Van’da fırsatçılığa geçit yok!

Van’da fırsatçılığa geçit yok!
Dünyanın en önemli gündemi olan koronavirüsün Türkiye’de görülmeye başlanması ile birlikte hastalık kadar fırsatçılık ve panik patlak verdi. Gıda, hijyen benzeri ürünlerde patlamalar yaşanırken, işi fırsata çevirenler sert tepkilerle karşılaştı.

 Dünyanın en önemli gündemi olan koronavirüsün Türkiye’de görülmeye başlanması ile birlikte hastalık kadar fırsatçılık ve panik patlak verdi. Gıda, hijyen benzeri ürünlerde patlamalar yaşanırken, işi fırsata çevirenler sert tepkilerle karşılaştı. Başta bakanlıklar olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında ilgili kurumlar, kuruluşlar fırsatçılığı önüne geçmek için mücadeleye dahil olurken Van’daki dinamikler de buna geçit vermemek için tüm tedbirleri aldı.

Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) Türkiye’de ilk vakanın test sonuçlarının pozitif çıkmasının ardından piyasalardaki temel ihtiyaç ürünleri, hijyen ürünleri ve maske gibi ürünlerde ani fiyat artışına neden oldu. Özellikle piyasalarda talep artışıyla birlikte krizi fırsata çevirerek ani fiyat artışına gitti. Haksız kazancın önüne geçilmesi adına tedbirler alındı. Bu minvalde Van Ticaret ve Sanayi Odası ‘fiyat artışı’ ile ilgili açıklamasının ardından Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (VAN ESOB) açıklama yaptı. VAN ESOB Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge, kentteki esnafın krizi fırsatta çevirmediğini ve hassasiyet gösterdiğini ifade ederek şunları belirtti: “Bugüne kadar esnafımız ile ilgili herhangi bir şikâyet bize ulaşmamıştır. Virüsü fırsata çevirmek isteyen esnafımızı da uyarıyoruz.” şeklinde konuştu. Öte yandan Van TSO ve Van TB tarafından yapılan ayrı açıklamalarda ise fırsatçılık yapan esnaflara her türlü cezanın uygulanacağı uyarısı gelirken iki önemli kuruluş da “Sessiz kalmayacağız!” diyerek vatandaşın yanında olduğunu duyurdu.

BERGE: ‘FİYAT ARTIŞI’NI DEĞERLENDİRDİ

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge, Türkiye’de ilk vakanın tespit edilmesinin ardından artan fiyat artışıyla ilgili olarak konuştu. Berge, piyasadaki ürünlerin zamlanması noktasına değinerek şunları kaydetti: “Örneğin bayramdan bayrama veya misafirlikte değerlendirilen kolonyaya artan talep piyasadaki tüm kolonyaların satılmasına neden olmuştur. Yeni gelen kolonyalar da eski fiyattan değil zamlı fiyattan esnafımıza ulaşmıştır yani Türkiye genelinde artan zamlar kolonyaya da yansımıştır. Dolayısıyla fiyat farkı esnafımızdan değil zamlı ürünlerden kaynaklanmıştır. Her yeni alınan ürün zamlı geldiğinden esnafımız da zamlı satmak zorunda kalmıştır. Söz konusu fiyat artışı yoğun talep üzerine gelen her ürünün yenisinin zamlı olmasından kaynaklanmaktadır.” diye belirtti.

BERGE: VİRÜSÜ FIRSATA ÇEVİRENLERİ UYARIYORUZ!

Son olarak Berge, sonları diler getirdi: “Yaptığımız araştırmalara göre Van’da koronavirüsü fırsatçılığa çeviren bir esnafımıza rastlanmamıştır. Nitekim belediyelerimizin yaptığı denetimlerde de fırsatçılık yapan esnaf tespit edilememiştir. Duruma hassasiyet gösteren ve fırsata çevirmeyen esnafımıza teşekkür ediyoruz. Bunun yanında stokçuluk anlayışı ile hareket eden esnafımız da varsa kınıyoruz. Bugüne kadar esnafımız ile ilgili herhangi bir şikâyet bize ulaşmamıştır. Virüsü fırsata çevirmek isteyen esnafımızı da uyarıyoruz. Ne olursa olsun her zaman milletimizin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

VAN TSO: SESSİZ KALMAYACAĞIZ!

