YYÜ Edebiyat Fakültesi Paneller Dizisi Sonuç Raporu Yayımlandı‏

YYÜ Edebiyat Fakültesi Paneller Dizisi Sonuç Raporu Yayımlandı‏
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından organize edilen ve yaklaşık iki ay süren “Edebiyat Fakültesi Paneller Dizisi”nin sonuç raporu yayımlandı. Edebiyat Fakültesi tarafından yayımlanan raporda; paneller dizisinin, YYÜ’de bu güne kadar yapılan en kapsamlı ve uzun süren bilimsel etkinliklerinden biri olduğunun altı çizilirken, etkinliğin çıktıları da ayrıntılı olarak verildi. Paneller, panelistler ve konuları ile ilgili ayrıntılı bilgilerin verildiği raporda; YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan’ın etkinlik ile ilgili görüşlerine de yer verildi. Rapor etkinliğin gelecek yıl daha da zamana yayılarak hem öğretim elemanları hem de öğrenciler için iki farklı paneller dizisi yapılacağının belirtilmesi ile son buldu.
 
Edebiyat Fakültesi Paneller Dizisi Sonuç Raporu
 
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi’nin akademik etkinlikler çerçevesinde düzenlediği paneller dizisi, 11 Mart 2016 tarihinde başlamış ve 12 Mayıs 2016’da sona ermiştir. Yaklaşık 2 ay boyunca süren ve fakültemizin 13 bölümünün aktif katılımıyla gerçekleşen paneller dizisi, üniversitemizde bugüne kadar yapılagelen en kapsamlı ve en uzun süreli bilimsel etkinlik olmuştur. Söz konusu etkinliğin temel amacı, bölümlerimizin kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili yapmış oldukları çalışmaları bilimsel bir ortamda akademisyenlere ve öğrencilere sunmak, kendi alanlarında tanınmış bilim adamlarımızın değerli görüşlerinden istifade etmek ve dolayısıyla gerek üniversitemizde gerekse fakültemizde akademik bir sinerji ortamı yaratarak bilimsel konuların tartışılmasını sağlamak olmuştur.
 
Her hafta farklı bölümler tarafından gerçekleştirilen paneller dizisi programına, 12 profesör, 12 Doçent, 17 Yardımcı doçent ve 11 öğretim elemanı olmak üzere toplamda 52 akademisyen iştirak etmiştir. Söz konusu katılımcıların 13’ü Türkiye’nin farklı üniversitelerinden katkı sunmuşlardır. Paneller, Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi, Prof. Dr. Nihat Bayşu, Edebiyat Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi konferans salonlarında yapılmıştır. Panellere, başta Sayın Rektörümüz Peyami BATTAL olmak üzere, rektör yardımcıları, birim amirleri, ildeki bürokratlar, bölüm öğretim üyeleri, öğrenciler ve halk katılmış ve paneller yoğun bir ilgiyle karşılanmıştır.
 
Panel dizisinin ilki, ülkemizde Antropoloji disiplinin tarihsel gelişiminin ve bugüne kadar geçirmiş olduğu evrelerinin anlatıldığı, “Türkiye’de Antropoloji” başlığıyla 11 Mart 2016’da yine Antropoloji Bölümü tarafından düzenlenmiştir. Panele, Ankara Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesinden Prof. Dr. Erksin GÜLEÇ, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü hocalarından Doç. Dr. Cesur PEHLEVAN, Doç. Dr. İsmail BAYKARA ve Doç. Dr. Ç. Ceyhan SUVARİ katılmışlardır. Katılımcılar, kökeni dışarıda bir bilim dalı olmasına karşın antropolojinin, ülkemizde Cumhuriyetin inşasıyla gündeme geldiğini ve yeni rejimin ulus-devlet modeline bilimsel bir ardalan oluşturmak üzere okutulduğunu belirtmişlerdir. Diğer birçok bilim dalı gibi antropolojinin de bilim ve siyaset arasında sıkıştığı, bazı ideolojik yargıları meşrulaştırmaya dönük bir işlevi yerine getirmek üzere kurulduğu gerçeğine değinen katılımcılar, tarihsel süreç içinde antropolojinin dünyadaki gelişmelerden de hareketle bağımsız ve nesnel bir bilim alanı oluşturma konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtmişlerdir. Panelistler, konuşmalarında Türkiye’de gerek sosyal gerekse fiziki antropolojinin asli görevini tam olarak yerine getiremediğine, bunun için daha çok zamana ve akademik çalışmalara ihtiyaç duyulduğuna işaret etmişlerdir. Bununla beraber bağımsız entelektüel bir disiplin olarak antropolojinin kendi mecrasında ve bağımsız bir biçimde gelişebilmesi için, öncelikle antropologların istihdamının sağlanması gerektiğini de vurgulamışlardır.
 
Paneller dizisinin ikincisi, 16 Mart 2016 tarihinde Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “Alman Edebiyatında Dil, Toplum, Şiir, İmge ve Modernleşme Olgusuna Yaklaşımlar” başlığıyla gerçekleştirilmiştir. Panele, Namık Kemal Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Yıldız AYDIN, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanlarından; Yrd. Doç. Dr. Abdulkerim UZAĞAN, Öğr. Gör. Emin AKKAYA, Öğrt. Gör. Sabri BALTA, Arş. Gör. Hüseyin KARACA, Arş. Gör. Semra ÖĞRETMEN ve Dr. Meryem NAKİBOĞLU katılmışlardır. Söz konusu katılımcılar, genel olarak Alman Edebiyatında şiir, imge ve modernleşme gibi öne çıkan bazı temel konularda Alman yazarlardan da hareketle entelektüel bir tartışma yapmışlardır. Panelde, dünya edebiyatında daha çok romantik tasvirler ve tematiğiyle öne çıkan Alman Edebiyatının zaman zaman ülkemizde de yankı bulduğu ve bazı düşünürlerimizi etkilediği gerçeğine işaret edilmiştir.  
 
Panel dizisinin üçüncüsü, Prof. Dr. Ali Fuat DOĞU’nun modaratörlüğünde 23 Mart 2016 tarihinde “Uluslararası Göçler ve Türkiye” başlığıyla Coğrafya Bölümü tarafından gerçekleştirilmiştir. Misafir panelist olarak İstanbul Bilgi Üniversitesinden Prof. Dr. Ayhan KAYA, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünden Doç. Dr. Orhan DENİZ ve Doç. Dr. M. Zeydin YILDIZ katılmışlardır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yılların en güncel konusunu oluşturan ve özellikle Suriye’deki iç savaşla gündeme gelen göçmen sorunu, katılımcıların farklı bakış açılarıyla ve zengin bir tartışma ortamıyla yeniden konuşulmuştur. Küresel bir boyuta ulaşan ve sadece Ortadoğu toplumlarını değil Avrupa’yı da etkilemeye başlayan göçmen sorununun ülkemizde yakın ve uzak gelecekte yaratacağı etkilerin de ele alındığı panelde, konuşmacılar genellikle uluslararası siyasetin değişen doğası, küreselleşme ve göç gibi tematik konular üzerinde durmaya çalışmışlardır.
 
“Van Gölü Havzasında Urartulular” başlığını taşıyan dördüncü panel, 30 Mart 2016 tarihinde Arkeoloji bölümü tarafından gerçekleştirilmiştir. Öğr. Gör. Cem HAYDAROĞLU’nun moderatör olduğu panele Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet IŞIKLI, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm hocalarında Doç. Dr. Rafet ÇAVUŞOĞLU ve Yrd. Doç. Dr. Hanifi BİBER katılmışlardır. Panelistlerin üçü de kendi uzmanlık alanlarında özellikle de Urartulular ile ilgili yapmış oldukları saha araştırmalarından örnekler vermeye, Urartulardan bugüne kadar kalmış olan yapıtlardan söz etmeye çalışmışlardır. Ayrıca katılımcılar, Van’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olması ve birçok farklı uygarlığa beşiklik etmesi nedeniyle zengin bir arkeolojik havzaya sahip, bugüne kadar çıkarılan tarihi ve arkeolojik eserlerin tarihe ışık tutacak nitelikle olduğuna, bu yönde daha çok kazı çalışmalarının yapılması gerektiğine ve bununla beraber panelistler, Van havzasında bulunan tarihi yapıtların korunamadığından dolayı yıkılmaya yüz tuttuğuna işaret etmişlerdir.
 
