Van'da çocuk sahibi olacaklara müjde

Van'da çocuk sahibi olacaklara müjde
Anne adaylarının hamilelik sürecini daha bilinçli ve sağlıklı geçirmesi amacıyla Van Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde uygulanan "Gebe Okulu" programına katılanlar, hamilelik ve doğum sonrası konularında eğitim alıyor.

"Sağlıklı Anneler, Sağlıklı Nesiller" projesi kapsamında düzenlenen "Gebe Okulu" programına katılan anne adaylarının, uzman doktorlarca doğum öncesi ve sonrasına ilişkin tüm bilgileri alması sağlanıyor.

Van Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde ücretsiz verilen eğitim programında 3 ayda 75 anne adayına gebe eğitimi verildi. Buradaki eğitimlerini tamamlayan anne adayları, "Anne Misafirhanesi"nde ağırlanıyor.



Hastane Başhekimi Op. Dr. Ümit Haluk İlikerden, AA muhabirine, "Gebe Okulu" ve "Anne Misafirhanesi"nin Sağlık Bakanlığının sosyal sorumluluk proje kapsamında hayata geçirdiği yenilikçi projeler olduğunu söyledi.

Projelerin annelerin çocuklarıyla bütünlüğünün devamı açısından önemli olduğunu anlatan İlikerden, hem "Gebe Okulu" hem de "Anne Misafirhanesi"nde kontenjanı arttırmak için çalıştıklarını ifade etti.



İlikerden, eğitim programına katılan 75 anne adayının eğitimlerini eksiksiz tamamladığını aktararak, misafirhanede de 230 anneyi ağırladıklarını belirtti.

"DEVLETİMİZİN SICAK YÜZÜNÜ GÖSTERİYORUZ"

Amaçlarının alışılagelmiş hastane algısının dışına çıkmak olduğunu dile getiren İlikerden, şöyle dedi:

"Bölgemizde çetin kış şartlarını da düşünerek il ve ilçelerden gelen hastalarımızı tedavi etmenin yanı sıra, onları konuk etmeyi de hedefliyoruz. Gebe Okulunda eğitimlerini tamamlayanları 24 saat suyun olduğu konforlu odalarda ağırlıyoruz. Hastanemiz bölgenin en köklü hastanelerinden biridir. Burada sadece Van değil bölgedeki birçok ilden gelen hastalara hizmet ediyoruz. Bu anlamda projelerimizle çevre illerden gelen hastalarımıza devletimizin sıcak yüzünü göstererek, onları burada ağırlıyoruz."



"EĞİTİMLER, ANNE, BABA VE ÇOCUK ARASINDA DAHA İYİ UYUM SAĞLIYOR"

Gebe Okulu'ndan sorumlu eğitim hemşiresi Şeyma Irmaksever de gebelerin daha kolay ve mutlu bir doğum yapmalarını sağlamaya çalıştıklarını ve kadın doğum uzmanı, çocuk uzmanı, psikolog, terapist, diyetisyen, spor hekimiyle eğitimler verdiklerini söyledi.

Baba adaylarını da zaman zaman eğitimlere dahil ettiklerini ifade eden Irmaksever, "Eğitimler, anne, baba ve çocuk arasında daha iyi uyum sağlıyor. Anne adayları eğer güzel ve sağlık bir doğum yapmak istiyorlarsa eğitimlerimize mutlaka katılsınlar. Eğitim programımıza katılanlara sertifikalarını da veriyoruz." diye konuştu.



"İSTEDİĞİMİZ BİLGİYİ ALABİLİYORUZ"

Eğitim programına katılan Esma Bilen de hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları öğrenmek için geldiğini ve birçok konuda bilgi sahibi olduğunu ifade etti.

Tüm anne adaylarının eğitim programına katılması gerektiğini dile getiren Bilen, şu değerlendirmede bulundu:

"Tedavi için gittiğimiz doktorumuzdan her zaman rahatça bilgi alamıyoruz. Ama bu eğitim programında istediğimiz bilgiyi alabiliyoruz. Her soruyu sorabiliyoruz. İletişim daha rahat oluyor. Bu da bize birçok konuda avantaj sağlıyor. Burada hem doğum öncesi hem de doğum sonrası bilgiler alıyoruz. İkinci doğumum olmasına rağmen bilmediğimiz birçok şeyi burada öğreniyorum."



Anne adayı Gülfer Bayhan da aldığı eğitimin hamilelik sürecinde işine çok yaradığını kaydederek, eğitimleri tamamladıktan sonraki doğum sürecinde Anne Misafirhanesi'nde kaldığını belirtti.

Misafirhanede çok iyi ağırlandıklarını aktaran Bayhan, "Burada hiç sıkıntı yaşamıyoruz. Hiç evimizi özlemiyoruz. Burada hem biz hem de bebeklerimiz çok rahat. Bebeklerimizle çok ilgileniliyor. Burada bebeğimizin birden çok annesi var." sözlerine yer verdi.