Van'da tersaneye çevirdikleri bahçede tekne yapıyorlar

Van'da tersaneye çevirdikleri bahçede tekne yapıyorlar
Van'da yaşayan Zafer ve Bülent Özunca kardeşler, tersaneye çevirdikleri evlerinin bahçesinde 26 yıldır kendi imkanlarıyla tekne ve özel yat imal ederek il ve il dışından gelen müşterilerine satıyor.

- Van Gölü kıyısındaki İskele Mahallesi'nde yaşayan Özunca kardeşler, kısıtlı imkanlara rağmen tersaneye çevirdikleri evlerinin bahçesinde yaptıkları teknelerle geçimlerini sağlıyor. İki kardeş, 26 yılda 33 tekne ve özel yat üretti.



Yapımını tamamladıkları tekne ve özel yatları internet üzerinden satan Özunca kardeşler, Türkiye'nin farklı illerinden gelen müşterilerine teknelerini ulaştırıyorlar.



Evinin bahçesini tersaneye çevirdiği için çevredekilerin şaşkınlığıyla karşılaşan kardeşler, maddi destek alarak işlerini daha da ilerletmeyi planlıyor.

Kardeşlerden Zafer Özunca AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapımı tamamlanan tekneleri zaman zaman satamadıklarını bu nedenle desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.



- Kısıtlı imkanlarla 33 tekne yaptılar

Emeklerinin heba olmaması için teknelerin satılmasının şart olduğunu anlatan Özunca, şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar irili ufaklı 33 tekne yaptık. Bunların içinde balıkçı ve gezi tekneleri de var. Son zamanlarda ağırlıklı olarak yat yapıyoruz. Yaptığımız iş çok zor ama bitirdiğimiz teknelerin denize inmesini görmenin verdiği mutluluk da her şeye değer. Tek sıkıntımız zorluklarla ürettiğimiz teknelerin satışını yapamamak. Çünkü bu teknelerin burada satışı pek yok ve alıcı bulamıyoruz. Gerçekten yaptığımız iş çok zor çünkü insan bedenen yıpranıyor. Bugüne kadar herhangi bir destek almadan çalışmalarımızı yürüttük ama bugünden sonra teknelerimizi satmak için devletimizin biraz desteğine ihtiyacımız var."



- "Bahçede tekne görenler şaşırıyor"

Zafer Özunca, tekne imalatı konusunda herhangi bir eğitim almadığını ama işi ağabeyinden öğrendiğini ifade etti.

İlkokul mezunu olduğunu ve işe çırak olarak başladığını belirten Özunca, "Çırak olarak başladıktan sonra işimizi geliştirdik. Şimdi tamamladığımız tekneleri vinç ve tır yardımıyla denize indiriyoruz. Türkiye'nin birçok yerine tekne gönderiyoruz." dedi.



Özunca, bölgede tekne yapan aile olarak bilindiklerini ancak bunu bilmeyenlerin tekneleri gelip gördüğünde çok şaşırdıklarını dile getirdi.

- "Fiyatının üçte birine satamıyoruz"

Bahçelerinde 15 metrelik tekneyi 45 günlük kısa bir sürede tamamlayıp, denize indirdiklerini anlatan Özunca, şunları kaydetti:



"Talebe göre farklı tekneler üretiyoruz.Yaptığımız bir teknenin şu an Marmara ve Ege'deki ortalama fiyatı 200 bin lira civarında. Ama burada tekneleri bu fiyatın üçte biri fiyatına bile satamıyoruz. Tekneye merak salan ya da alıcısı olan her insanın beğenisine göre ve istedikleri şekle göre tekne imal edebiliriz. Bu konuda hiç bir sıkıntımız yok. İnsanlar ne şekil isterlerse istesin, sadece şeklini bize göstermeleri yeterli. İmal ettiğimiz tekneyi Türkiye'nin her yerine adrese teslim verebiliyoruz. Şu ana kadar denize indirdiğimiz teknelerden de müşterilerimiz çok memnun. En ufak bir sıkıntı yaşanmadı."