Panel dizisi içinde yer alan ilginç konulardan birisi de Tarih Bölümü tarafından 1 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirilen “Türk Ermeni İlişkileri” başlıklı sunum olmuştur. Van Valiliği ile ortaklaşa düzenlenen ve misafir Panelist olarak Muğla Üniversitesinden Doç. Dr. Tuncay ÖĞÜN ve Doç. Dr. Adnan ÇEVİK ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü hocalarından Prof. Dr. Metin AYIŞIĞI ve Doç. Dr. Bekir KOÇLAR’ın da iştirak ettiği panelde, genellikle Türk Ermeni ilişkileri üzerinde durulmuştur. Panelistler yakın dönem Türk siyasetini etkilemiş olan ve yarattığı sonuçlarla bugünkü siyaset gündemimizi de belirleyen Ermeni meselesinin farklı tezahürlerini tartışmaya açmışlardır. Panelde genellikle tarihsel vetirelerden hareketle sözde Ermeni iddialarının ne kadar gerçeğe tekabül ettiği ve tarihin nasıl mistifakasyona uğratıldığı konuları üzerinde durulmuş, özelde de Ermenilerin Van’da yaptıkları katliamların bilançoları konuşulmuştur.
 
6 Nisan 2016’da “Doğu Anadolu’da Dil Etkileşimleri ve Tehlikedeki Diller” adını taşıyan altıncı panel, Dil Bölümü tarafından gerçekleştirilmiştir. Panele, misafir panelist olarak Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Jochen REHBEIN ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dil Bölümü öğretim elemanlarından Yrd. Doç. Dr. Orhan VAROL ile Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Doktora öğrencisi Kerri MAKI katılmışlardır. Katılımcılar, genellikle dil ve toplum ilişkileri özelde de Türkiye’de yaşayan farklı dillerin birbirileriyle olan etkileşimlerini ve aynı zamanda maruz kaldıkları baskıları tartışmışlardır. Coğrafi bir bölge olduğu kadar demografik ve filolojik açıdan da çok zengin bir kültürel havzaya sahip olan Doğu Anadolu’nun diller açısından son derece önemli bir kavşakta bulunduğunu dile getiren panelistler, kültürlerin yapı taşı olan dillerin zamanla yok olmaya doğru gittikleri gerçeği üzerinde durmuşlardır.
 
Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, 13 Nisan 2016 tarihinde “Sanat Tarihinde Arkeolojik Kazı ve Restorasyon Çalışmalarından Örnekler” başlıklı bir panel gerçekleştirmiştir. Misafir panelist olarak Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Hamza GÜNDOĞDU katılmıştır. Ayrıca Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Doç. Dr. Gülsen BAŞ, Yrd. Doç. Dr. Mehmet KULAZ, Yrd. Doç. Dr. Osman AYTEKİN ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet TOP katılmışlardır. Moderatörlüğünü Arş. Gör. Tahsin KORKUT’un yaptığı panelde, genel olarak Türkiye’de sanat tarihi alanında bugüne kadar yapılmış olan arkeolojik temelli kazılardan özelde de Van ve çevresinde yapılmış olan restorasyonlardan söz edilmiştir. Katılımcılar, özellikle Van ve çevresinin sanat yapıtları açısından çok zengin bir kültür mirasına sahip olduğuna, gerek Selçuklu gerekse Osmanlılardan kalma birçok tarihi eserlerin bulunduğuna ve söz konusu yapıtların yeniden onarımının yapıldığına işaret etmişlerdir. Uzun yıllardır yaptıkları kazı çalışmalarıyla bol örnekler sunan katılımcılar, en çok kalelerin mimari ve sanatsal yönlerinin önemine değinmişlerdir.
 
