Van’da çiftçi eğitimleri başlıyor

Van’da çiftçi eğitimleri başlıyor
Van Tuşba Ziraat Odası bünyesinde her yıl gerçekleştirilen çiftçi eğitimleri ve bilgilendirme toplantıları, bu yıl da Ocak, Şubat ve Mart aylarında gerçekleştirilecek.

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, 2019 yılında çiftçilere yönelik yürüttükleri çalışmalar ile 2020 yılında gerçekleştirecekleri çalışmalar hakkında gazetemize bilgi verdi.

BİÇERDÖVER BİÇİM ÜCRETLERİNE TEK FİYAT GETİRİLDİ

2019 yılında yaptıkları en önemli çalışmanın çiftçi için önem arz eden ve büyük bir karmaşaya neden olan biçerdöverlerin dekar başına biçim ücretlerinin il genelinde tek fiyat uygulanması için çalışma yürüttüklerini belirten Özgökçe, “İl Koordinasyon Kurulu olarak biçerdöver biçim ücretlerine il genelinde tek fiyat uygulanmasına geçilmesi için yoğun çabalar gösterildi. Daha önce herkes kendine göre bir fiyat veriyordu, şimdi tek fiyat üzerinden iş yapılıyor. 2020’de de tek fiyat üzerinden olacak” dedi.

BAKANA DOSYA SUNULDU

2019’da yaptıkları bir diğer çalışmanın kuraklıkla ilgili olduğunu ifade eden Özgökçe, “Kuraklıkla ilgili girişimlerimiz oldu. Ankara’da takip ettik, ’a geldiğinde yine kendisine hem kuraklık hem de tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların yer aldığı bir dosya sunduk. Zaten kendisi talep etti, biz de dosyayı kendisine sunduk. Bunun yanı sıra çiftçi borçlarının faizsiz erteleme taleplerimizi de ilgili kurumlara ilettik.” diye konuştu.

2020 ÇALIŞMALARI

Her yıl olduğu gibi 2019 yılında da yine oda tarafından çiftçilere eğitimler verildiğini belirten Özgökçe, “2020 yılında da geçen yıl tespit ettiğimiz eksikleri odamız bünyesinde vereceğimiz eğitimlerde ele alacağız. Bu kapsamda 10-15 Ocak başlangıç tarihi olmak üzere Şubat ve Mart aylarında çiftçi ile eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapacağız.” ifadelerini kullandı.

NE TÜR EĞİTİMLER?

Aylık periyodik olarak sürecek eğitim ve bilgilendirme toplantılarının hibe, destek ve projelerle ilgili olacağını anlatan Özgökçe, şu bilgileri verdi:

“Tüm çiftçilerimize 2020 yılında da hibe destekler ve projelerle ilgili olarak oda tarafından bilgi verilecek. DAP ve TKDK projeleri ile ilgili bilgilendirme olacak. Yine tıbbi aromatik bitkilerle ilgili bilgiler verilecek. Bu Tıbbi aromatik bitki konusu önemli bir konu, çünkü TKDK’dan yüzde 55-60 arasında dönüm başı hibe desteği verilecek. Hububat ekimiyle ilgili olarak da, ekimden hasat dönemine kadar olan sürede yapılacaklarla ilgili çiftçilerimize bilgiler verilecek.”

ÜCRETSİZ PROJE

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, oda bünyesinde ayrıca çiftçilere ücretsiz proje hazırlama desteği de verdiklerini belirterek, “Odamız tarafından sistem üzerinden çiftçilerimize destek amaçlı projeleri de ücretsiz olarak hazırlayacağız. Odamızda bu konuda eğitimli personellerimiz vardır.” diye kaydetti. 

Prestij Haber: Adil HARMANCI