Zam dalgası Otlu Peyniri de vurdu!

Zam dalgası Otlu Peyniri de vurdu!
Van’da otlu peynir fiyatları 60 liraya dayanırken, peynir üreticisinin; fiyat artışına, hem kuraklıktan dolayı üretimin azalmasını hem de dövizdeki hareketlenme ve piyasada oluşan pahalılığı gerekçe gösterdiği belirtildi.

Van’ın Gürpınar, Çatak, Gevaş, Çaldıran, Özalp ve Başkale gibi küçükbaş hayvan üretiminin en fazla olduğu ilçelerde üretilen peynirler, üretici tarafından perakende olarak satışı yapıldığı gibi Peynirciler Çarşısı’nda da pazarlanıyor. 


Üreticiler, bu yıl da otlu peynir ve diğer süt ürünlerini Peynirciler Çarşısı esnafında değerlendirdi. 

ÇARŞI ESNAFI DERTLİ

Ancak çarşı esnafı bu aralar, hem yüksek fiyattan hem müşteri azlığından şikâyet ediyor.
Peynir üreticisinin yüksek fiyatla kendilerine ürün sattığını belirten esnaflar, yüksek fiyat karşısında hem ekonomik sıkıntılardan dolayı hem yerli turist olmadığı için müşteri sıkıntısı yaşadıklarını söylüyor.

60 TL’YE ÇIKTI

Sezonun ilk peyniri 30 TL’den alıcı bulurken otlu peynirin Peynirciler Çarşısı’ndaki fiyatı şu anda 60 TL’ye dayanmış durumda.
Çarşı esnaflarından Rüstem Apaydın, “Dövizden dolayı piyasada meydana gelen fiyat yükselişleri dolaylı olarak peyniri de etkiledi, peynirin kilosu 60 TL’ye çıktı. Burada köylü de artık yüksek fiyatla satıyor. Peynirini bize getiren vatandaş, 'piyasa böyle, benim peynirim de bu fiyatta' diyebiliyor. Tabi bir de kuraklık oldu, üretimde de azalma var. Bir aile eskiden 1 ton peynir yapıyorken şimdi 200-300 kilo yapabiliyor, dolayısıyla her şekilde fiyat giderek yükseliyor.” dedi.

“BİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Üreticinin yüksek fiyat biçmesi ve iç talebin de düşmesiyle zor duruma düştüklerini belirten Apaydın, şunları söyledi:
“Piyasada sıkıntı var, o bizi de olumsuz etkiliyor. Sınır kapılarının kapalı olması da olumsuz etki yaptı, tabi kapı yeniden açıldı. İran'dan ve Irak’tan da yeni gelmeye başladılar. Şu anda piyasa durgun, biz daha çok il dışından gelen taleplere çalışıyoruz, hediyelik vs gibi. Yerli turist olsa işimiz daha iyi olur ama olmadığı için iş olmuyor. Şu anda en büyük müşterilerimiz Kuzey Irak’tan gelenler, onlar toplu şektilde peynir alışverişi yapıyorlar.”

KİRA DÜZENLEMESİ

Öte yandan, 2022 kira düzenlemesi için belediye tarafından ihale açılacağı belirtildi. 
Belediyenin, borcu olmayan esnafa yüzde 50 indirim yapacağını belirten Peynirciler Çarşısı esnafı, bu konuda tüm esnafın eşit tutulması gerektiğini söyledi.

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI