Yatırım teşvik paketi, Van ve Hakkari'de olumlu karşılandı

Yatırım teşvik paketi, Van ve Hakkari'de olumlu karşılandı
BAŞBAKAN Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı yatırım destek paketi, Van ve Hakkari'de olumlu karşılandı. Yıldırım'ın terörden zarar gören 7 bölgeye 4 yılda 60 milyar lira kamu, 80 milyar lira özel olmak üzere toplamda 140 milyar yatırım yapılacağını ve bölgede ciddi istihdamlar oluşturulacağı yönündeki açıklamalarına destek veren iş adamları teşviğin yanında huzurunda sağlanması gerektiği söyledi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, teşvik paketinin bölgede beklenen ve heyecanla istenen bir program olduğunu söyledi. Karaman, "Bölgedeki olumsuzluklar, şiddet ortamı, kaos, her geçen gün burada ticaret yapan esnafı ve taciri mutsuz etmekte. Mutsuzlukla birlikte ticaretin geriye doğru sürüklendiğini görüyoruz. Tabi beklenendi, daha iyi bir teşvik olabilir miydi o tartışılır ama şuanda ilk gördüğümüz cazibe merkezleri kıvamında gerçekleştirilen bu projeyi destekliyoruz ve ilimize, bölgemize hayırlı olsun diyoruz. Eleştirimiz var mı, olacak mı? Onu teşviğin tam detayları ortaya çıkınca yorumlayabiliriz ama şuanda gördüğümüz kadarıyla 23 ilin cazibe merkezi yapılması ve bu illerden 8 merkez çıkarılması, 8 merkezinde içinde de Van ilinin bulunması bizi sevindirdi" diye konuştu.

Bölgeye daha önce yatırım yapan insanların kaygıları olduğunu belirten Karaman, bununla birlikte bölgede daha önceden yatırım yapan insanların ne şekilde etkileneceğiyle ilgili kuşkularının olduğunu söyleyerek "Her halükarda bölgemize yapılacak teşviklerin her türlü ihtiyacımızın olduğunu ve bölgeye yansımalarının iyi olacağını düşünüyoruz" dedi.



PARA HUZURU SEVER

Bölgedeki huzur ortamının sağlanması gerektiğinin altını çizen Karaman, "Para huzuru sever. Huzur neredeyse para oraya doğru gider. Bölgedeki kaos ortamı, gün geçtikçe artan şehitler, gün geçtikçe oluşan şiddet eylemleri yatırımcıları korkutuyor. Dış bölgeden buraya gelecek olan yatırımcıları veya bizlerin buraya yatıracağı yatırımların geçerli olabilmesi için, rant alabilmesi için bölgede huzurun bir an önce temelli ve tevdi edilmesi lazım. Bunu bekliyoruz. Tabi bunlar siyasilerin yapacağı görevler ama tek parayla mutluluk ve huzur olmuyor. Ticaretin gelişmesi için muhakkak ki bir huzur ortamının gelişmesin lazım. Bunu özellikle ve ısrarla çözüm sürecinde 3 yıllık bir ortamda yapılan bir ticaretle bugünün arasındaki rakamlara baktığımızda bunu çok net olarak görmüş olacağız. Tekrar tekrar üzerine basarak söylüyoruz, tekrar bir çözüm süreci gelmiyor olabilir ama, çözüm sürecine benzer bir gelişmenin ilimize ve bölgemize büyük bir huzur, para kaynağı ve refah vereceğinin beklentisi içindeyiz" dedi.

TEŞVİK PAKETİ HEYECANLANDIRDI

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan açıklanan teşvik paketinin kendilerini fazlasıyla heyecanlandırdığını söyledi. Tandoğan, "Bu paketi son derece önemli ve hayati buluyoruz. İçeriğini tam olarak bilmiyoruz. Yüzeysel olarak dinlediğimiz kadarıyla, çünkü işleyişle ilgili yeni yeni açıklamalar yapılıyor. Gördüğümüz kadarıyla arıcılıkta ta destekler var. Tamda hepimizin moralinin bozuk olduğu bir dönemde, bu paketin açıklanması bizi son derece mutlu etti. Hepimizin kafasında 'göç edelim' derken bölgeyi bir daha ayağıya kaldırma projeleri son derece önemlidir. Bu teşvikte tarımında desteklenmesi bölge için hayatidir.

Açıklanan teşvik paketi Hakkari'de de olumlu karşılandı. Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş,Başbakan Yıldırım'ın açıklamaları bölge ve Hakkari için önemli olduğunu söyledi. Taş, "Bildiğiniz gibi bölgenin en önemli sorunlarından biri işsizlik sorunudur. Bütün dinamiklerini harekete geçirebilirsek Hakkari ekonomisi ve Türkiye ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz. Sayın Başbakanımızın açıklamış olduğu teşvik paketi ile ilgili açıklaması bütün Hakkari halkını ciddi bir sevince boğmuştur. Bu konuda gerekli adımların bir an önce atılmasıyla ilimizdeki dinamikleri harekete geçirerek, ciddi zenginlikle elde edeceğimiz düşüncesindeyim. Hakkari çok zengin bir coğrafya. İki ülkeye sınır bir il. Bunun dışında çok ciddi maden yatakları bulunmaktadır. Zaten bir kaç yıldır İran'a ciddi maden ihracatı yapmaktayız. İlimizde hayvancılık ciddi anlamda geliştirilebilir. Milyonlarca hayvana ev sahipliği yapacak meralarımız mevcut. Her türlü turizmi yapabilecek bir coğrafyamız mevcut. Bunun dışında sınır kapıları tabi çok önemli bir dinamik olacak bizim için. Yakın zamanda Çukurca -Üzümlü sınır kapımız açıldı. İnşallah bu durumla ilgili fiziki alt yapı çalışmaları da başlatılırsa ciddi bir katkı sunacaktır. Başbakan Yıldırım'ın sadece Hakkari'ye 2.5 milyar TL'lik yatırım yapılacağını açıkladı. 2.5 milyar TL'lik yatırım ciddi bir paradır. İnanın Hakkari'nin bütün dinamiklerini harekete geçirecek ciddi bir kaynak olacaktır. Elbette bölgenin coğrafi zenginliklerini harekete geçirecek ciddi bir paradır" diye konuştu.

GELİP BURAYA YATIRIM YAPSINLAR

Hakkarili Esnaf Şakir Duman ise "Tabi ki herkes üstüne ne düşüyorsa onu yapmalı. Başbakan açıklama yaptı. Biz de buradan Hakkari olan ve olmayan bütün iş adamlarına sesleniyoruz. Hakkari'ye gelsinler, yatırım yapsınlar. Hakkari'deki insanlığı görsünler ve yatırım yapsınlar" dedi.

Vatandaş Mahsur Güzel de Başbakan Yıldırımın açıkladığı teşvik paketinin bölge için önemli olduğunu söyleyerek, "Bu konu için mutluluk duyduk. Tabi ki bize nasıl yansıyacak onun muamması içerisindeyiz. Hakkari il ve ilçeleri için yatırımlar çok iyi olur. Gençlerimiz işsizlikten kurtulur. Bu sorunların aşılması için açıklanan teşvik paketine mutlu olduk. Yansımaları ne zaman olacak, Hakkari için ne düşünülüyor, bunları da bilseydik çok daha mutlu olurduk" dedi.