YYÜ'de "Küresel İklim Değişikliği" paneli yapıldı

YYÜ'de "Küresel İklim Değişikliği" paneli yapıldı
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleriyle başlayan paneller dizisi, öğrenci panelleriyle devam ediyor.

- YYÜ Edebiyat Fakültesi'nin geçtiğimiz yıl akademisyenlerle başlattığı paneller dizisi Coğrafya Bölümü tarafından organize edilen öğrenci paneli başladı. YYÜ. Prof. Dr. Nihat Bayşu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Küresel İklim Değişiklikleri ve Etkileri" paneli yoğun ilgi gördü.

Panelin açılış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Zeki Taştan Edebiyat Fakültesi öğrenci panellerinin üçüncüsünde fakültenin en eski ve en deneyimli bölümlerinden biri olan Coğrafya öğrencileriyle bir araya gelmenin kendilerini onurlandırdığını söyledi.  Öğrencilerin uzun süre yapmış oldukları hazırlıklarının semeresini sunacaklarını kaydeden Taştan, "Sundukları konunun güncelliği de bir o kadar önemli. Uzun süredir gündemde olan ve dünyanın geleceğini ciddi bir biçimde tehdit eden küresel değişikler tehlikesine öğrenciler tarafından dikkat çekilmesi oldukça önemlidir. Maalesef oldukça ciddi olan bu problem, uluslararası anlaşmalar ve alınan onca tedbire rağmen hep göz ardı edilmektedir. Yani çocuklarımızın geleceğini elbirliğiyle yok ediyoruz. Bu nedenle gençlerin bu meseleye sahip çıkmaları bizler için önemlidir.” diye konuştu.



Açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurcan Avşin'in yaptığı panele geçildi. Panelde ilk sunumu yapan Tuğbanur Günay, “İklim değişikliğinin nedenleri ve geçmişteki iklimsel değişimler” konusunda bilgi verdi. Geçmişteki iklimsel değişimlerin büyük oranda dünyanın yörüngesel hareketlerindeki değişimler ve jeolojik süreçler gibi doğal etkenlerle gerçekleştiğini söyleyen Günay, günümüzdeki iklim değişiminin, daha çok sanayi devrimi sonrası artan insan etkisi ile tetiklenerek bu günkü seviyesine ulaştığını ifade etti..

İkinci panelist Mahir Mesut Sözen ise  “Dünya’da ve Türkiye’de gözlenen iklim değişimleri” konusunda bir sunum yaparak sıcaklık artışı sonucu, okyanusların ısınması, buzulların erimesi ve kuraklık gibi sorunların varlığına dikkat çekip dünyanın ve Türkiye’nin doğal dengesinin ciddi biçimde bozulmakta olduğunun altını çizdi.



Üçüncü panelist Şeyma Çohaz'da, “İklim değişikliğinin toplumsal etkileri” konulu bir yaparak şunları söyledi: "Yer küredeki sıcaklık artışının, tarım, göç hareketleri, turizm faaliyetleri, sağlık ve psiko-sosyal süreçler üzerindeki olumsuz etkileri var.  Müdahale edilmediği taktirde, yakın gelecekte insanoğlunu, büyük göçler, cilt kanseri başta olmak üzere önemli hastalıklar, kıtlık ve kuraklık bekliyor"



Son panelist Cihat Uğurlu, “İklim değişikliği için olası senaryolar” başlıklı sunumunda, küresel iklim değişikliğinin doğal ortam ve toplum üzerindeki olası sonuçlarını, IPCC raporlarına dayanarak açıklayıp bu konuda yapılan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne değindi.

Yaklaşık 2 saat süren panele akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.