Yine Van, Yine Göçmen Kazası

Yine Van, Yine Göçmen Kazası
Göç yolu üzerinde olması nedeniyle son dönemlerde sıkça göçmen kazaları ile gündeme gelen Van’da dün yine acı vardı. Son yıllarda yaşanan onlarca kaza ve ölüme rağmen yapılan çağrılar karşılık bulmazken, insan kaçakçıları yine birçok umut yolcusunun hayallerini yarım bıraktı.

Van’da düzensiz göçmenleri taşıyan minibüsün kontrolden çıkarak takla atması sonucu 2 kişi hayatını kaybederken, 27 kişi de yaralandı. Alınan bilgilere göre kaza, dün sabah saatlerinde Van-Erciş karayolu üzerindeki Çakırbey Mahallesi yakınlarında meydana geldi. Sürücüsünün ismi öğrenilemeyen, düzensiz göçmenleri taşıyan minibüs bilinmeyen bir sebeple kontrolden çıkarak takla attı. Kazada minibüs hurdaya dönerken, içerisindeki göçmenlerden ilk belirlemelere göre 2’si hayatını kaybetti, organizatör olan sürücüyle birlikte 27 kişi de yaralandı. Kaza yapan araca fazla kişinin sığdırılması için minibüsün koltuklarının söküldüğü öğrenildi. Olayla ilgisi olan araç sürücüsü ise güvenlik güçlerince gözaltına alındı. Kazanın haber verilmesi üzerine bölgeye çok sayıda ambulans, itfaiye ve jandarma ekibi sevk edildi. Yol kenarında ilk müdahaleleri yapılan düzensiz göçmenler, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

OLAYLA İLGİLİ BİR GÖZALTI

Van’da düzensiz göçmenleri taşıyan minibüsün kontrolden çıkarak takla atması sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili minibüs sürücüsü de gözaltına alındı.

VALİLİK: SORUŞTURMA BAŞLATILDI…

Van Valiliğinden yapılan açıklamada, Tuşba ilçesi Timar Jandarma Karakol Komutanlığı sorumluluk bölgesinde bulunan Çakırbey Mahallesi mevkisinde B.A. isimli şahsın yönetimindeki 04 D 5370 plakalı Ford Transit marka minibüsün sabah 07.30 sıralarında kaza yaptığı belirtildi. Açıklamada, “Kazada araç şoförü hafif yaralanırken, düzensiz göçmenlerden 2’si hayatını kaybetmiş 27'si yaralanmıştır. Araç sürücüsü B.A.’nın gözaltına alındığı olayla ilgili soruşturma başlatılmıştır” denildi. Yaralılar kentteki hastanelere kaldırılırken, hurdaya dönen minibüs ise çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı.

NE İLK NE SON!

Daha önce onlarca kez yaşanan bu dram son yılların değişmez karesi olurken, Van’da böyle devam etmesi halinde bölgenin en kalabalık mülteci mezarlığının olduğu il olma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Son yıllarda kaçakçılık ile mücadelede verilen mücadeleye rağmen, umut yolcularından çok büyük paralar aldığı için bu işten vazgeçmeyen insan tacirleri kaçakçılığa ara vermiyor. Güvenlik önlemleri ile birlikte, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in vatandaşlara da yaptığı “Bu kaçakçıları ihbar edin, izin vermeyin” çağrısına rağmen kaçakçılık farklı şekillerde yapılmaya devam etti. Hem Van Gölü üzerinden hem de sınırdan yolcuları alıp farklı bölgelerden kara yolu ile mülteci taşıyan göz dönmüş tacirler uyarılara aldırış etmezken, kimi zaman da canlarını da kaybederek bedel ödüyor. Bir dönem bu konuda ciddi ve caydırıcı cezalar olmadığının da tartışıldığı süreçte kaçakçılık aralıksız sürerken bu sürecin gelecekte aynı facialara neden olabileceği kaygısı da yaşanmaya devam ediyor. 

MERAL YILDIZ - ŞEHRİVAN