Van'da 50 bin TL'lik KOSGEB kredi sonuçları açıklandı

Van'da 50 bin TL'lik KOSGEB kredi sonuçları açıklandı
Hükümetin 2. bir hak olarak tanıdığı 50 bin TL'lik KOSGEB Kredisi başvurularının sonuçları açıklandı. Van'da kaç kişinin bu krediyi almaya hak kazandığı KOSGEB İl Müdürlüğü tarafından henüz açıklanmadı.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından verilecek olan ve başvuru süresi 20 Şubat 2017'de tamamlanan 50 bin TL üst limitli, faizsiz işletme kredisi sonuçları dün açıklandı. Ancak faizsiz KOSGEB kredisini alabilmek adına Van'da şuan için kaç kişinin hak kazandığı henüz açıklanmadı.
Güncel Haberi - 28 Şubat 2017 Salı - 08:18

KOSGEB kredisi; 50 bin lira üst limitli, faizsiz, ayrıca kredinin geri ödeme koşullarını da cazip tutarak ilk 12 ay ödemesiz, kalanı ise üçer aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek toplam 36 ay vadeli bir kredi olacak.

20 Şubat’ta başvuruların bitmesinin ardından heyacanla beklenen bir yıl ödemesiz 50 bin TL'lik KOSGEB kredi sonuçları dün açıklandı.

KOSGEB SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Edinilen bilgiye göre KOSGEB, sonuç açıklamak için Bakanlar Kurulu toplantısının bitmesini bekliyor.  Bakan Özlü'nün toplantıdan çıkmasının ardından kurum yetkilileri bakan ile görüşecekler ve kamuoyunu bilgilendirmek üzere bir açıklama yapılacak. 

KOSGEB'in resmi internet adresinden yaptığı açıklamada '2017 İşletme Kredisi Faiz Desteği sonuçları henüz açıklanmamıştır' ifadeleri yer aldı. 



Sonuçlar henüz açıklanmadı. Açıklandığı an haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz.​


KOSGEB kredisini almaya hak kazanan esnaflar kendilerine gönderilecek şifreler vasıtası ile bu krediyi almayı ilk etapta hak etmiş olacaklar. Kendilerine gönderilen kredi hakkı kazanmış esnaflar daha sonra bankalara başvurarak verilen krediyi almak için banka şartlarını yerine getirecekler. Bu ikinci aşamada daha önce olduğu gibi bankalar tarafından kredibilitesi yeterli olmayan esnaflar elenecek ve yerine yedektekiler çağrılacak. Yaklaşık 400 bin esnafın bu faizsiz 50 bin tl’lik krediden faydalandırılmasını beklediklerini belirten KOSGEB yetkilileri, bu başvurularda yeni bir yol izlenerek daha önce KOSGEB alt yapısına kayıtlı olmayan esnafların da internet üzerinden başvuru yapma imkanını sağladığı belirtildi. Yetkililer, böyle olunca da Van boyutunda kaç kişininin bu krediye ilk etapta hak kazandığını henüz bilemediklerini ancak bankalardan kredisi onaylanan esnafların kendilerine döndüklerinde bu sayınının ortaya çıkacağını dile getirerek, bunun da biraz zaman alacağını söylediler.

KOSGEB Yetkilileri, kendilerine mesaj gidecek olan başvurucuların hepsinin bankalardan kredi almasının ancak banka şartlarını karşılarlarsa mümkün olacağını, aksi takdirde kredibilitesi yetersiz olan esnafın bu krediden faydalanamayacağını bildirdiler. Faydalanamayacak olanların yerine ise yedektekiler başvuracak ve bu da il bazında bilirlenen sayıya ulaşılıncaya kadar devam edecek.

12 AY BOYUNCA GERİ ÖDEMESİ OLMAYACAK
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 50 bin lira üst limitli bu kredinin faizsiz, ayrıca kredinin geri ödeme koşullarını da cazip tutarak ilk 12 ay ödemesiz, kalanı ise üçer aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek toplam 36 ay vadeli bir kredi olacağını bildirmişti. Özlü, "İlk bir yılı ödemesiz, 36 ay vadeli ve sıfır faizli kredi KOBİ’lerimize verilecek. İnanın, bu devirde en yakın akrabalarınızdan ve dostlarınızdan bile bu şartlarda borç alamazsınız" ifadelerini kullanmıştı. 

KOSGEB'TEN KİMLER YARARLANDI?
Kredinin kefaletiyle ilgili de KOBİ’lere destek vereceklerini kaydeden Özlü, "Bankalarla yapacağımız protokole Kredi Garanti Fonu AŞ ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği de taraf olacak. Protokol yapılan bankalar, teminat ve kefalet konusunda daha olumlu değerlendirme yapacaklar. Bir önceki programa başvuran ama destekten yararlanamayan yaklaşık 230 bin KOBİ’mizden gerekli şartları taşıyanlar bu destekten faydalanabilecek. Altını çizerek ifade ediyorum bu KOBİ’lerimizin tekrar başvuru yapmalarına gerek yok. Onların önceki başvuruları geçerli sayılacak. Ayrıca daha önce başvuru yapamayan özellikle mikro işletmelerimizin yeni başvuru yapmalarına da imkan sağlayacağız Başvuru yapan tüm işletmeler güvenlik soruşturmasından geçirilecek. Güvenlik soruşturmasında sorun çıkmayanları, çalışan sayısı ve Net Satış Hasılatı daha az olandan başlayarak sıralayacağız. Mikro işletmeler, yani yıllık net satış hasılatı 1 milyon liranın altında olan ve 10 kişiden az çalışan sayısı olan işletmeler destekten öncelikli olarak yararlanacaklar." demişti. 

ESNAF VE SANATKARLAR KREDİSİ KULLANAN YARARLANAMADI
Özlü, 14 Aralık 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile esnaf ve sanatkarlara kullandırılan 30 bin liralık faizsiz krediden yararlanan esnaf ve sanatkarların bu programdan yararlanamayacağını da bildirmişti.

12 AY BOYUNCA GERİ ÖDEMESİ OLMAYACAK
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 50 bin lira üst limitli bu kredinin faizsiz, ayrıca kredinin geri ödeme koşullarını da cazip tutarak ilk 12 ay ödemesiz, kalanı ise üçer aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek toplam 36 ay vadeli bir kredi olacağını bildirdi. Özlü, "İlk bir yılı ödemesiz, 36 ay vadeli ve sıfır faizli kredi KOBİ'lerimize verilecek. İnanın, bu devirde en yakın akrabalarınızdan ve dostlarınızdan bile bu şartlarda borç alamazsınız" ifadelerini kullanmıştı.