YSK Veto Kararına İlk Tepki Seçilmiş Başkanlardan Geldi

YSK Veto Kararına İlk Tepki Seçilmiş Başkanlardan Geldi
YSK'nin veto ettiği HDP'li Başkanlar'dan ilk tepki: Bu karar siyasidir, tanımıyoruz

YSK'nin ihraç edildiği gerekçesiyle başkanlıklarını veto ettiği HDP'li Van Tuşba Belediyesi Eş Başkanı Yılmaz Berki, Edremit Belediyesi Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesi Eş Başkanı olarak seçilen Zeyat Ceylan bu kararı  değerlendirdi. Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) Kanun Hükmünde Kararname ile görevlerinden ihraç edilen kişilerin belediye başkanı seçilseler bile görev yapamayacaklarına hükmetti.


 

Bu durumdaki yerlerde, mazbata seçimlere en çok oy alan ikinci kişiye verilecek. Ak Parti'li adaylar, Diyarbakır Bağlar, Van'ın Tuşba belediyesi ve Edremit ilçesi ile Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesinde seçimi kazanan HDP'li başkanlara mazbata verilmemesi için YSK'ye başvurmuştu. YSK'nin Veto kararını değerlendiren HDP'li belediye Başkanları bu kararın ikinci bir kayyum uygulaması olduğunu ve kararı tanımıdaklarını söyledi.

Sayyiğit: Bu kararı tanımıyoruz, bu ikinci bir kayyum uygulamasıdır

HDP Edremit Belediye Eş Başkanı olarak seçilen Gülcan Kaçmaz Sayyiğit: Bu kararı tanımıyoruz bu ikinci bir Kayyum uygulamasıdır. Oyun bittikten sonra kural değiştirilmez. Sonuçta halkın bize teslim ettiği bir irade var. Bu kararı tanımıyoruz. Eylem ve etkinliklerle bu kararı protesto ediyoruz. Bu halk artık ikinci bir kayyum ve irade gaspını kabul etmez. Biz adaylık başvurusu yaptığımızda herhangi bir engel çıkarılmadı. Bu tamamen siyasi bir karardır ve hukuktan uzaktır. YSK'yı halkın iradesine saygı duymaya bu hukuksuzluktan vazgeçemeye davet ediyoruz.

Ceylan: YSK adaylık döneminde bunu yapabilirdi ama yapmadı

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde seçilen Zeyat Ceylan: Maalesef gayri hukuki bir şekilde gelişti ve bugüne gelindi. Bugünde bu karar verildi. Bu tamamen irade gaspıdır. YSK'nın 13 günü vardı bizi araştırabilirlerdi ama bizi veto etmediler. Partimiz bizim yerimize başka adaylar gösterilidir. O zaman yapmadılar şimdi bize siz KHK'lisiniz diye vermiyorlar. El insaf el vicdan böyle bir şey olabilir. Bu tamamen bir kayyum atamasıdır. Bu süreç hukuki değildir bu karar yok hükmündedir. Biz bu karara saygı duymuyoruz. Yüzde 71 oy alana değil yüzde 20 oy alana verecekler bu tamamen siyasi bir karardır. Biz bunun takipçisi olacağız ve halkımızın iradesine saygı duyup hukuki süreci devam ettireceğiz. Bu kararı AİHM'e kadar götüreceğiz.

Berki: Akp kaybettiği büyükşehirlerin acısını bizden çıkarmaya çalışıyor

Van'ın Tuşba ilçesi'nde seçilen Yılmaz Berki:Bu kararın hukukla bir alakası yok tamamen siyasidir. Biz YSK'ye başvurduk YSK bizim adaylığımızı kabul etti öyle başvurduk. Şimdi KHK'lı ondan fazla milletvekili Meclis'te görev yapıyor. Biz sonuçta kamu haklarından mahrum değiliz memur da değiliz. Memurluğa girme koşulları belidir. Bizim 5 yıl için belediye başkanlığına seçildik bu sonuçta iktidarın büyükşehirlerde kaybettiği belediyelerin acısını buradan çıkarıyor. Büyükşehirler'de HDP nedeniyle seçimi kaybettiklerini düşündükleri için bizi cezalandırmaya çalışıyor. Biz zaten seçimlerden sonra bu yönde duyumlar alıyorduk. YSK iktidara bağlı bir kurumdur. Biz seçimleri fark atarak kazandık. Ancak bu şekilde seçimleri alabilirlerdi. Tamamen hukuk dışı bir uygulama ile kayyum ile belediyeyi elimizden almaya çalışıyorlar. Biz hukuki olarak bunun peşini bırakmayacağız. Burada ikinci olan Akp'li adaydır. Seçim öncesi bize hiçbir gerekçe verilmedi bizim hiçbir mahkumiyetimiz de yok. Seçme ve seçilme hakkımız var. Böyle bir karar büyük bir hukuk skandalıdır. Akp seçimde kaybetti bu şekilde belediyeyi almaya çalışıyor.

Siirt'te veto yok

Siirt Belediye Eş Başkanı Berivan Helen Işık: Birçok yerde benim adım geçiyor ancak ben KHK'li değilim. YSK'nin verdiği bu karar beni etkilemiyor. Ben belediyede taşeron işçisiydim. Onun için bir dezenformasyon söz konusudur.

Kaynak: Nupel