Vangölü Aktivistleri Derneği'nden Çarpanak açıklaması

Vangölü Aktivistleri Derneği'nden Çarpanak açıklaması
Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından düzenlenen 3. Van Gölü Bisiklet Festivali kapsamında Van Gölü etrafını pedallayan 150 bisiklet sporcusu önceki gün son molalarını Mollakasım bölgesindeki Mavi Bayraklı plajda verdi.

Geceyi burada geçiren aktivistler, yapılan kahvaltı ardından öğlen saatlerinde de yine her yıl Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından yapılan Çarpanak Adası Antik Yol Yürüyüşü Festivali’ne katıldı.

İKİ FESTİVAL BİR ARADA
Çarpanak Adası’ndaki etkinlikle ilgili olarak gazetemize bilgi veren Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Edoğan Özel, iki festivali bir arada yapmış olduklarını belirterek, şunları aktardı:

“Çarpanak Adası etkinliğini 3. Van Gölü Festivali ile birleştirdik. Festival içerisinde festival yaptık. Birçok ilden katılan 150 bisiklet sporcumuz bu festivale katıldı. Onların çoğu da yüzdü, yüzmeyenler de teknelerle birlikte adaya taşındı. Çok keyifli oldu. Antik yoldan epey yürüdük. Yarım adanın bu tarafında çok fazla alan yok hemen derinleşiyor ama yine de 100-200 metre su içinde yürüdük, yüzdük en sonunda, çok da keyifliydi. Tarihi bir yolda yürümek, suyun içinde hem de çok anlamlı ve güzeldi, gelen misafirler çok beğendi. Daha sonra adaya çıktık, orada fotoğraflar çektik.”

AKDAMAR ADASI İLEKIYASLAMA…
Bisiklet sporcularının adayı çok beğendiğini ve birkaç gün önce ziyaret ettikleri Akdamar Adası ile kıyasladıklarını söyleyen Özel, “Bizim Van Gölü’ndeki bir adamızın daha bu kadar güzel olması misafirlerimizi çok şaşırttı. İlk gün Akdamar Adasına götürmüştük. Akdamar Adası ile kıyasladıklarında, ‘neden burası da turizme kazandırılmıyor?’ diye birkaç kişi bana serzenişte bulundu. Ben de kendilerine turizme kazandırılması amacıyla bu mücadeleyi verdiğimizi söyledim.” diye konuştu.

YAZILAR VE DEFİNECİLER DE OLMASA…
Gerekli ilgi ve itina gösterilmediği için adadaki duvarların yazılarla dolu olduğunu ve define arayanlar tarafından hırpalandığını anlatan Özel, şunları söyledi:

“Oranın hali içler acısıydı. Bu bizi misafirlerimize mahcup etti. Çünkü duvarlara yazılar yazılmıştı, defineciler kazımıştı. Bu gerçekten tarihi bir yer için çok acı bir durum. Böyle bir zenginliğin, böyle bir değerin kesinlikle korunup değerlendirilmesi gerekiyor. Çok önemli bir yer, sahiplenmemiz gerekiyor.” 

“NEDEN 200 BİN İNSAN ZİYARET ETMESİN?”
Adanın tanıtım ve bakımının yapılması durumunda Akdamar’a olan ilginin aynısının buraya da olacağına dikkat çeken Özel, şöyle dedi:
“Düşünün yılda 200 bin insan Akdamar Adasına gidiyor, ama belki 1000 kişi bile buraya gitmiyordur. Neden 200 bin insan bu tarafa gelmesin? 200 bin insanın bu tarafa gelmesi demek, Tuşba’nın gelişimine çok büyük katkılar yapacak aynı zamanda Van turizmine de önemli katkıları olacak.”

SAHİPLENME ÇAĞRISI

Çarpanak Adası ile birlikte Van Gölü’nde bulunan diğer adaların turizme kazandırılması için sahiplenme çağrısında bulunan Özel, şunları kaydetti:
“Bunun gibi diğer adalarımız da var. Bizim bunları gerçekten turizme kazandırmamız gerekiyor, yoksa yok olacak. Elimizdeki bu zenginliğin maalesef farkında değiliz ve sahiplenmiyoruz. Bu konuda ben sahiplenme çağrısı yapıyorum. Herkesin bu zenginliklerimizi sahiplenmesi gerekiyor, koruması gerekiyor. Orada bir dram var. Tarihe karşı yapılan olumsuz davranışların engellenmesi gerekir.”
Çarpanak Adası Festivali’ni gerçekleştirdikleri günün 4 Ağustos’ta başlattıkları 3. Van Gölü Bisiklet Festivali için final günü olduğunu ifade eden Özel, sözlerini, “Daha sonra adada yemek yedik. Van Büyükşehir Belediyesi bize yemek getirdi. Final günümüzü çok güzel bir etkinlikle çok güzel bir festivalle taçlandırmış olduk.” şeklinde tamamladı. 

Özel Haber: Adil HARMANC