YYÜ Kendi Balını kendisi üretiyor

YYÜ Kendi Balını kendisi üretiyor
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü tarafından geliştirilen ‘Kendi Balını Kendin Üret Hobi Arıcılık’ projesi ile öğretim üyeleri kendi ballarını kendileri üretecek.

Açıklamalarda bulunan YYÜ Rektörü Prof Dr. Peyami Battal, hobi arıcılığın yaygınlaştırılması amacıyla başlattıkları proje sayesinde öğretim üyelerinin kendi kovanlarıyla kendilerinin ilgileneceğini ve kendi ballarını organik bir şekilde üreteceklerini söyledi. Arıcılığın sadece ticari olarak değil hobi olarak da yapılabildiğini belirten Rektör Battal, “Amacımız hem arıcılığa dikkat çekmek hem de arıcılığın yaygınlaştırmasını sağlamak. Arıcılık hobi olarak yapıldığında da kendi evinin bal ihtiyacı karşılanabilir. Arılar genelde insanlar tarafından korkulan hayvanlar olarak bilinir ama bunun öyle olmadığını da göstermiş olacağız. Her varlığa ne kadar olgun ve uyumlu yaklaşırsanız, onlarında hiç kimseye bir zarar vermediğini göreceğiz" dedi.



“HERKES KENDİ BALINI KENDİSİ ÜRETECEK”

Projenin ileriki aşamalarda arıcılar tarafından da uygulanabileceğini belirten Battal, “İnşallah bu projeyi yaygınlaştırmaya çalışacağız. Bu iş sadece üniversite bünyesinde değil arıcılıkla uğraşan tüm arıcılarla yapılabilir. Arıcılar da bu projeyi kendi işlerinde uygulayabilirler. Projeyi iki yönlü olarak sürdürüyoruz. İsteyen kendi kovanını alabilir, isteyen de kovanı kiralayabilir. Kiraladığı kovanda yılsonunda bal alacak. Bu vesileyle yıllık balını temin etmiş olacak. Bu projenin en güzel yanı herkes kendi balını kendisi üretecek. Bu balın organik ve hiç bir katkı maddesi olmadığını da görmüş olacaklar" dedi.
Konu ile ilgili açıklama yapan YYÜ Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cengiz Erkan da, “Projemiz kapsamında 20 hocamız bizden arı kovanlarını kiraladılar. Üretim sezonu sonunda ballarını hasat ettikten sonra ballarını bize verecekler. Hocalarımız üretimlerini süzme bal ya da petek bal şeklinde tercih edebilecekler. Burada polen ya da arı ekmeği de üretmeleri de mümkün. Bu kapsamda insanlarımızın arıya bakış açılarının olumlu olacağını umuyorum. Bu proje kapsamında üniversitemiz alanının çiçeklenmesi yetersiz olduğu dönemlerde yaylaya kovanlarımız nakledilecek katılımcı hocalarımız kovanlarını kendileri nakledecek. Kovanlarının kontrollerini bizim gözetimimizde yapabilecekler. Hasatla birilikte bir şenlik havasında hocalarımızın ballarını teslim edeceğiz. Her üreticimiz bir kovan kiraladılar” şeklinde konuştu.



Kovan kiralayan öğretim üyeleri ise bu sayede hem arıcılıkla ilgili eğitim aldıklarını hem de arılarla ilgili merak ettikleri konuları gözlemleyebildiklerini ifade ettiler.