Yine Van yine ‘büyük’ bir Fuar!

Yine Van yine ‘büyük’ bir Fuar!
Son yıllarda bir çok ulusal ve uluslararası fuara imza atan Van’da bölgenin, ülkenin önemli fuarları ardı ardına açılmaya devam ediyor.

Son yıllarda bir çok ulusal ve uluslararası fuara imza atan Van’da bölgenin, ülkenin önemli fuarları ardı ardına açılmaya devam ediyor. Yapımı geçtiğimiz yıl tamamlanan Expo Fuar ve Kongre Merkezi ile fuarcılıkta çağ atlayan kentte bir yılda onlarca fuar düzenlenecek bir noktaya gelindi.

Geniş çaplı fuarların peş peşe gerçekleştiği kentte yine bir fuar heyecanı başlıyor. Van bu kez de 9. Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık, Gıda ve Yöresel Ürünler Fuarı kapılarını açıyor. 11-14 Nisan tarihleri arasında Van’da kapılarını açacak olan ‘9. Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık, Gıda ve Yöresel Ürünler Fuarı’ hazırlıkları tamamlandı. 2010 yılından itibaren her yıl düzenli olarak organize edilen Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kapsamlı tarım hayvancılık ve gıda fuarı olma özelliğini taşıyor. Her geçen yıl katılım sayısı ve firma sayısını artırarak kendini geliştiren ve bölgede beklenen fuarlar arasında yer alan tarım fuarı, yurt içi ve yurt dışı alım heyetleri ve sektör temsilcilerinin bir araya getirerek bölgeye önemli katkı sağlamayı hedefliyor.

2018 yılında 65 bin kişinin ziyaret ettiği fuara, bu yıl 100 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar’a 20’si yabancı firma olmak üzere 350 firma katılım sağlayacak. Son yıllarda gerçekleştirdiği fuarlarla adından söz ettiren bir kent olan ve bir fuar kenti olma konusunda emin adımlarla ilerleyen Van’ın bu fuar ile de yine ciddi bir ziyaretçi ve tanıtım atağı yapmayı bekliyor. 9.Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere, Van Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası, Ziraat Odası Van Şubesi, Van Organize Sanayi Bölgesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, DAKA ve KOSGEB’in destekleri ile Ajans Asya Fuarcılık tarafından 11-14 Nisan 2019 tarihleri arasında Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

GÜLER: BÖLGE’NİN EN BÜYÜK FUARI OLARAK LANSE EDİLİYOR

Fuar ile ilgili  önemli açıklamalarda bulunan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, Doğu ve Güney Doğu Bölgesi’nde en büyük fuarı olarak lanse edildiğini ifade etti. Güler, tarım fuarına ulusal ve yerelde 350’e yakın firmanın katımıyla, 150 stantla açılışını gerçekleştireceklerini belirtti. Her yıl büyüyerek devam eden tarım fuarının, tarım alanında ve yöresel ürünlerin tanıtımı açısından büyük bir misyon yüklendiğini dile getirdi. Güler, “Önümüzdeki yıllarda uluslararası arenaya taşımayı ve uluslararası fuar statüsü kazandırmayı hedefliyoruz. Yaklaşık olarak 5 aylık çalışmadan sonra önümüzdeki hafta açılışını gerçekleştireceğiz. Durağan olan ekonomide, böylesi fuarların ilimize, bölgemize ve ülkemize büyük katkılar sunacağını görüyoruz. Van’daki fuarlar belli bir noktaya geldi. Ülke genelinde artık Van’da fuar yapıldığı bilinci oluştu. Van’daki fuarları artık daha ciddiye alınıyor. Bu da Van’ın tanıtımına ve ekonomisine ciddi bir katkı sunuyor.” diye ifade etti.

GÜLER: BÖLGE ADINA ÖNEM ARZ EDİYOR

Bu işe ilk başladıkları günden itibaren ‘Van Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın bölgenin lokomotifi olabilir düşüncesiyle yola çıktıklarını dile getiren Güler, “Fuarımız bölgemizde yapılan fuarlar içerisinde en başarılısı oldu diyebiliriz. Urfa ve Diyarbakır’da tarım fuarları başarılı bir şekilde yapıldı. Başarılı geçen her fuar, bölge için önem arz ediyor. Fuarımız, şu an bölgede sektörün büyük bir beklenti ve heyecanla beklediği bir fuar konumunda yer alıyor. Özellikle traktör firmalarının kurumsal olarak katıldığı bir fuardır.” dedi.

“FUARIMIZ DURAĞAN EKONOMİYE CAN SUYU OLACAK”

Bu yıl fuarda yenilikler olduğunu belirten Güler, “Tarım alanın yeni teknolojik ve inovatif ürünler sergilenecek. Türkiye’nin çeşitli bölgelerden gelen yöresel ürünler sergilenecek. Geçen yıla nazaran yüzde 20 büyüme söz konusudur. Diğer bölgelerde fuarlar küçülmeye gidilirken bizim fuarımız büyümeye devam etti. Bölge’nin en verimli fuarı olacak diye ümit ediyoruz. Bu yıl beklentimiz il dışından 1000-1500 misafiri burada ağırlamak olacaktır. Aynı zamanda fuarların yerel ekonomide genç kesime katkı sağlıyor. Özellikle firmaların her birine 3-4 personel istihdam edildiğini varsayarsak, 4 günlük zaman zarfı içerisinde yaklaşık 500 gencin istihdam edilip gelir elde edecekler. Bu vesile ile gençler sektörü tanıma şansı bulacaklar. Bölgemizin tarım bölgesi olmasından dolayı büyük bir katkı sunacaktır. Fuarımız durağan ekonomiye can suyu olacağını düşünüyoruz.” diye belirtti.

GÜLER: FUARLAR ŞEHRİ OLACAK

Mobilya fuarına değinen Güler, mobilya fuarının iyi bir şekilde geçtiğini ve beklentileri karşıladığını ifade etti. Güler, “Tarım fuarımız öncesi mobilya fuarını gerçekleştirdik. Mobilya fuarımız her ne kadar seçim dönemine denk gelse dahi çok verimli ve renkli geçti. Sektör ikinci fuarın yapılmasını istediği şekilde sonuçlandı. Bu da Van adına ve gelecek adına umut verici. ‘Van fuarlar şehri olacak’ diye, sloganımız vardı, o yolda hızla devam ediyoruz.” dedi.

“VERİMLİ BİR FUAR GEÇİRECEĞİMİZE İNANIYORUM”

2018 yılında 65 bin ziyaretçi sayısına ulaştıklarını ve bu yıl 100 bin ziyaretçi sayısına ulaşmak istediklerini aktaran Güler, “Bu yılki hedefimiz 100 bin ziyaretçi ağırlamak olacaktır. Özellikle mobilya fuarımızda 30 bin ziyaretçi hedef kitlesi bırakmıştık ve ona göre hazırlıklar yapmıştık. Mobilya fuarımıza 38-40 bin ziyaretçi ağırladık. Beklentimizin üstünde gerçekleşti. Tarım fuarımıza özellikle İran’dan büyük bir katılım bekliyoruz. Şu andan itibaren rezervasyonlarını yapıyor ve taleplerini alıyoruz. Verimli bir fuar geçireceğimize inanıyorum.” diye ifade etti.

GÜLER: NİSAN AYINDA BİR FUAR DAHA YAPACAĞIZ

Tarım fuarından sonra önemli bir fuar daha yapacaklarını dile getiren Güler, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile koordine ettiğimiz ‘Mesleki Eğitim Kariyer Teknoloji ve İnivasyon’ fuarını gerçekleştireceğiz. Bölge’nin inivatif projeler ve eğitim anlamında büyük bir katkı sunacağına inanıyoruz. Bu fuarımıza DAKA’nın koordinatörlüğünde yapılacak. Bu fuarla ilgili daha detaylı bilgi DAKA tarafından kamuoyu ile paylaşacaktır. Türkiye, Bölge ve Van için önemli stratejik olduğuna inanıyoruz. Bakanlık düzeyinde katılım olacak şekilde 25 Nisan tarihinde yapmayı hedefliyoruz. Bölge’nin kalkınmasında büyük bir rol oynayacağına inanıyoruz. Şu an çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

GÜLER’DEN VAN HALKINA DAVET

Kentteki bütün vatandaşların fuara davet eden Güler, “Fuarımız da tarım ürünlerinin dışında Türkiye’nin her yerinden gelen yöresel lezzetlerde yer alacaktır. Ramazan öncesi vatandaşlarımızı bekliyoruz. Ramazan ayına hazırlık anlamında, fuarımızda yöresel tatları tatmaları, görmelerini ve ramazan ayına hazırlık yapmalarını istiyoruz. Bu minvalde de kaliteli ve uygun fiyata ürün temin edebilecekler. Her fuarımızda olduğu gibi ücretsiz servis imkânı sağlıyoruz. Bu fuarımıza katılım sağlamak isteyen vatandaşlarımız, Hz. Ömer Camisi karşısı İpekyolu Halk Eğitim Merkezi önünde saat başı servis kaldırılacaktır. Bu renkli fuarımıza herkesi davet ediyoruz, bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

 ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ-