Vatandaşlar el birliği ile kanallarını temizliyor

Vatandaşlar el birliği ile kanallarını temizliyor
Büyükşehir Belediyesi toprak sulama kanallarında imece usulüyle yapılan temizlik çalışmalarının sürdürülmesi için bilgilendirme çalışması yapıyor, vatandaşlar el birliği ile kanallarını temizliyor.

 Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, geçmişten bu yana kırsal mahalle ve mezralarda toprak sulama kanallarında imece usulüyle yapılan temizlik çalışmalarının sürdürülmesi için bilgilendirme çalışması yürütüyor. Sel veya heyelan sonucu dolan, bozulan kanal kısımları ve bent yapımı gibi çiftçinin kendi imkanlarıyla yapamadığı çalışmalar ise belediyenin iş makineleri ile yapılıyor.

Her yıl sulama sezonunda suyla taşınan toprak, rusubat ve çöpler kanallara birikerek dolmasına neden oluyor. Üreticiler ise bu kanalları yıllardan beri imece usulü ile temizliyor. Mülga Van İl Özel İdaresi’nin son 2 yılından bu yana alışkanlık haline getirdiği toprak kanal temizliğini ise Büyükşehir Belediyesi sürdürmek zorunda kalıyor. Her yıl veya yılaşırı temizlenmesi gereken kanallar, bu uygulama nedeniyle kamu kaynağı israfına neden oluyor. Söz konusu israfın önüne geçmek için Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 13 ilçe, 590 mahalle ve 490 mezrada bilgilendirme çalışması başlattı. Başkanlığa bağlı yetkililer, geçmişten bu yana devam eden imece usulü ile yapılan çalışmaların yok olmaması için kırsal mahallelere giderek, vatandaşlara bilgilendirme yapıyor. İmece usulüyle toprak sulama kanallarında kazma kürek ile yapılan temizlik çalışmalarının, tarla sulamada daha etkili olduğunu belirten ziraat belediye mühendisleri, vatandaşlara iş makineleri tarafından gelişi güzel açılan veya temizlenen toprak kanallarının nasıl bozulduğunu anlatıyor. Mühendisler, iş makinelerinin gelişi güzel çalışmasının toprak kanallarının şev yapısını bozduğunu, su akışını yavaşlattığını, suyun toprağa sızmasına neden olduğunu ve dolayısıyla kaynaktan alınan suyun önemli kısmının tarlaya ulaşmadan kaybolduğunu büyük bir özenle teker teker anlatıyor. Belediye yetkilileri, imece kültürünün yeniden kazandırılması sonucu yapılacak tasarruf ile her yıl en az 20 mahallenin sulama soyu tesisi sorununun giderilebileceğini de çiftçilerle paylaşıyor.

KANALLAR İMECE USULÜ İLE TEMİZLENİYOR

Bilgilendirme çalışmaları kapsamında Gürpınar İlçesi Yaramış Mahallesi’nde bir araya gelen vatandaşlar, toprak sulama kanallarında imece usulü ile temizlik yaptı. Yaklaşık 2 gün süren örnek dayanışmanın ardından köyün tüm kanalları temizlendi.

Geçmişten bu yana kanalların bu şekilde temizlendiğini söyleyen mahalle sakinleri, dayanışma kültürünü sürdürmek için belediyenin yürüttüğü çalışmanın büyük önem taşıdığını belirtti. Vatandaşlar, ortak bir şekilde yürüttükleri bu çalışma sonucunda kanal ve kanaletlerde tahribatın oluşmadığını da dile getirdi.