Van’ın büyük halk pazarlarında işler kesat!

Van’ın büyük halk pazarlarında işler kesat!
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsün neden olduğu pandemi bütün dünyada etkilerini hissettirmeye devam ediyor. Van'da 20 yılı aşkın süredir hizmet veren ve ismi alışveriş ile özdeşleşen halk pazarları ekonomik olarak tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Genelde vaka ve ölüm haberlerinin

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsün neden olduğu pandemi bütün dünyada etkilerini hissettirmeye devam ediyor. Van'da 20 yılı aşkın süredir hizmet veren ve ismi alışveriş ile özdeşleşen halk pazarları ekonomik olarak tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Genelde vaka ve ölüm haberlerinin tartışıldığı bu günlerde, Van’da bulunan halk pazarı esnafları ekonomik olarak zor zamanlar yaşıyor.

Mart ayından bu yana hem yaşam koşullarını alt üst eden hem de ekonomiyi çökerten Koronavirüs (Covid-19) salgını kaybettirmeye devam ediyor. Van’da her gün bir sektörün can çekiştiğini, iflasın eşiğinde olduğunu söylediğini açıklama süreci devam ederken Van ile özdeşleşen birçok halk pazarında da esnaf deyim yerindeyse sinek avlıyor. Kente gelen yerli yabancı turistlerin uğrak noktası olan bu pazarlarda tarihin en sakin dönemleri yaşanırken Hastane Caddesi üzerindeki Büyük Halk Pazarı’nda faaliyet gösteren esnafın işleri de durma noktasına geldi.

İŞ KAYBI BÜYÜK!

Van Merkez’de aynı yerde, aynı çarşıda 20 yılı aşkın süredir hizmet veren ve ismi alışveriş ile özdeşleşen halk pazarları ekonomik olarak tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktalarından olan ve bin civarında iş yerine ev sahipliği yapan halk pazarı esnafı da süreçten nasibini aldı. Pandemi sürecinde iki ayı aşkın bir süre kapalı kalan Büyük Halk Pazarı, normalleşme sürecinin başlamasından sonrada yeteri derecede müşteri ağırlamıyor. Halk Pazarı esnafı, yıllar geçtikçe birçok nedenden dolayı çarşının iş kaybına uğradığını söyledi.

ONLAR DA EN BÜYÜK KAYBI KAPIKÖY’DEN DOLAYI YAŞIYOR!

Pademi sürecinde iş kayıplarının en büyük nedenlerden biri Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapatılması olurken, vaka sayıların yükselmesi sonucu sokağa çıkma yasakları ise esnafı çökertti. Şehrivan’da süreci ve ekonomik durumlarını değerlendiren esnaflar, Van korona virüs salgınından önce orta gelirli bir bölge yer alırken artık orta geliri yıktılar, artık ya zenginsin ya fakir. Van şimdi fakir bölgesidir. Çünkü süreç ekonomiyi alp üst etti, evimize ekmek götüremez hale geldik, Van’daki bütün esnafların batma günleri yakındır ifadelerine yer verdiler.

SALGIN ÇÜRÜTMEYE DEVAM EDİYOR

“Hayatımda böyle bir virüs ve kriz ne duydum ne de gördüm diyen” esnaflardan Ahmet Bilgin yaşanılan zorlu süreç ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Açıkçası bizi kapıların kapanması çok fazla etkilemedi çünkü artık kurumsal AVM ve iş yerleri turistlerin buralara gelmesini engelliyor. Evet, yine geliyorlar ama artık eskisi gibi olamıyor. Pandemi salgının etkilemediği bir yer kaldı mı, insanlar artık bu salgınla yaşamaya başladı. Ölen öldü, kalan kaldı, hayatına normal bir hayat olarak devam edenler var. Biz çok konuştuk çok gelip yazdılar fakat sesimizi duyan yok, Van’da yaşanan bütün olaylarda esnaf hep krizin eşine geliyor hatta batanlar bile oluyor.”

ESNAF YETERLİ DESTEK ALAMAMAKTAN DA ŞİKAYETÇİ

“Salgın sürecinde dükkânlarını kapatan esnaf arkadaşlar oldu, bizde kapatmayı düşünüyoruz. Salgın sürecinde bize bir katkıda bulunmalarını istedik ama hiçbir şekilde bir destek verilmedi. Kaç yıllık esnafım böyle büyük bir olaya ilk defa şahitlik ediyorum, ilk başlarda herkes korona virüsü konuşurdu, herkes korkardı ancak sona doğru ekonomi zarar görünce şimdi herkes kendi derdinin peşine düşmüş. Artık kimse virüsle ve sağlıkla ilgilenmiyor veya ilgilenemiyor çünkü cebinde parası kalmayan insana sağlığı soramazsınız. Hakkımızda hayırlısı olsun diyecek başka bir şey yok.” İfadelerini kullandı.