YYÜ'de organ nakil merkezi böbrek hastalarının umudu oldu

YYÜ'de organ nakil merkezi böbrek hastalarının umudu oldu
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi bünyesinde kurulan organ nakil merkezinde 2 yılda 16 başarılı ameliyat yapıldı.

Organ Nakil Merkezi Müdürü Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Kemik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde kurulduğu 2014 yılından bu yana 11'i canlı verici, 5'i kadavradan olmak üzere 16 başarılı böbrek ameliyat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yeni olmalarına rağmen böbrek naklini yapabildiklerini, karaciğer nakli için de Sağlık Bakanlığı'na müracaat edeceklerini anlatan Doç. Dr. Kemik, bölgede 2,5 milyon nüfusa hitap ettiklerini ifade etti.

Van ve çevre illerde kronik böbrek yetmezliğine sahip hasta sayısının fazla olduğuna işaret eden Kemik, merkez sayesinde hastaların organ nakli için il dışına gitmelerine gerek kalmadığını vurguladı.  



Kemik, Türkiye'de genel anlamda daha çok canlı vericilerle organ nakillerinin yapıldığını anımsattı. Merkezlerinde sadece böbrek nakli yapabildiklerini belirten Kemik, şu değerlendirmede bulundu:

"Böbrek konusunda ülkemizde yüzde 85 oranında canlı vericiden organ nakli gerçekleştiriliyor. Kadavradan ise yüzde 15 civarında nakil yapılıyor. Nakil bekleyenlere kadavralardan alınan organ vermeyi daha çok arzuluyoruz. Türkiye'de 60 binin üzerinde böbrek nakli bekleyen hasta var. Dolayısıyla bakanlığımız ve hükümetimizin bu yönde çalışmalarının olduğunu söyleyebiliriz."

Canlı vericiden ve kadavradan nakil yapabildiklerine işaret eden Kemik, beyin ölümü gerçekleşenlerden alınan organları hastalara ne kadar erken naklederlerse o kadar verim aldıklarını söyledi. Kemik, şunları dile getirdi:

"Kronik böbrek yetmezliği ile hayatını sürdüren ve nakil bekleyen 60 binin üzerinde hasta mevcut. Dolayısıyla yeterli bilince sahip olursak, her ulaşılan organ bir insanda can buluyor. Birileri üzülüyor ama birileri bağışlanan organla hayatını devam ettiriyor. O yüzden temennimiz, sosyal medya üzerinden, sosyal platformlardan, kamu spotlarında bu konudaki bilinçlendirme çalışmalarının artırılması."