Virüs salgını sonrasında gıda ve hijyen ürünlerin gibi birçok üründe meydana gelen ciddi artışlar sonrası ilk günden itibaren net bir tavır takınan ve süreci takip ettiğini açıklayan Van TSO da süreç ile ilgili yeni bir açıklama daha yaptı. Bu süreci yakından takip ettiğini söyleyen ve fırsatçılık yapan esnafa cezai işlemleri uygulayacaklarını açıklayan Van TSO başkanı Necdet Takva’nın açıklaması sonrası yönetim kurulu da sert bir mesaj yayınladı. Van TSO tarafından, “Sessiz kalmayacağız” başlığı ile yayınlanan açıklamada, “Koronavirüs’ü fırsat bilerek vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik piyasa koşullarında sunulan mal ve hizmetlere fahiş fiyat uygulayan, bazı ürünleri de stoklarda bekleterek fiyat artışına neden olan firmalara karşı; Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak disiplin mekanizmalarını çalıştıracağımızı ve bu haksızlıkları yapan firmalara hak ettikleri cezaları vereceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz. Bu süreçte fırsatçılık olayına karışmayan tüccarlarımızın haklarını korumak için gerekli tüm tedbirleri aldığımızı kamuoyuna duyurur ve herkes tarafından bilinmesini isteriz ki; Vatandaşı mağdur edenlere karşı sessiz kalmayacağız!

VAN TİCARET BORSASI: FIRSATÇILIK YAPANLARA HAKETTİĞİ CEZA VERİLECEK

Koronavirüs salgını yayılmaya devam ederken patlak veren fırsatçılık ve fahiş fiyat uygulamaları ile ilgili bir tepki de Van Ticaret Borsası (VanTB)’ndan geldi. VanTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, korona virüsünü bahane ederek fahiş fiyat uygulayan firmalar hakkında disiplin mekanizmalarını çalıştırıp hak ettikleri cezaları vereceklerini söyledi. Fahiş fiyat konusunda firmaları uyaran VanTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, “Ortaya çıkan yeni tip korona virüs (Covid-19) hastalığı sonrasında, bazı işletmelerin söz konusu durumdan istifade ederek ticari ürünlerde haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği hakkında TOBB’a şikayetler ulaştığı bildirilmiştir. Van Ticaret Borsası olarak, ürünlerinde haksız fiyat artışı yapan firmalara karşı disiplin mekanizmalarını çalıştıracağımızı ve bu haksızlıkları yapan firmalara hak ettikleri cezaları vereceğimizi buradan kamuoyuna duyururuz. Herkes bilmeli ki; vatandaşı mağdur edenlere karşı sessiz kalmayacağız” dedi.

ÜRETİCİ VE SATICILAR DA FIRSATÇILIK YAPMAYACAĞIZ MESAJLARI PAYLAŞMAYA BAŞLADI

Öte yandan kentte son günlerde gündemden düşmeyen fırsatçılık konusunda kentin önemli markalarından da açıklamalar ardı ardına geldi. Kimi satış noktalarında uygulanan fahiş fiyatların aksine kentin önemli marka ve marketleri “Fiyatlarımızı artırmadık” mesajları paylaşırken, üreticiler ise daha önceki fiyatlardan üretim yapmaya ve üretimi aralıksız bir şekilde devam ettirdiklerini duyurdu. Belediyeler eliyle denetim de aralıksız sürerken, duyarlı esnafın panik havasının her geçen gün daha da arttığı süreçte yaptıkları olumlu ve yerinde açıklamalar vatandaştan da takdir aldı. 

ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ-