YEŞİL SOL PARTİ VAN ADAYLARINI TANIYALIM

YEŞİL SOL PARTİ VAN ADAYLARINI TANIYALIM
VAN HABERLERİ - YEŞİL SOL PARTİ VAN ADAYLARINI TANIYALIM

14 Mayıs’ta yapılacak Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa bir süre kala partiler milletvekili aday listelerini belirledi. YSK’ya başvuran 26 parti milletvekili aday listelerini haftasonu YSK’ya gönderirken, Van’da da flaş isimler listelerde yer buldu. Günlerdir merakla beklenen listeler belli olmasının ardından gözler Van’ı temsil etmek isteyen isimlere çevrildi.

Şehrivan Gazetesi’nden Necmettin Dursun ve Fatma Polatcan, listelerdeki önemli isimlere dair bilgileri okuyucuları için derledi.

İŞTE YEŞİL SOL MİLLETVEKİLLERİ
YEŞİL SOL PARTİ VAN 1. SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI PERVİN BULDAN KİMDİR?
1967’de Hakkâri’de Arap kökenli bir baba ve Kürt kökenli bir anneden dünyaya geldi. Babasının adı Halis, annesi Lütfiye’dir. Lise öğrenimini tamamladıktan sonra kısa bir süre Iğdır İl Özel İdaresi’nde memurluk yaptı.

1987’de kuzeni Savaş Buldan ile evlendi. Evlendikten bir süre sonra eşinin işi nedeniyle İstanbul’da yaşamaya başladı; 1991’de ilk çocuğu dünyaya geldi. PKK’ye maddi yardımda bulunmakla suçlanan eşi, kimliği bilinmeyen kişilerce 2 Haziran 1994’te kaçırıldı ve 4 Haziran 1994’te öldürüldü.

Eşini kaybettikten bir yıl sonra Cumartesi Anneleri’ne katıldı; dört yıl boyunca Taksim’de Galatasaray Lisesi önündeki eylemlerde yer aldı. Bir yandan da HADEP’te görev aldı; iki dönem Parti Meclisi üyesi oldu.


SEÇİLİRSE 8 DÖNEMLİK VEKİL OLACAK
2002 Türkiye genel seçimlerinde DEHAP’tan İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu ancak partisi seçim barajını aşamadığı için bu seçimde de milletvekili olamadı.

2005’te İsviçreli bir kadın girişimi tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen 1000 kadın arasında yer aldı.

2007 Türkiye genel seçimlerinde barajını geçebilmek için çeşitli partilerin desteklediği Bin Umut Adayları adlı blokta yer aldı.

Iğdır’dan bağımsız aday olarak katıldığı seçimi kazandı ve Iğdır’ın ilk kadın milletvekili olarak meclise girmeyi başardı.

Meclise girdikten sonra Demokratik Toplum Partisi (DTP) grubuna katıldı. DTP’nin Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasının ardından onun ardılı olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)’ne geçti.

2011 Türkiye genel seçimlerinde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku bağımsız adayı olarak tekrar Iğdır’dan milletvekili seçildi ve TBMM’nin 24. dönem milletvekillerinden biri oldu. 5 Temmuz 2011 tarihi itibarıyla Barış ve Demokrasi Partisi grup başkanvekili olmuştur.


YEŞİL SOL PARTİ VAN 2. SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI ZÜLKÜF UÇAR KİMDİR?
Zülküf Uçar, 1982 Van doğumlu ve evlidir. Uçar, ilk, orta ve lise eğitimini Van’da tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı.

Üniversite öğrenimini tamamlayarak mezun olan Uçar, 2007 yılından itibaren Van’da avukatlık mesleğini icra etmeye başladı.

Uçar, avukatlık mesleğine başlamasıyla birlikte Baro İnsan Hakları Komisyonu ve Çocuk Hakları Komisyonları başta olmak üzere birçok kurul ve komisyonda görev yaptı.


2012-2016 yılları arasında 2 dönem üst üste Van Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü.

Uçar, 2018-2022 yılları arasında Van Barosu Başkanlığını iki dönem üst üste yürüttükten sonra yapılan seçimlerde tekrar Baro Başkanlığı’na aday olmadı.

2022 yılında yapılan Baro seçimlerinde Türkiye Barolar Birliği Delegeliğine seçildi.


YEŞİL SOL PARTİ VAN 3. SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT
Van’da dünyaya geldi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümünden mezun oldu.

Aynı üniversitede tezsiz yüksek lisans yaptı.

2008 yılında Çatak ilçesine öğretmen olarak atandı.

Evli ve 1 çocuk annesi.

YEŞİL SOL PARTİ VAN 4. SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI SİNAN ÇİFTYÜREK KİMDİR?
Sinan Çiftyürek, 1952 yılında Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Karbêg köyünde dünyaya geldi.

Baba tarafı Canbegi, anne tarafı Bucak aşiretine mensuptur.

İlkokulu Fik Köyünde, ortaokulu ise Hilvan’da okudu.

1969 yılında Antep Öğretmen Okulunda okuduğu sırada siyasi olaylar nedeniyle önce Rize’ye akabinde ise Tokat’a nakledildi.


Eğitimini Tokat’ta tamamlayan Çiftyürek, hiç öğretmenlik yapmadı.

Okulunun bitmesiyle beraber siyasete atılan Çiftyürek, o günden bu güne siyaset ile uğraşmaktadır.

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanıdır.

Bugüne kadar binin üzerinde makalesi ve 8 kitabı bulunmaktadır.


YEŞİL SOL PARTİ VAN 5. SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI GÜLDEREN VARLI KİMDİR?
Van Erciş ilçesinde dünyaya gelen Gülderen Varlı, İlk, orta ve lise eğitimimi sonrası, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde bulunan Erciş’teki Meslek yüksekokulda muhasebe alanında eğitimimi tamamladı.

2014 yerel seçimleri ile birlikte, Erciş Belediyesi’ne seçilmiş ve belediye eş başkan yardımcılığı görevini yapmıştır.

2020 yılında DBP Van İl Eş Başkanlığı görevi yapmış, halihazırda, DBP Parti Meclisi üyeliği yapmaktadır.


Şehrivan Gazetesi