Van’ın hızır ekibi: 112 acil!

Van’ın hızır ekibi: 112 acil!
Türkiye geneli yapılaşması ve değişimiyle son dönemlerin sağlıktaki en büyük teşkilatlanması haline gelen 112 Acil Çağrı Merkezi, Van için adeta ‘Hızır Acil’ haline geldi.

Türkiye geneli yapılaşması ve değişimiyle son dönemlerin sağlıktaki en büyük teşkilatlanması haline gelen 112 Acil Çağrı Merkezi, Van için adeta ‘Hızır Acil’ haline geldi. Son 10 yılda bir elin parmaklarını geçmezken şu an yüzün üstünde bir filoyla ve kentteki tüm hareketliliği anlık olarak takip eden merkezi ile çalışan 112 hayat kurtarmaya, hayat olmaya devam ediyor. Ekipler pandemi sürecinin de gizli kahramanları olarak çalışmaya devam ediyor.

HER DÖNEMİN GİZLİ KAHRAMANLARI ONLAR

İnsan hayatını kurtarmak, en kısa zamanda hastalara yetişmek, vatandaşa can olmak için canla başla mücadele eden 112 sağlık ekipleri 2020 yılında özellikle covid-19 pandemisiyle mücadelede taktir toplarken, şimdilerde ise kar yağışıyla birlikte hayat kurtarmaya devam ediyor. Van’da özellikle kırsal kesimlerde kar yağışıyla birlikte yolları kapanan vatandaşların imdadına koşuyor. Bazen gece vakti bazen de sabahın erken saatlerinde soğuk havaya rağmen dağ taş dinlemeyen sağlıkçılar, yolları kardan kapanan köylere zor şartlar altında ulaşıp hizmet götürüyor. Karın diz boyunu geçtiği noktalarda sağlıkçılar kucakladıkları hastaları kara batı çıka ambulansa götürüp ardından hastaneye yetiştiriyor. Van’da her seferleri ayrı bir hikaye olan 112 ekipleri her yere adeta ‘Hızır’ gibi yetişirken gönüllerin kahramanları olmaya devam ediyor. Pandemi sürecinde sağlıkçıların savaşın ön cephesinde savaştığı süreçte pandemi ile mücadelinin arka planda çalışan sağlıkçıları olarak iş yapan 112 çalışanları can siparene çalışmalarıyla gönülleri kazanmaya devam ediyor.

HIZIR GİBİ YETİŞİYORLAR!

Van’ın 112 ekipleri son zamanlarda daha çok pandemi ile öne çıksa da asli görevi olan karda, yağmurda, çamurda insanların derdine ‘hızır’ gibi yetişme misyonundan vazgeçmiyor. Van’da özellikle kırsal kesimlerde kar yağışıyla birlikte yolları kapanan vatandaşların imdadına koşuyor. Bazen gece vakti bazen de sabahın erken saatlerinde soğuk havaya rağmen dağ taş dinlemeyen sağlıkçılar, yolları kardan kapanan köylere zor şartlar altında ulaşıp hizmet götürüyor. Karın diz boyunu geçtiği noktalarda sağlıkçılar kucakladıkları hastaları kara batı çıka ambulansa götürüp ardından hastaneye yetiştiriyor.

KAR, YAĞMUR, ÇAMUR DİNLEMİYORLAR

Her gün ülkenin farklı noktalarında sağlıkçıların zorlu kış şartlarında yürüttükleri görevlerde yaşadıklarını görüyor ve okuyoruz. Ülkenin dört bir yanında olduğu gibi Van’da sağlıkçıları canla başla mücadele ediyor. Özellikle kış mevsiminin çetin geçtiği Van’da dağ taş dinlemeyen 112 ekipleri kar ve tipiye rağmen kilometrelerce yol gidiyor. Bazen de belediye ekipleri ile birlikte karlı yolları aşıyor ve hastaların imdadına koşuyor. İşte son dönemlerde 112 ekiplerinin Van’da yetişip kurtardığı hayatların hikaye olacaklarının bir kaçı…

HAMİLE KADININ İMDADINA YETİŞTİLER

Ülkenin en soğuk iklimine sahip Van'ın Çaldıran ilçesinde, yolu kardan kapanan mahallede mahsur kalan hamile kadının imdadına ekipler 4 saat süren çalışmasının ardından ulaştı. İlçeye 20 kilometre mesafedeki İncealan Mahallesi'nde doğum sancıları başlayan Bilcan Turan'ın yakınları, yolun kapanması nedeniyle Turan'ı hastaneye götüremeyince yardım talebinde bulundu.