Fakültemizin sekizinci paneli, 20 Nisan 2016 tarihinde “Ercişli Emrah” başlığıyla Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından gerçekleştirilmiştir. Moderatörlüğünü Doç. Dr. A. Mecit CANATAK’ın yaptığı panele, Yrd. Doç. Dr. Ömer DEMİRBAĞ, Yrd. Doç. Dr. Metin EREN, Yrd. Doç. Dr .Melih ERZEN ve Van’ın tanınmış gazeteci ve araştırmacılarından Ümit KAYAÇELEBİ katılmıştır. Panelistler halk ozanlarından biri olarak Ercişli Emrah’ın yaşam hikâyesi, şiirleri ve şairin Türk halk edebiyatındaki yerini anlatmıştır. Panelde edebiyatımızda çok fazla tanınmamasına karşın Ercişli Emrah’ın şiirlerinin önemine değinen konuşmalar yapılmıştır.
 
 “Düşüncenin Özgürlüğü ve Felsefenin Özü Olarak Metafizik” başlıklı dokuzuncu panel, Felsefe Bölümü tarafından 27 Nisan 2016’da yapılmıştır. Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Ren RIZVANOĞLU’nun yaptığı panele, bölüm öğretim üyelerinden Yrd. Doç .Dr. Emrah GÜNOK, Yrd. Doç. Dr. Emrah AKDENİZ, Yrd. Doç. Dr. Esra MUTLU ÇAĞRI ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet EYİM panelist olarak katılmıştır. Söz konusu panelde genellikle felsefe ve metafizik arasındaki ilişki üzerinde durulmuş, felsefenin kognitifsel boyutlarının günümüzdeki gelişimine ve bilim dünyasında yarattığı etkilere işaret edilmiştir. Fizik kadar metafiziğin de felsefi soruşturmanın alanına girdiğine dikkat çekilen panelde, birçok konuda olduğu gibi zihin felsefesinin de Türkiye’de yeterince gelişmediğine değinilmiştir.
 
Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü tarafından 4 Mayıs 2016’da gerçekleştirilen panelin konusunu “Edebiyat Kültür ve Dil” oluşturmuştur. Söz konusu etkinliğe misafir panelist olarak İstanbul Aydın Üniversitesinden Prof. Dr. Ataol BEHRAMOĞLU, Prof. Dr. Bülent OKAY, Yrd. Doç. Dr. Gülseren HALICI ile Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Nükhet ELTUT KALENDER ve Dr. Şengül DEMİREL katılmıştır. Yoğun bir katılım ve ilgi altında gerçekleşen panelde genellikle edebiyatın kültürel dünyanın inşasındaki rolüne, dil ve toplum arasındaki ilişkilere farklı edebi eserlerden hareketle örnekler verilerek tartışılmıştır. Misafir panelistlerden Ataol BEHRAMOĞLU, Rus edebiyatının seçkin örneklerine yer verdiği konuşmasında genellikle dilin kültürel yaşamın vazgeçilmez özelliğine vurgu yapmış, diğer katılımcılar da benzer biçimde farklı örnekler vermek suretiyle edebiyat ve toplum arasındaki ilişkilere dikkat çekmişlerdir.
 
Panel dizisinin on birincisi Sosyoloji Bölümü tarafından 9 Mayıs 2016 tarihinde “Batıda ve Türkiye’de Muhafazakârlık” başlıklı konuyla gerçekleştirilmiştir. Moderatörülüğünü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Suvat PARİN’in yaptığı panele misafir öğretim üyesi olarak Uludağ Üniversitesinden Doç. Dr. Bengül GÜNGÖRMEZ ile Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Doç. Dr. M. Zeki DUMAN katılmıştır. Güngörmez, konuşmasında Muhafazakâr düşüncenin tarihsel ve sosyolojik ardılına değinmiş ve bir düşünce biçimi olduğu kadar aynı zamanda bir ideoloji olarak muhafazakârlığın batıdaki serencamına dikkat çekmiştir. Bir paradigma olarak muhafazakârlığın sanıldığı gibi geleneğin karşıtı bir duruş olmadığına, batı toplumlarının kendi kimliklerini ve kültürlerini muhafaza etme konusundaki ısrarına işaret edilmiştir. Duman ise, genelde muhafazakâr düşüncenin aydınlanma radikalizmine, köktenci devrime ve değişime karşı olan yaklaşımını anlatmış, özelde de muhafazakâr düşüncenin Türk siyasetindeki ve siyasal yapısındaki etkileri üzerinde durmuştur. Muhafazakârlığın Türkiye’de genellikle ideolojik olarak anlaşıldığını ve kültürel olarak yaşandığına işaret eden Duman, cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar iktidara gelmiş olan siyasi partilerin muhafazakâr politikalar uygulamaktan vazgeçemediklerini zira toplumsal dinamiğin bu yönde tevarüs ettiği gerçeğine değinmiştir.

On ikinci panel dizisi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından 11 Mayıs 2016’da “Dil ve Edebiyat” başlığıyla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu panele Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim elemanları Doç. Dr. Bülent Cercis TANRITANIR, Öğr. Gör. Mehmet Şirin Demir ile Öğr. Gör. Leyla Adıgüzel katılmış, panelde genellikle dil ve edebiyat arasındaki ilişkilere değinilmeye çalışılmıştır.
Son panel dizisi ise Psikoloji Bölümü tarafından 12 Mayıs 2016’da “Mutluluk” adlı başlıkla gerçekleştirilmiştir. Panele Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Prof. Dr. Şakir GÖZÜTOK, Prof. Dr. Hayati AYDIN, Yrd. Doç. Dr. Murat BOYSAN, Yrd. Doç. Dr. Esra ÇAĞRI MUTLU ve Öğr. Gör. Tahsin UZUN katılmıştır. Mutluluk kavramının farklı disiplinler tarafından nasıl tanımlandığı ve günümüzde mutlu olmanın psikolojik boyutlarının irdelendiği panelde katılımcılar, bu yöndeki düşüncelerini anlatmışlardır.
 
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami BATTAL, Edebiyat Fakültesi himayesinde, bölümler tarafından gerçekleştirilen paneller dizisinin; akademik ve bilimsel etkinlik alanında/anlamında çok önemli sonuçlar ortaya koyduğunu ifade ederek gerek farklı üniversitelerden katılan yerli ve yabancı misafir panelistlerin kendi uzmanlık alanlarında sunduğu bildirilerin gerekse Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim elemanlarının yapmış oldukları konuşmaların, üniversitemizde akademik bir tartışma ve konuşma ortamının gelişmesine, farklı disiplinlerin bir arada ve etkileşim içinde bulunmasına ve daha da önemlisi bir tartışma kültürünün gelişmesine vesile olduğunu belirmiştir. Bu açıdan paneller dizisi, sosyal bilimler alanında farklı disiplinlerin kendilerini görme, tanıma ve diğer disiplinlerle karşılaştırma olanağını sunması açısından da çok önemli bir amaca hizmet ettiği söylenebilir.
 
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki TAŞTAN da yaklaşık iki ay boyunca devam eden paneller dizisine 13 etkinliğin sığdırılmış olması gerçekten sevindiricidir. Bu açıdan panellerin gerçekleşmesinde büyük katkıları olan başta Prof. Dr. Peyami BATTAL olmak üzere fakültemiz akademik ve idari personeline, bütün birim öğretim elemanlarına, öğrencilerimize ve emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür etmek boynumuzun borcudur. Seneye bu etkinliğimizi daha da zamana yayarak hem öğretim elemanları hem de öğrencilerimiz için iki farklı paneller dizisi yapacaklarını belirtti.