktasına gelecek. Dolayısıyla kaçak avcılığa da ihtiyaç duyulmayacak" uyarısında bulunuyor. Ancak uyarılar çok fazla işe yaramıyor. Geçtiğimiz yıllara oranla iyiye doğru bir gidiş olsa da, her yıl yasak dönemde tonlarca inci kefali hem avlanıyor, hem satılıyor. Ele geçirilen tonlarca inci kefali de çöpe dökülüyor.