AMBULANS KARA SAPLANDI, BELEDİYE EKİPLERİ YETİŞTİ

Hastayı almaya giden ambulans da mahalleye 15 kilometre kala tipi nedeniyle kara saplandı. Bunun üzerine bölgeye yönlendirilen Çaldıran Belediyesi karla mücadele ekipleri, ambulansı bulunduğu yerden çıkardı. Yoğun kar ve tipiye rağmen yolu açan ekipler, sağlık görevlilerinin hastaya ulaşmasını sağladı. Evde ilk müdahalesi yapıldıktan sonra ambulansla Çaldıran Devlet Hastanesine kaldırılan Turan'ın, durumunun iyi olduğu öğrenildi.

TİPİYE RAĞMEN YOLLARA DÜŞTÜLER

Çaldıran Belediyesi Garaj Amiri Yaşar Koç, yaptığı açıklamada, kar yağışının ilçede hayatı olumsuz etkilediğini söyledi. Vatandaşların mahsur kalmaması için ekiplerin gece gündüz çalıştığını ifade eden Koç, "Uzun süren çalışma sonucu ambulansı çıkararak hastaya ulaşmasını sağladık. Tipi ve yoğun kar yağışı var. Yolları sürekli açık tutmaya çalışıyoruz." dedi.

HASTANEDEN DÖNERKEN KARA YAKALANDILAR

Öte yandan Erciş Şehit Rıdvan Çevik Devlet Hastanesinde tedavileri tamamlanarak taburcu edilen vatandaşlar, yolları kar ve tipi nedeniyle kapandığından evlerine gidemedi. İlçe merkezine 5 kilometre mesafedeki Bayazıt Mahallesi'nde yaşayan ve tedavisinin tamamlanmasıyla taburcu edilen 55 yaşındaki böbrek hastası Kevser Astam'ı, yakınları eve götürmek istedi. Bir süre sonra yoğun kar ve tipi nedeniyle yolda mahsur kalan Astam ve yakınları, durumu Erciş Belediyesi karla mücadele ekiplerine bildirdi.

YOLLAR HIZLICA KARDAN TEMİZLENDİ

Bunun üzerine karla mücadele ekipleri, yoldaki karı temizleyerek Astam ve yakınlarını evlerine ulaştırdı. Erciş'e 15 kilometre mesafedeki Keklikova Mahallesi'nde yaşayan ve boğazında oluşan ödem nedeniyle hastanede tedavisi tamamlanan 2 yaşındaki Hamza Çiçek de taburcu edildi. Evlerine gitmek için yola çıkan baba Osman Çiçek ile oğlu, kar ve tipi nedeniyle eve ulaşamayınca belediyeyi arayarak yardım istedi. Belediyenin karla mücadele ekipleri yolu ulaşıma açarak baba ve oğlunun evlerine gitmelerini sağladı.

67 YAŞINDAKİ TEYZENİN İMDADINA KOŞTULAR

İlçeye 19 kilometre mesafedeki Adaklı köyünde yaşayan 67 yaşındaki Hanife Han önceki akşam aniden rahatsızlandı. Hastanın yakınlarının haber verdiği sağlık ekipleri, kardan kapanan yolda ambulansla ilerleyemedi. İl Özel İdaresine bağlı Yüksekova Şantiye Şefliği karla mücadele ekiplerince yürütülen 2 saatlik çalışma sonucu köy yolu ulaşıma açıldı. Sağlık ekiplerince evinde ilk müdahalesi yapılan Han, ambulansa alınarak Yüksekova Devlet Hastanesine getirildi.

7 AYLIK BEBEK ATEŞLENDİ, 112 YOLLARA DÜŞTÜ

Yüksekova ilçesinde günlerdir yoğun kar yağışının etkili olduğu ilçede köy ve yüksek kesimlerde yollar kapandı. Yolların kapanması sonucu, Yüksekova ilçesine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Değerli köyüne bağlı Köycük mezrasında yaşayan Kırmızıtaş ailesin 7 aylık bebeklerinin önceki gece ateşi yükseldi.

7 AYLIK BEBEK KUCAKTA 1 KİLOMETRE TAŞINDI

Aile sağlık ekiplerini arayarak yardım isteyince, ekipler harekete geçti. İhbar sonrası İl Özel İdaresi Yüksekova Şantiye Şefliği karla mücadele ekipleri ve 112 sağlık ekipleri, 7 aylık Kırmızıtaş bebek için seferber oldu. Karla mücadele ekipleri 7 aylık Kırmızıtaş bebeğe ulaşmak için yoğun tipiye rağmen yolu açarak 112 ekiplerinin mezraya ulaşmasını sağladı. Sağlık ekipleri, yaptıkları ilk müdahalenin ardından 7 aylık bebeği, ana yola yaklaşık 1 kilometre uzakta bulunan evden kucaklarda taşıyarak ambulansa getirdi. Kırmızıtaş bebek, yaklaşık 4 saatlik çalışma sonucu Yüksekova Devlet Hastanesini yetiştirildi. 

MERAL YILDIZ - ŞEHRİVAN