Van’ın taze otlu peyniri çıktı

Van’ın taze otlu peyniri çıktı
Van’da piyasaya çıkan taze otlu peynir, Van Peynirciler Çarşısı’nda satışa sunulmaya başlandı. Ancak çarşı esnafı, kalitesiz ve düşük fiyatla perakende peynir satışı yapanlardan dolayı müşteri sıkıntısı çektiklerini söylüyor.

Tarihi Van Peynirciler Çarşısı’nda peynir satışı daha önce et ürünleri satanların da olduğu bir ortamda gerçekleştiriliyordu.
Ancak yıprandığı için aslına uygun restore edilen çarşı daha sonra et ürünleri satan esnaftan arındırılarak sadece süt ürünleri satan esnafa tahsis edildi. Burada hizmet sunan peynirci esnafı, yeni sezon taze peynir satışına başladı.

60 ESNAF VAR

Van Peynirciler Çarşısı’nda süt ürünleri satan 60 esnaf bulunuyor.
Et ürünleri satışının da yapıldığı dönemlerdeki rahatsız edici koku şimdi yerini sadece süt ürünlerinin nezih kokusuna bırakmış durumda. 

ESNAF NELER SATIYOR

Tarihi Van Peynirciler Çarşısı dendiğinde akla otlu peynir geliyor.
Ancak çarşıda otlu peynir dışında diğer süt ürünlerinin yanı sıra, kırda toplanan ve çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan pancar türleri, süzme ve petek bal, bitki çayı ve yumurta gibi ürünler de satılıyor.

BATIDAN PANCARA RAĞBET

Peynirciler çarşısında Pandemi nedeniyle en fazla pancar çeşitlerine rağbet olduğu belirtiliyor.
Çarşı esnafı, batı illerinden birçok vatandaşın koronavirüse karşı bünyeyi güçlendirdiğini belirterek pancar siparişinde bulunduğunu ve kargoyla istenen pancarı gönderdiklerini söyledi.

TAZE OTLU PEYNİR PİYASADA

Peynirciler Çarşısı’nı bugünlerde hareketlendiren bir başka gelişme ise, taze otlu peynirin piyasaya çıkması oldu. 
Taze peynirin özlemini çeken vatandaşlar Peynirciler Çarşısı’nın yolunu tutuyor.
Taze otlu peynirin kilosu 25-30 TL arasında alıcı buluyor. 

ESKİ PEYNİRİN KİLOSU 50 TL

Taze peynirin piyasaya çıktığı ve peynirci esnafının tezgahındaki yerini aldığı Van'da, halen rağbet gören eski otlu peynirin kilosu ise, 50 TL'den satılıyor. Küp ve bidonlarla toprağa gömülen ve üzerinden aylar geçtikten sonra çıkarılarak tüketilen eski otlu peynir, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmayı sürdürüyor. Van'da alışılagelmişin dışında sadece kahvaltı sofralarında değil, tüm öğünlerde tüketilebilen Van otlu peynirinin fiyatının yüksek olmasından kaynaklı tüketiminin de azaldığı belirtiliyor.
Van otlu peynirinin Van dışından da talep aldığı ve zaman zaman başka illere de gönderildiği biliniyor.

PERAKENDE SATIŞÇILARIN ETKİSİ

Van Peynirciler Çarşısı esnafının bu aralar en fazla yakındığı konuların başında da perakende peynir satışı yapan kimseler geliyor. 
Çarşı esnaflarından Rüstem Apaydın, Van’da birçok kişinin peynir satışı yaptığını, bu durumun da çarşı esnafını müşteri konusunda sıkıntıya soktuğunu söyledi.
Perakendecilerin peyniri çarşı fiyatı altında verdiklerini, bu nedenle vatandaşın buralara yöneldiğini belirten Apaydın, “Ancak bu peynir kalitesiz ve hijyen koşullarında satılmıyor.” dedi.
Apaydın, vatandaşları Peynirciler Çarşısı’nda hijyen koşullarında satılan ve daha kaliteli olan peyniri satın almaya davet etti.     

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI